Uusimmat

Testi Langaton Razer DeathStalker V2 Pro -pelinäppäimistö – Huippumukava käyttää, mutta akkukestossa olisi parantamisen varaa

13.09.2022 20:00 Antti Voutilainen

Matalaprofiilisista näppäimistöistä odotettiin jopa hittituotetta. Aivan näin ei käynyt, muttei tuoteryhmää ole myöskään unohdettu. Razer julkisti nimittäin heinäkuussa DeathStalker V2 -pelinäppäimistöt. Otimme Muropaketin testiin uudistetun malliston lippulaivana toimivan DeathStalker V2 Pro -mallin.

Muutama vuosi takaperin povasin mielessäni, että matalaprofiilisista näppäimistöistä tulisi seuraava trendi. Ei tullut.

Sen sijaan kehityssuunta on nojannut vahvasti kompakteihin näppäimistöihin kuten mininäppäimistöihin. Valmistajien näkökulmasta tämän kuitenkin ymmärtää, sillä matalaprofiiliset näppäimistöt vaativat jos jonkinlaisia kompromisseja. Matalaprofiilisuus vaatii muun muassa omat kytkimensä, jos näppäimistön halutaan olevan oikeasti matalaprofiilinen.

Razer esitteli DeathStalker V2 -näppäinmalliston heinäkuussa. Julkistukseen kuului testissä olevan V2 Pro -mallin lisäksi hieman edullisempi DeathStalker V2 Pro Tenkeyless -versio ja vielä edullisempi, langallinen DeathStalker V2 -malli. Edeltäjäänsä myötäillen näppäimistöjen pääpainopiste on matalaprofiilisuudessa.

Kirjoitushetkellä DeathStalker V2 Pro -näppäimistön saatavuus Suomessa on vielä olematonta – sitä ei löytynyt kotimaisten verkkokauppojen listalta.

Razerin suositushinta näppäimistölle on 249,99 euroa. Hinta on pelinäppäimistöjen kalleimmasta päästä. Samasta hintaluokasta löytyy mm. Corsairin K100 RGB, SteelSeriesin Apex Pro Mini ja Mountainin modulaarinen Everest Max -näppäimistö.

Näppäimistön ollessa langaton, syötteen tietokoneelle pystyy välittämään joko Razer HyperSpeed Wireless 2,4 GHz:n langattomalla tekniikalla tai Bluetooth 5.0 -tekniikalla. Luonnollisesti näppäimistö on käytettävissä myös ladatessa, eli se toimii myös langallisena.

Razer HyperSpeed Wireless -tekniikalla vasteajan lupaillaan olevan yhden millisekunnin luokkaa (1000 hertsin päivitysnopeus). Tämän näppäimistön kohdalla vasteaikaa ei kuitenkaan mainita erikseen.

Näppäimistön ulkomitoiksi ilmoitetaan 437 x 139 x26,5 millimetriä. Painoa sille on kertynyt 776,5 grammaa. Mukana tulevan USB Type-A to Type-C -kaapelin pituus on noin kaksi metriä. Näppäimistön mukana tulee myös USB-jatkokappale, josta löytyy USB-C-liitäntä kaapelia varten ja toisella puolella on USB-A -liiitäntä, johon saa kytkettyä esimerkiksi vastaanottimen.

Ulkoisesti DeathStalker V2 Pro on hillityn näyttävä. Kauttaaltaan musta näppäimistö on tyylikäs, mutta tämän hintaluokan näppäimistöltä olisi odottanut hieman enemmän. Jos alumiinia oleva päällyslevy olisi harjattua alumiinia, se olisi ollut varsin näyttävä lisä. Ulkonäkö on siis hyvä, mutta siinä olisi voinut olla hieman enemmän persoonaa.

Täysikokoisesta näppäimistöstä löytyy lisäksi yksi multimedianäppäin ja rulla. Ne ovat sijoitettu numeronäppäimistön yläpuolelle. Multimedianäppäimellä pystyy oletuksena keskeyttämään median toiston, vaihtamaan raitaa eteen- tai taaksepäin. Oletuksena rulla hoitaa äänenvoimakkuuden säädön.

Medianäppäin ja rulla ansaitsevat kiitoksensa. Jämäkkä medianäppäin ja siihen esiohjelmoidut toiminnot toimivat moitteettomasti. Rulla on niin ikään jämäkkä. Pyörittäessä rullaa porrastukset tuntuvat todella selvästi. Medianäppäin ja rulla ovat ne osat näppäimistöstä, joista huokuu selvimmin lippulaivaluokka.

Näppäimistön päätyreunasta, USB-liittimen vierestä löytyy kolme näppäintä profiilien valintaan. Niiden vasemmalta puolelta löytyy ns. pääkytkin, jonka asennosta riippuen tapahtuu tiedonsiirto joko Bluetoothilla tai 2,4 GHz:n langattomalla tekniikalla. Pohjasta löytyy lisäksi oma pieni kotelo vastaanottimen säilytystä varten.

Näppäimistön mukana tuleva USB-jatkokappale on hyödyllisyydessään kokoaan suurempi. Näppäimistön latauskaapelia voi hyödyntää siis USB-jatkojohtona jatkokappaleen ansiosta. Sillä vastaanottimen saa lähemmäksi näppäimistöä.

DeathStalker V2 -näppäimistöistä löytyy Razerin kehittämät uudet matalaprofiiliset optiset mekaaniset kytkimet. Kytkimistä on tarjolla Linear- ja Clicky-versiot. Linear-kytkinten kytkeytymispiste on 1,2 millimetrissä. Clicky-kytkimissä kytkentäpiste on 1,5 millimetrissä ja niissä aktivointiin tarvitaan 50 gramman voima. Linear-kytkinten aktivointiin tarvitaan 45 gramman voima. Lineaarisissa kytkimissä ei ole odotetusti tunto tai äänipalautetta toisin kuin Clicky-kytkimissä. Käyttöiäksi kytkimille lupaillaan 70 miljoonaa painallusta.

Testinäppäimistö on varustettu lineaarisilla kytkimillä. Niiden käyttötuntuma onkin miellyttävä ja ääni on niin ikään hiljainen, kuten lineaarisilta kytkimiltä odottaa saattaa.

Näppäimistön suurin vahvuus piilee ergonomiassa. Matalaprofiilisen näppäimistön käyttö ei väsytä ranteita ja käyttöasento tuntuu varsin luonnolliselta. Ylimpiä näppäimiä ei tarvitse ”kurotella” kuten normaaleissa näppäimistöissä. Positiivista on se, että jalkojen avulla näppäimistöllä on tarjolla kolme eri korkeutta. Korkein asento tuntui omaan käyttöön kaikkein miellyttävimmältä. Kaksi muuta asentoa olivat miellyttäviä nekin, mutta korkein asento tuntui luonnollisimmalta.

Syöttölaitteen roolissa näppäimistö palveli tunnollisesti koko testijakson ajan. Mitään fyysisiä tai toiminnallisia ongelmia ei ilmennyt kirjoitus- tai pelisessioiden aikana. Testipeleinä toimivat Destiny 2, Valheim, Battlefield 4, Grand Theft Auto 5 ja Green Hell.  Pientä harmitusta aiheutti lähinnä se, että näppäimistö ei herännyt lepotilasta välittömästi ensimmäisestä painalluksesta. Käytännössä lepotilasta herätessään ensimmäinen painallus jäi rekisteröitymättä.

Led-valaistus ajaa asiansa vähintäänkin hyvin. Näppäinten valaistus erottuu selvästi matalammillakin kirkkausasetuksilla.

Näppäimistön akkukestoksi lupaillaan 40 tuntia. Itse tuotesivuilta löytyy laskuri, joka kertoo oletetun akkukeston. Laskuriin määritetään oletettu päivittäinen käyttöaika ja led-valaistuksen kirkkaus. Valaistus aiheutti kuitenkin näppäimistölle ongelmansa. Suurimmaksi kompastuskiveksi muodostui nimittäin akkukesto.

Led-valaistuksen kirkkauden ollessa täydellä teholla akkukesto oli neljä päivää ja 19 tuntia. Kun kirkkauden pudotti 50 prosentin tasolle, näppäimistö jaksoi sinnitellä melko tarkasti kuusi päivää. Laskiessa kirkkauden 25 % tasolle, käyttöaikaa oli 12 päivää ja kolme tuntia.

Heikkoihin tuloksiin yhtenä syynä oli se, ettei led-valaistus kytkeytynyt pois päältä, vaikka tietokoneen sammutti. Jos led-valaistus oli päällä, kun tietokoneen sammutti, niin sitten valaistus ei sammunut lainkaan. Jos näppäimistö ehti vaipumaan lepotilaan ennen tietokoneen sammuttamista, niin sitten valotkin pysyivät horroksessaan. Tämä kaikki siis hallintaohjelman määrityksistä huolimatta. Päivittäinen käyttöaika testien aikana oli 4-6 tuntia.

Käytännössä led-valaistuksen temppuilun vuoksi näppäimistö pitikin erikseen sammuttaa iltaisin. Se taas on kaukana ihannetilanteesta. Vastaavaa temppuilua ei ole esiintynyt muissa langattomissa näppäimistöissä.

Led-valaistuksen vuoksi näppäimistön akkukesto jätti paljon toivomisen varaa. Tässä hintaluokassa näppäimistöltä on lupa odottaa ilmiömäistä suoritusta, mutta nyt jäätiin kauas siitä. Esimerkiksi vuonna 2019 testissä ollut Logitechin matalaprofiilinen G915 Lightspeed -pelinäppäimistö sinnitteli 13 päivää led-valaistuksen ollessa kirkkaimmillaan.

Näppäimistön säädöt hoidetaan Razer Synapse 3 -hallintaohjelman kautta. Siinä ei ole tapahtunut suuria muutoksia edellisen Razer-oheislaitteen testin jälkeen. Se ajaa asiansa vähintäänkin välttävästi, jos led-valojen temppuilua ei oteta huomioon.

Dashboard-näkymä listaa kokoonpanoon kytketyt Razer-laitteet. Sen lisäksi näkymässä mainostetaan Razerin muita tuoreita laitteita. Tarjoillaanpa näkymässä myös verkon tukipalveluita ja laitteen rekisteröintiä. Itse näppäimistön hallinnan kannalta näkymä ei tarjoa paljoakaan. Positiivista on se, että näkymä näyttää akun varauksen ilman ylimääräistä valikkojen selailua.

Modules-osiossa tarjolla on laajennusmoduuleita. Tarjolla on esimerkiksi Amazon Alexa, mutta myös Chroma Connect, jonka avulla pystyy synkronoimaan led-valaistuksen kolmannen osapuolen laitteiden kanssa, mikäli nämä sitä tukevat.

 

Global Shortcuts -osiossa pääsee määrittämään pikanäppäinyhdistelmiä Razer Synapse 3 -yhteensopivien laitteiden kanssa. Pelkkään näppäimistöönkin pystyy määrittämään pikanäppäimiä, mikäli niille on tarvetta.

Siirtyessä Keyboard-välilehdelle, Customize-osiossa hoidetaan näppäinmääritykset. Näkymässä pääsee määrittämään näppäimille vaihtoehtoisia toimintoja makrojen tallentamisesta ohjelmien käynnistämiseen. Lisäksi näkymässä määritetään, mitkä toiminnot poistetaan käytöstä, kun pelitila laitetaan päälle. Näkymän kautta pääsee myöskin paritustyökaluun, jossa useampi laite määritetään toimimaan yhden vastaanottimen kautta.

Lightning-osiossa säädetään odotetusti RGB-led-valaistusta. Näkymässä määritetään valojen kirkkaus, mutta myöskin se, milloin valaistuksen pitäisi mennä pois päältä. Luonnollisesti näkymässä päästään valitsemaan mieleinen esiohjelmoitu valaistustoiminto. Tarjolla on oletuksena 11 vaihtoehtoa. Kehittyneempiin valaistustoimintoihin pääsee käsiksi asentamalla Chroma Studio -moduulin.

Power-osiosta löytyy akkukestoon vaikuttavia säätöjä. Näkymässä määritetään, minkä ajan kuluttua näppäimistö sammuu, jos sitä ei käytetä. Minimiarvo on 15 minuuttia. Toinen säätömahdollisuus on näppäimistön valaistuksen himmentäminen. Kuten akkutestit osoittivat, näillä asetuksilla ei ollut vaikutusta näppäimistön käytökseen tietokoneen sammuttua.

Näppäimistöä pystyy säätämään varsin kattavasti ilman hallintaohjelmaakin. Esimerkiksi valaistuksen kirkkauden ja valaisutilan pystyy valitsemaan funktionäppäimen avulla. Henkilökohtaiseksi suosikiksi nousi Fn+end -näppäinyhdistelmä, joka kertoi karkean arvion näppäimistön akun varauksesta. Näppäinyhdistelmää painamalla nuolinäppäinten yläpuolella olevat pienet led-valot syttyvät palamaan kertoen varauksen tilan. Yksi valo vastaa 20 prosentin varauksesta, joten varauksen saa tarkastettua erittäin helposti.

Vaikka suhtaudun matalaprofiilisiin näppäimistöihin erityisellä lämmöllä, niin Razer DeathStalker V2 Pro jätti kylmäksi. Se on kiistattoman erinomainen ergonomian ja käyttömukavuuden saralla, mutta langattomaksi näppäimistöksi sen akkukesto on luvattoman heikko. Heikon akkukeston suurin syyllinen lienee arvaamattomasti toimiva led-valaistus. Korkeammilla kirkkausasetuksilla akkukesto oli suorastaan kehno, kun huomattavasti parempia suorituksia on nähty jo useita vuosia sitten.

Lippulaivahintaiselta laitteelta on lupa odottaa ilmiömäistä suoritusta, edes jollakin osa-alueella. Ergonomia yksinään ei pysty nostamaan näppäimistöä muiden yläpuolelle, sillä kyseessä on vähintään osittain subjektiivinen kokemus. Sama pätee näppäimistön ulkoiseen olemukseen, josta ei välity premium-hinta, jota näppäimistöstä pyydetään.

DeathStalker V2 Pro -näppäimistöä on hyvin vaikea suositella nykyisellä hintalapullaan. Houkuttelevampi vaihtoehto lieneekin langallinen DeathStalker V2, jossa akkukestoon liittyvät huolet voi unohtaa.

Hyvää

  • Matalaprofiilisuus ja kytkimet
  • Säätömahdollisuudet ilman hallintaohjelmaa
  • Jämäkkä medianäppäin ja rulla

Huonoa

  • Akkukesto
  • Led-valaistuksen ongelmat
  • Hinta

Tekniset tiedot Razer DeathStalker V2 Pro

  • Hintaluokka: 250 €
  • Ulkomitat, paino: 437 x 139 x 26,5 mm, 776,5 g
  • Kytkimet: Optiset mekaaniset Razer Linear Low-Profile
  • Päivitysnopeus: 1000 Hz (1 ms)
  • Näppäinhatut: ABS-muovia

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat