Uusimmat

Testi Logitech G Pro X Superlight 2 -pelihiiri – Kilpapelaajien uusi salainen ase? Aika täydellinen naksuvuutta lukuun ottamatta

15.10.2023 18:00 Markku Leppilampi

Logitech on tuonut markkinoille mielenkiintoisen uutuuden nimeltään G Pro X Superlight 2, joka pyrkii olemaan pätevä jatkaja aiemmalle G Pro X Superlight -pelihiirelle. Logitech lupaa kevyen hiiren ja markkinoiden parhaimman anturin, eli tuotteen pitäisi sopia vaativimmallekin pelaajalle. Langatonta vapautta tarjoava hiiri onkin kehitetty yhteistyössä ammattilaispelaajien kanssa. Laitetaanpa tuote Muropaketin testipenkkiin.

Logitech G Pro X Superlight 2 -käyttää Logitechin tarkinta pelianturia nimeltään HERO 2, joka on päivitys aiemmasta HERO 25K -anturista. Sen teknisten ominaisuuksien lisäksi etuna on huomattavasti pienempi virrankulutus verrattuna aiempiin antureihin, kuten PMW3366:een. Logitechin mukaan virrankulutus on siihen verrattuna peräti kymmenen kertaa  pienempi.

LUE MYÖS: Testi Logitech G PRO X Superlight -pelihiiri – Keveys on nyt valttia, eikä syyttä

Kun akkua voi pienentää, se keventää myös hiirtä. Hiiri onkin vain 60 grammaa painava. Ensimmäistä 63 gramman versiota, G Pro X Superlightia paljon käyttäneenä voi todeta, että keveydestä on huomattavaa etua niin työkäytössä kuin pelaamisessakin.

Langallista hiirtä edelleen käyttäville voi varauksetta suositella nykyisiä langattomia, matalan latenssin eli lyhyen viiveen hiiriä. Johdosta eroon pääseminen on melkeinpä katarsiksen tuova kokemus.

Hero 2 -sensori tarjoaa yli 500 IPS:n seurantakyvyn, joka mahdollistaa nopeat ja tarkat liikkeet. Aiempi malli tarjosi arvon 400 IPS, joten speksiä on aiemmasta HERO 25K-sensorista tässäkin kohtaa parannettu. Päivitystaajuus puolestaan nousee 1000 hertsistä 2000 hertsiin.

Hiiressä ei ole minkäänlaisia ylimääräisiä liikesuodattimia, kiihdytystä tai liikkeen pehmennystoimintoja, jotta pelikäden tarkkuus pääsisi loistamaan ilman häiritseviä tekijöitä. HERO 25K tarjoaa myös laajan DPI-asetuksen, joka kattaa alueen 100-32 000. Aiempi malli saavutti enimmillään arvon 25 600.

Hiiren vasteaika on niin ikään laskenut. Ensimmäisen mallin ilmoitettu vasteaika on yksi millisekunti, kun uusi malli yltää nopeuteen 0,5 millisekuntia.

Sitten on aika käpistellä tuotetta fyysisesti. Myyntipakkauksen sisältä paljastuu Logitech Pro X Superlight 2 -pelihiiri, langaton Lightspeed-vastaanotin ja sen USB-C-sovitin, USB-A – USB-C-kaapeli, pitoa parantavia teippejä, vaihtoehtoinen pohjalevy sekä dokumentaatiota.

Sekä Superlightista että Superlight 2:sta löytyy pohjalevy, jonka voi poistaa etsiessään äärimmäisen tarkkoja asetuksia oman hiirensä balanssiin ja käsiteltävyyteen. G Pro X 2:n pohjalevyn voi poistaa, sen voi vaihtaa mukana toimitettavaan vaihtoehtoiseen pohjalevyyn tai pohjalevyn voi jättää kokonaan pois. Pohjalevyjen erona on, että toisessa niistä on liukkautta tuova PTFE-tassu.

G Pro X Superlight 2 -pelihiiren 60 gramman paino ei erotu juurikaan aiemmasta Logitech G Pro X Superlightin painosta. Vakiopohjalevyt paikallaan, puntarissa hiiren aiempi versio painoi 61 grammaa, ja Superlight 2 59 grammaa. Muutaman gramman ero siis, mutta liukutuntumassa sillä vaikutti olevan merkitystä.

Kahdella eri hiirimatolla liukutuntumaa testatessa tuli huomattua, että Superlight 2 -hiiressä oli alkuun havaittavissa aavistuksen verran enemmän kitkaa. Tämä ongelma kuitenkin poistui jo hetken kuluttua hiirtä enemmän ”sisäänajettaessa”.

Suojamuovitarran liima tai uutuudenkarheus saattoi tuoda pienen lisäkitkan ensitunnelmiin. Hetken käytön jälkeen liukutuntuma on melkeinpä identtinen ensimmäisen version kanssa. Muutaman gramman painoetu uudessa versiossa kuitenkin luo aavistuksen sulavamman vaikutelman. Pieninkin etu tietysti otetaan vastaan, jos räiskintäpeleissä haluaa pärjätä.

Hiiren ulkokuoren muodosta ei ainakaan ihmissilmä erota muutoksia, ja hiiri sopii erinomaisesti isompaankin kouraan. Oma hiiren käyttötapa on sormenpääote, ja käyttötuntuma oli hyvin soljuvaa laatua.

Jos käyttäjän käsi on iso, hiiren kätöseen hautaava ote vaikuttaisi sekin toimivan. Moiseen otteeseen tottuneen kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kyseessä ole 125 x 63,5 x 40 millimetrin mitoilla valtavan suuri hiiri, jos sellaisista pitää.

Ulkonäölle voisi antaa kehuja sen maltillisuudesta. Hiiri on aika perinteisen näköinen ilman isompia revittelyitä. Räiskyvät, pelituotteiden ulkonäköratkaisut loistavat poissaolollaan.

Painallustuntuman tutkimisen pariin, ja kulmakarvathan tässä kyllä kohoavat.

Painikkeiden tuntuma on aivan erilainen kuin G Pro X Superlightissa. G Pro X Superlight 2:n painallustuntuma on suorastaan huiman napakka ja naksahtava, ja myös aavistuksen jäykempi. Alkuperäisen mallin painiketuntuma ei juurikaan eroa tavallisesta toimistohiirestä.

Se, pitääkö supernapakasta käyttötuntumasta, riippunee käyttäjästä, mutta ominaisuus epäilemättä miellyttää osaa pelaajakansasta. Uusien Lightforce-painikkeiden haittapuolena ne ovat aiempaa versiota aika paljon äänekkäämmät, ja painallus myös välittyy enemmän hiiren runkoon. Kumpikaan asia ei silti tuntunut häiritsevän pelaamisen lomassa.

Tuotteen sivuun sijoitetut peukalopainikkeet ovat puolestaan tuntumaltaan aika samanlaiset molemmissa versioissa. Jälleen painike on uudessa versiossa hiukan äänekkäämpi, mutta tämä voi johtua myös siitä, että hiiri on uusi. Äänentason uskoisi ainakin hiukan hiljenevän hiirtä enemmän käytettäessä, myös hiiren ykkös- ja kakkospainikkeen osalta.

Rulla tuo yllätyksen, sillä tällä kertaa Logitech G Pro X Superlight 2 on huomattavasti hiljaisempi. Aiemman version rulla on melkeinpä häiritsevän äänekäs, mutta uusi sukupolvi puolestaan on käytännössä äänetön. Silti rullassa on mukana miellyttävän tuntuinen, pehmeä porrastus.

Myös rullan painaminen on aika lailla äänetöntä, kun aiempi versio taasen päästää pehmeän ja maltillisen naksahduksen äänen. Mainittakoon, että porrastusta ei ole mahdollista poistaa joidenkin hiirten tapaan.

Pohjassa on vielä liu’utettava virtakytkin, joka on pitkälti samanlainen kuin aiemmassa versiossa. Sen tuntuma on ihan pätevä, eikä aiheuta suurempaa reaktiota suuntaan eikä toiseen. Magneettisesti kiinnitetyn pohjalevyn poisto onnistuu ilman ongelmia, kunhan hoksaa, miten mekanismi toimii.

Tuotepakkauksen uumenista löytyy langaton lähetin, ja siitä täytyy mainita, että Logitech on päättänyt panostaa sen designiin. Se on USB-C-sovittimensa kanssa tavallista painavampi, ja pinta on kohokuvioitu. Lisäksi siitä löytyy syvennetty Logitechin G-logo sekä maininta Pro X 2. Kyllähän tällainen kampe kelpaa sujauttaa USB-liitäntään.

Logitech G Hub -sovellus tarjoaa joitakin uusia ominaisuuksia G Pro X Superlight 2 -hiiressä aiempaan verrattuna. Sovelluksesta on muun muassa mahdollista säätää erikseen X- ja Y-liikkeen eli pysty- ja vaakasuuntaisen liikkeen herkkyyttä.

Lightforce-painikkeet puolestaan on mahdollista asettaa Hybridi (virransäästö) -tilaan, jolloin akunkeston pitäisi olla paremmalla tasolla. Toisena vaihtoehtona löytyy valinta Optinen.

Logitech kertoo uusien painikkeiden perustuvan optis-mekaaniseen hybridikytkinteknologiaan, joka yhdistää optisten kytkimien nopeuden ja luotettavuuden perinteisen galvaanisen (tai mekaanisen) mikrokytkimen pieneen virrankulutukseen ja tyydyttävään naksahdustuntumaan. Näin painikkeiden pitäisi tarjota laatua ilman vaikutusta akun kestoon.

Sovelluksesta voi niin ikään määrittää langattoman ja langallisen päivitysnopeuden erikseen. Tällä Logitech on hakenut niin ikään virransäästömahdollisuutta, sillä nopeampi päivitysnopeus kuluttaa enemmän akkua.

Hiiren latausliitäntä on luojan kiitos vaihtunut micro-USB:stä USB-C-liitännäksi. Akunkestoa on niin ikään parannettu, ja se on nykyisin 95 tuntia aiemman 70 tunnin sijaan. Aiempaakaan mallia ei ole usein tarvinnut latailla, vaikka hiiri on ollut kovassa käytössä, joten akunkeston voi sanoa olevan vähintäänkin riittävällä tasolla. Akun lataaminen on ollut aiemmassa mallissa suorastaan harvinainen tapahtuma.

Logitechin G Hub tarjoaa myös esiasetettuja profiileja ja kalibrointiominaisuuden. Profiileja löytyy esimerkiksi räiskintäpeleille tai MMORPG-peleille. Painikkeiden toimintojen kustomoinnissa mahdollinen käyttökohde voisi olla esimerkiksi DPI-asetuksen liittäminen peukalopainikkeisiin. Kalibrointiominaisuus puolestaan mahdollistaa asetusten siirtämisen aiemmasta hiirestä toiseen.

Molemmat hiiret ovat markkinoiden kärkikahinoissa laadukkuuden suhteen, mutta onko kaksikon välillä eroja?

Epätieteellisissä Paint-testeissä hiirten käyttötuntumasta on äärimmäisen vaikeaa löytää isoa eroa, vaikka päivitysnopeus olisi asetettu 2000 hertsiin G Pro X Superlight 2 -hiirestä. Mahdolliset erot voi hyvinkin laittaa uuden tuotteen tuoman placebo-vaikutuksen piikkiin. Kenties saattoi havaita, että esimerkiksi O-muotoisten kuviosyheröiden piirtämisessä G Pro X 2 pysyi pikkiriikkisen verran paremmin hallinnassa.

Aiemmin mainittu liukutuntuma on hiukan keveämpi uudessa hiiressä, ja toinenkin positiivinen etu keveämmän painon lisäksi vaikuttaa olevan olemassa. Tuotteen pinta on aavistuksen karheampi kuin aiemmassa versiossa. Tämä tuo pienen kitkalisän, joka vaikuttaa olevan hyvä valinta käytettävyyttä ja pelimenestystä silmälläpitäen. Vaikutelma voi toki olla pelkkää uutuudenkarheutta.

Logitech G Pro X Superlight 2 on siis edeltäjänsä tapaan erinomainen pelihiiri. Counter-Strike 2 -peliä testatessa edeltäjää ei jäänyt kaipaamaan, eivätkä naksuvaiset uudet Lightforce-painikkeet haitanneet pelin tuoksinassa millään tavalla. Niistä voi jopa kenties saada hyötyä, jos niiden tuntumasta pitää.

Painikkeet saattavat kuitenkin herkkäkorvaisimpia, täydellistä hiljaisuutta arvostavia käyttäjiä tavallisessa työpöytäkäytössä ärsyttää, mutta toisaalta rulla on hiljainen, toisin kuin edeltäjässä. Pelikokemusta voi joka tapauksessa pitkälti kutsua identtiseksi, vaikka konepellin alta löytyy eroja.

Uusi malli jatkaa linjalla, jota ei tarvitse hävetä. Vanhempaa mallia on edelleen saatavilla, ja edullisempaan hintaan, eikä se ole huono vaihtoehto – etenkään jos haluaa hiljaisemman ykkös- ja kakkospainikkeen.

Jos kilpailukykynsä haluaa nostaa peleissä aavistuksen korkeammalle tasolle, Logitech G Pro Superlight X 2 saattaa antaa siihen mahdollisuuden hiukan parempien teknisten ominaisuuksien ansiosta. Onko niistä todellista käytännön hyötyä? Sitä on vaikea sanoa.

Erot ovat niin pieniä, että jos G Pro X Superlightin omistaa, kakkosversion voi hyvillä mielin jättää kauppaan. Jos sitä ei omista, G Pro X Superlight 2 on erinomainen vaihtoehto pelihiireksi.

Hyvää

  • Kevyt
  • Sopii hyvin käteen
  • Parantaa pelimenestystä perushiireen nähden
  • Langaton
  • Matala latenssi
  • Napakka painiketuntuma
  • Ulkonäössä on valittu maltillisuus

Huonoa

  • Ykkös- ja kakkospainikkeen naksuvuus voi olla liikaa herkkäkorvaisimmille
  • Hinta on aika kova

Tärkeimmät tekniset tiedot Logitech G Pro X Superlight 2

  • Hinta: 169 euroa
  • Mitat (K x L x S): 125 x 63,5 x 40 mm
  • Paino: 60 grammaa
  • Yhdistettävyys: Langaton Lightspeed-tekniikka ja USB-C
  • Lightforce-hybridikytkimet
  • Sisäänrakennettu muisti
  • Lisäaineita sisältämättömät PTFE-tassut
  • 5 painiketta
  • Tarkkuus: 100 – 32 000 DPI
  • Huippukiihtyvyys: 40 G
  • Huippunopeus: 500 IPS
  • USB-päivitysnopeus: 2 000 Hz (0,5 ms)
  • Mikrosuoritin: 32-bittinen ARM
  • Akunkesto: 95 tuntia
  • Järjestelmävaatimukset: PC, jossa on Windows 10 tai uudempi ja vähintään USB 2.0 -portti, Internet-yhteys Logitech G HUB -ohjelmistoa varten

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat