Uusimmat

Ensituntumat Lenovo Thinkvision 27” 3D Monitor – Huippuhyvä 3D-efekti ilman laseja tai kikkailua, muttei joka käyttöön

03.09.2023 18:30 Kai Taipale

Lenovo esitteli IFA-messujen yhteydessä uusia kärkituotteitaan. Yksi huomiota herättävimmistä laitteista oli 3D-monitori, joka todellakin loi toimivan tehosteen ilman mitään 3D-laseja.

Lenovo Thinkvision 27” 3D Monitor on juuri sitä nimi kertoo 27-tuumainen 3D-näyttö. Sen tarkkuus on 3840 x 1920 pikseliä 2D-käytössä, mutta 3D-käytössä vaakatason tarkkuus puolittuu, mutta on edelleen Full HD -tarkkuudella eli 1920 x 1080 pikseliä.

3D-efekti ei toimi ihan mistä tahansa, vaan paras lopputulos on enintään 40 senttimetriä sivusuunnassa ja katseluetäisyyden pitäisi olla 60 – 100 senttimetrin välillä. Sivusuunnassa pystyikin näytön edessä liikkumaan ilman tunnetta, että efekti katoaisi. Herkimmin 3D-tehoste rikkoutui kun näyttöä yritti mennä liian lähelle, mutta käytännössä näyttö tuntui toimivan vielä vähän vähimmäisetäisyyttä lähempääkin.

Näytön tekniikan ytimessä on silmienseuranta, sillä ilman sitä kolmiulotteisuutta ei tavoiteta. Mikäli silmiä ei tunnisteta, kuva pysyy kaksiulotteisena. Näyttö tunnistaa silmät ehkä noin sekunnissa, ja tehoste kytkeytyy parissa sekunnissa, joten viiveet ovat kohtuullisia, ja tehoste näkyy siis kiitettävän nopeasti. Kun haluaa palauttaa näytön 2D-tilaan, se tapahtuu jälleen ehkä noin sekunnissa. Tehosteen käyttäminen on siis jopa tässä vaiheessa kiitettävän sulavaa.

Erityisen hämmästyttävää efektissä on se, miten kuva pomppaa ruudulta ulospäin, sillä usein tehoste on toiminut niin, että kuvan syvyys ilmestyy pikemminkin ruudun taakse. Nyt erilaiset 3D-mallit suorastaan pomppasivat silmille. Alla olevassa kuvassa sormi on kutakuinkin siinä kohdassa missä objekti näyttäisi olevan katsojaan nähden.

Mikään yltiökirkas näyttö ei ollut, mutta enimmäiskirkkaudeksi ilmoitetaan 310 nitiä. Kontrastisuhteeksi ilmoitetaan 1000:1. Viihde- ja pelikäyttöä ajatellen virkistysnopeus voisi olla korkeampi kuin 60 hertsiä, mutta suunnittelukäytössä tämä ei vastaava ongelma. Näyttö onkin tässä vaiheessa suunnattu selkeästi erilaiseen suunnitteluun ja sisällöntuotantoon, ja tässä vaiheessa näyttö tukeekin  vain rajallisesti määrää 3D-tiedostomuotoja.

Vaikka Lenovo Thinkvision 27” 3D Monitor tarjoksikin suorastaan hämmentävän toimivan 3D-toteutuksen, ihan vielä ei kannata rynnätä omaa 3D-näyttöä ostamaan. Kaupoissa uutuusmalli on vasta ensi vuoden alkupuolella. Hinnaksi odotetaan noin 3000 euroa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat