Uusimmat

Testi MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless-pelihiiri – Edullinen, mutta mainiosti toimiva langaton pelihiiri

18.04.2022 20:00 Antti Voutilainen

Langattomissa pelihiirissä sadan euron hinta on tuntunut olevan haamuraja, jonka alle tasokkaammat hiiret eivät ole edes pyrkineet. MSI pyrkii, ehkä tahattomasti, rikkomaan tätä käsitystä ja onnistuukin siinä. Langaton ja kevyt pelihiiri varsin houkuttelevaan hintaan on virkistävä näky nykyisillä oheislaitemarkkinoilla.

Otimme testiin MSI:n langattoman Clutch GM41 Lightweight -pelihiiren. Kyseisestä hiirestä on saatavilla myös langallinen versio (Clutch GM41 Lightweight V2) edullisempaan hintaan. Kirjoitushetkellä MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless -pelihiiren hinta on noin 70 euroa. Hieman yllättävästi samasta hintaluokasta löytyy useita kilpailevia langattomia pelihiiriä tunnetuilta valmistajilta. Näitä ovat SteelSeriesin Aerox 3, Logitechin G604 Lightspeed, Asuksen ROG Keris Wireless ja vajaa vuosi sitten testissä ollut Razer Orochi V2.

Testissä tutustutaan Clutch GM41 Lightweight wireless -pelihiiren ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja akkukestoon. Samalla arvioidaan, miten edullisempi pelihiiri asettuu kilpailemaan kalliimpien mallien kanssa.

Clutch GM41 Lightweight -pelihiiri on muotoilultaan symmetrinen. Vasemmalta kyljeltä löytyvät kylkinäppäimet kuitenkin määrittävät oikeakätiset pääasialliseksi kohderyhmäksi. Ohjelmoitavia näppäimiä hiirestä löytyy yhteensä viisi.

Hiiren käyttö itsessään oli varsin miellyttävää. Päänäppäimistä lähti selkeä tunto- ja äänivaste. Klikkausten ääni pysyi melko maltillisena, eli ääni ei ollut häiritsevä. Sama linja jatkui myös kylkinäppäimiin, joiden tunto- ja äänipalaute olivat miellyttävät. Kylkinäppäinten sijoittamisessa on niin ikään onnistuttu. Painallukset peukalolla onnistuivat vaivattomasti.

Rulla ei suoriutunut aivan niin hienosti. Alaspäin pyörittäessä ääni pysyi maltillisena ja tuntovastekin erottui. Ylöspäin pyörittäessä rullasta lähti selvästi kuuluva, ontto ja muovinen ääni. Vaikka ääni on kuuluva, sitä ei voi sanoa erityisen häiritseväksi. Se kuitenkin jätti oman jälkensä hiiren laatuvaikutelmaan.

Muotoilun saralla hiiri ei herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Kokonsa puolesta se asettuu hieman kookkaampaan kastiin, mutta kuitenkin niin, ettei koko häiritse. Pienen plussan hiiiri ansaitsee kyljistään. Kuvioitu kumipinta tuntui miellyttävältä, ja samalla jämäköitti otetta hiirestä. Ulkoisesti hiiren ainoaksi ongelmaksi muodostuu hieman turhan muovinen tuntuma.

Hiiren päällysosa on mattapintaista muovia ja kylkien pinnoitteena on kuminen materiaali, jonka ansiosta hiirestä saa pitävämmän otteen. Hiiren selkäpuolta koristaa MSI:lle ominainen lohikäärmelogo, joka on RGB led-valaistu. Tätä voi jälleen kerran pitää hieman kyseenalaisena: Se toki lisää erottuvan yksityiskohdan hiireen, joka muutoin hukkuisi massaan. Akkukäyttöisissä laitteissa kuitenkin priorisoisin nimenomaan akkukeston näyttävyyden sijaan.

Hiiren ulkomitat ovat 130,1 x 67 x 38,3 millimetriä. Hiiren paino ilman USB-kaapelia on 74 grammaa. Painon puolesta hiiri ei ole aivan keveimmästä päästä, mutta se on kevyempi kuin esimerkiksi langallinen Clutch GM30 -pelihiiri.

Konepellin alta löytyy Pixartin optinen PAW-3370 -anturi, joka kykenee suurimmillaan 20 000 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren päänäppäimissä käytetään Omronin mekaanisia kytkimiä, joille lupaillaan 60 miljoonan klikkauksen käyttöikää. Hiiren päivitysnopeus on korkeimmillaan 1000 hertsiä, joka tarkoittaa yhden millisekunnin vasteaikaa, mitä tukee myös langattomaan tiedonsiirtoon käytetty 2,4 gigahertsin langaton tekniikka.

Hiiren akulle lupaillaan 80 tunnin akkukestoa, olosuhteista riippuen. Hiiren akun saa ladattua tuttuun tapaan USB-kaapelilla, mutta tavallisesta poiketen mukana tulee myös erillinen lataustelakka, johon saa kytkettyä vastaanottimen langatonta käyttöä varten. Lataustelakkaan ja hiireen sopivalla microUSB-liitännällä varustettu kaapeli on pituudeltaan kaksi metriä.

Hiiren käyttöä langallisena ei voi erityisesti suositella, sillä USB-kaapeli on varsin jäykkä. Toki hiirtä pystyi käyttämään kaapelin kanssa, mutta se ei ollut erityisen luontevaa. Oletettavasti kaapelin ensisijainen rooli onkin olla kytkettynä lataustelakkaan ja sen vuoksi se on jäykempää sorttia.

Lataustelakka ansaitsee kiitoksen pienestä koostaan sekä siitä, että siitä löytyy paikka vastaanottimelle. Pienen moitteen telakka ansaitsee siitä, että micro-USB -liitäntä on ahtaassa paikassa. Kaapelin kiinnittäminen ja irrottaminen oli turhan työlästä pienen ”työskentelytilan” vuoksi. Positiivista on telakan jämäkkä rakenne ja paino, joiden ansiosta telakka pysyy pystyssä ja paikoillaan.

Telakalla lataaminen on hieman kaksijakoisempi asia purtavaksi. Hyvää on se, että hiiren saa lataukseen  vaivattomasti ilman kaapelikikkailua. Huonoa on taas se, että hiiri on pois käytöstä lataamisen ajan. Kokonaisuutta arvioidessa tuomio jää positiivisen puolelle, sillä telakka tarjoaa hyvän ja ylimääräisen vaihtoehdon akun lataamiseen.

Hiiren laatuvaikutelma ei ehkä ole parhaasta päästä, mutta hiiri loistaakin toisella saralla, nimittäin akkukestossa.

Testijakson aikana hiiri palveli tavallisessa työpöytäkäytössä sekä pelikäytössä. Testivaiheen päättyessä hiiri oli palvellut tunnollisesti 17 päivää ja yhdeksän tuntia, yhdellä latauksella. Päivittäinen käyttöaika on ollut arkena noin 3-5 tuntia ja viikonloppuisin 5-10 tuntia. Akkukesto yllätti siis todella positiivisesti.

Hieman ärsyttävä ominaisuus hiiressä on se, että varauksen laskiessa alle 40 prosenttiin, alkaa selkäpuolen led-valo vilkkumaan punaisena. Mitä pienemmäksi varaus käy, sen kiivaampi vilkkumisen tahti oli. Ärsyttävintä oli kuitenkin se, ettei vilkkumiseen voinut vaikuttaa hallintaohjelman kautta. Olisin enemmän kuin mielelläni laskenut varoitustason huomattavasti alemmaksi.

Hiiren rullan mekaanista kuprua lukuun ottamatta hiiren toiminta testijakson aikana oli moitteetonta. Hiiri palveli luotettavasti alusta loppuun saakka. Käyttö- ja akkutestien aikana hiiren käyttö painottui työpöytäkäyttöön, mutta mukaan mahtui pidempikestoisia pelisessioita. Testipeleinä toimi Destiny 2-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Valheim, Insurgency: Sandstorm-, Valheim- ja Shadow Warrior 3 -pelit.

Muutoin hienosti onnistuneen hiiren loistoa varjostaa jälleen kerran asetusten hallintaohjelma. MSI Center -hallintaohjelman on tarkoitettu ratkaisuksi usean laitteen tai komponentin hallintaan. Käytännössä ohjelman perusasennus ei anna mitään työkaluja hiiren hallinnointiin. Tarvittavat applikaatiot pitää asentaa ”Feature Sets” -näkymän kautta. Jotta hiiren asetuksia pääsee tarvitaan Gaming Gear -applikaatio. Hiiren valaistusta varten tarvitaan vielä erillinen Mystic Light -applikaatio.

MSI Center -hallintaohjelman idea on hyvä ja kannatettava varsinkin silloin, kun omistamaa useampia MSI:n oheislaitteita ja komponentteja. Pelkkää hiirtä varten hallintaohjelma on turhan työläs. Esimerkiksi akkuvarauksen tarkastamiseksi tarvitaan neljä klikkausta ohjelman sisällä.

Hiiren asetuksia pääsee säätämään, kun valitsee Features-alasvetovalikosta Gaming Gear -kohdan. Sen jälkeen hiiren valinta johdattaa käyttäjän muokkaamaan ohjelmoitavia näppäimiä Buttons-osiossa.

Sensor-osiossa määritetään käytettävä DPI-arvo ja päivitysnopeus. Buttons-osiossa näytetään myös akun varaus.

Features-alasvetovalikosta löytyy myös oikopolku RGB led-valaistuksen säätöön tarvittavaan Mystic Light -applikaatioon. LED Style -valikossa tarjolla on kolme esiohjelmoitua valaistustilaa, jotka ovat Rainbow, Steady ja Breath. Tarjolla on myös kustomoitava vaihtoehto. Light Speed -vierityspalkilla määritetään kuinka nopeasti valaisuefektit toimivat. Valinta tehdään hitaan, keskinopean ja nopean välillä. Brightness-vierityspalkilla säädetään led-valaistuksen kirkkautta. Säätövara on niin ikään kolmiportainen.

MouseTester-ohjelman testitulokset olivat linjassa koetun kanssa. Hiiri suoriutui päätehtävässään suorastaan mainiosti.

MSI:n Clutch GM41 Lightweight on oikeastaan hintaisekseen erinomainen hiiri. Erityisen ilahduttavaa sen suorituksessa oli poikkeuksellisen hyvä akkukesto. Se palveli moitteettomasti koko testijakson ajan. Pieniä mekaanisia heikkouksia lukuun ottamatta hiiren suurimmaksi rasitteeksi paljastui MSI Center -hallintaohjelma. MSI:n idea hallintaohjelmalle on kiistatta hyvä, mutta sen toteutus ontuu ja yksittäisen oheislaitteen käyttäjälle se tarjoaa varsin kehnon käyttökokemuksen.

Soraäänistä huolimatta Clutch GM41 Lightweight Wireless murtaa myytin siitä, että alle sadalla eurolla ei saisi hyvää langatonta hiirtä. Testattu hiiri soveltuu niin nopeatempoisiin räiskintäpelehin kuin hidastempoisiin strategiapeleihin.

Suorituskyvyssä hiiri ei häviä käytännössä ollenkaan kalliimmille vaihtoehdoille ja akkukestossa se, tietyin varauksin, haastaa kärkimallit. Jos langattomuus ei ole välttämättömyys ja hinta tuntuu liian korkealta, niin langallinen versio on varsin turvallinen kompromissi.

Hyvää

  • Erinomainen akkukesto
  • Lataustelakka (varauksin)
  • Hinta

Huonoa

  • Hallintaohjelma
  • Muovinen ja halpa laatuvaikutelma

Tärkeimmät tekniset tiedot MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless

  • Hinta: 70 €
  • Mitat, paino: 130,1 x 67 x 38,3 mm, 74 grammaa
  • Anturi: PAW-3370
  • DPI-väli: 100 – 26 000

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat