Uusimmat

Testi Sonos Ray -soundbar – Edullisuudestaan huolimatta viettelee äänenlaadulla ja käytettävyydellä

kajari

21.07.2022 20:00 Osku Kannisto

Pieni ja pippurinen Sonos Ray jaksaa ihastuttaa. Se tuo oman lisänsä television katselun ohella musiikin kuunteluun. Soundbarin vahvuuksia ovat kompakti koko, äänenlaatu hintaluokassaan sekä äärimmilleen viety yksinkertaisuus.

Aggressiivisesti hinnoiteltu Ray tuo Sonoksen tuotteet entistä isomman yleisön saataville. Sonos on niittänyt mainetta koko kodin äänentoistoratkaisuillaan jo vuosia. Muutama vuosi sitten valikoimiin tulivat soundbarit, joiden sarjassa Ray sijoittuu edullisimmalle paikalle 299 euron hinnallaan. Se siis kilpailee edullisten soundbarien sarjassa, josta yhteen kaiuttimeen perustuvia vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Samsungilta, Sonylta ja Yamahalta.

Sonoksen tuotteistus on mallikelpoista. Perinteiseen soundbariin verrattuna Rayn käyttöönotto tosin vaatii Sonoksen S2-sovelluksen ja tilin luomisen. Tästä saa onneksi palkinnoksi hallittavuuden puhelimeen sekä täysipainoisen musiikkijärjestelmän suoratoistoon sekä oman kotimusiikkikirjaston käyttöön.

Asennus hoituu velhopohjaisesti suoraan puhelimesta muutamassa minuutissa. Tämän jälkeen soundbar on kytketty kodin langattomaan (tai langalliseen) kotiverkkoon.

Apple-käyttäjät voivat käyttöönoton jälkeen optimoida äänentoiston Sonoksen sovelluksen Trueplay-toiminnon avulla. Toiminnossa hyödynnetään iPhonen mikrofonia liikuttamalla sitä ympäri huonetta testiääniä rekisteröimään. Tuloksena saada tasapainoisempi ääni koko huoneeseen, mikä ei testin perusteella ainakaan huonontanut ääntä – joskin ero alkuperäiseen jäi testihuoneessa vähäiseksi.

Sovelluksesta voi hallita Sonos-järjestelmää ohjaten musiikkia eri huoneisiin, jos käytössä on useampia Sonos-kaiuttimia. Rayn erikoisominaisuuksiin kuuluvat kovat äänet heikentävä yötila sekä puheen korostus. Ääntä voi muokata lievästi kaksiportaisella taajuuskorjaimella ja halutessaan rajoittaa äänenvoimakkuuden maksimiasetusta.

Minimalistisista liitännöistä löytyvät vain virta, optinen toslink sekä ethernet. HDMI- ja RCA-liitännät puuttuvat. Valmistajan kalliimmista soundbareista poiketen Raysta puuttuu siis jopa HDMI-liitäntä. Tästä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Ray yhdistetään yksinkertaisesti televisioon aina optisella toslink-kaapelilla, sillä analogisia rca-liitäntöjäkään ei ole. Tässä vaiheessa on huomattava kytkeä television omat kaiuttimet pois päältä, jos ne eivät automaattisesti mykisty.

Ray kytkeytyy päälle automaattisesti television kanssa. Optisen digiliitännän kautta äänenvoimakkuutta voi säätää suoraan television kaukosäätimellä hyödyntämällä laitelinkitystä tai opettamalla infrapunasäätimen. Tarvittaessa äänenvoimakkuutta voi säätää suoraan myös soundbarin päällä olevista hipaisunäppäimistä. Käyttäjälle parantunut ääni toimii siis täysin läpinäkyvästi vaikeuttamatta katselukokemusta. Omaa kaukosäädintä paketissa ei ole.

Toslinkin heikkoudet liittyvät sen rajoitteisiin bittivirrassa ja käytettävissä olevissa äänimuodoissa. Liitännän läpi äänet siirretään stereona tai pakattuina 5.1-monikanavaääninä samaan tapaan kuin HDMI-liitännän vanhemmalla ARC-paluukanavalla. Vasta HDMI 2.1:n kehittyneempi eARC-paluukanava mahdollistaa häviöttömät hi-res-ääniraidat sekä tilatietoon perustuvat Dolby Atmos -monikanavaäänet.

Taulutelevision ääneen verratessa Ray tuo kiistattomia parannuksia. Puheääni muuttuu selkeämmäksi eikä äänenvoimakkuutta tarvitse nostaa dialogin kuulemiseksi niin kovalle kuin on tottunut. Bassopään toisto paranee. Ray päihittää television pystyen tuottamaan matalampia taajuuksia, joita tarvitaan efektien ohella tukevoittamaan miesääniä.

Merkittävä ero halpaan tai vanhaan televisioon verratessa on kotelokaikujen puuttuminen. Rayn kaiutinelementit on kohdistettu suoraan kuulijaan toisin kuin televisioissa, missä äänentoisto ahdetaan kuvaruudun taakse, ja äänet ohjataan kotelon läpi tai takaseinästä kuulijalle. Suora kohdistus lisää äänten selkeyden ohella äänikuvan tarkkuutta ja läsnäolon tunnetta äänissä.

Testeissä Sonos päihitti vanhan lippulaivatelevision äänen mennen tullen, vaikkei television äänentoisto ollut läheskään huonoimmasta päästä. Sarjojen katselussa kiinnitti huomion miesäänien tukevuuteen ja siihen, että äänet kuuluvat sieltä mistä pitääkin. Elokuvissa alemmas ulottuva ja selkeästi voimakkaampi basso loi lisätunnelmaa.

Äänikuva levittyy hieman soundbarin sivuille ja eteen, muttei valloita koko huonetta surround-laitteiden tavoin. Halutessaan Rayn rinnalle voi hankkia takakaiuttimet ja subbarin Sonoksen valikoimasta, jos elokuviin haluaa jatkossa lisäpotkua.

Musiikin kuuntelu on olennainen osa Sonoksen tuotteita, mikä erottaa Rayn kilpailijoistaan. Ray toimii monihuoneäänentoistossa, jota voi ohjastaa mobiililaitteella tai tietokoneella. Sonos tukee käytännössä kaikkia merkittäviä musiikkipalveluita mukaan lukien nettiradiot. Musiikkia voi suoratoistaa esimerkiksi Spotifysta, Tidalista, Apple Musicista ja Deezerista. Näiden lisäksi Ray tukee Airplay2-peilausta suoraan Applen laitteista. Bluetoothia Raysta ei valitettavasti löydy.

Kuuntelutestit venyivät miellyttävän äänen ansiosta useaan tuntiin fiilistellen tuttujen ja hankalien kappaleiden toistumista. Lopputuloksena Rayn äänen voi sanoa olevan melodinen ja rasittamaton. Äänestä puuttuu äärimmäinen analyyttisyys ja kirkkaus, mikä on hyvä kompromissi laitteen koon huomioiden. Yläbasson korostukset on helppo ymmärtää tässä hintaluokassa, kun Ray tuo samalla reilusti televisiota matalammat taajuudet kuuluviin.

Äänessä miellyttää vaivattomuus. Kappaleet rullaavat iloisesti eteenpäin. Hifisti jää kaipaamaan lisää dynamiikkaa ja erottelukykyä, mutta suurimmalle osalle käyttäjistä jo Ray riittää jopa kodin ainoaksi äänentoistoksi. Äänenvoimakkuus riittää ongelmitta parinkymmenen neliön huoneeseen. Isommassa tilassa äänenvoimakkuutta joutuu nostamaan sen verran kovemmaksi, että ääneen alkaa tulla jo pieniä ongelmia.

Sonos Ray on miellyttävä soundbar, josta nauttii pitkin päivää. Se soveltuu pienen kodin ainoaksi äänilähteeksi tai kakkostelevision kaveriksi, kunhan käytössä optinen ääniliitäntä.

Parasta Sonos Rayn käytössä on, että laite tarvitsee vain kytkeä kiinni televisioon ja nauttia paremmasta äänestä. Soundbar ei tosin jää toimettomaksi ilman televisiotakaan hyvän musiikkiäänenlaadun, Sonos monihuoneohjelmiston ja AirPlay-tuen ansiosta.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Musiikkikäyttö
  • Äärimmäinen yksinkertaisuus

Huonoa

  • Ei kunnon tilaääntä televisiokäyttöön
  • HDMI-liitäntä puuttuu
  • Apple-käyttäjille tarjotaan enemmän ominaisuuksia
  • Ei Bluetooth-tukea

Tärkeimmät tekniset tiedot Sonos Ray

  • Hinta: 299 €
  • Kaiutinelementit: 2 x diskantti, 2 x laajakaista
  • Liitännät: optinen toslink, lan, wi-fi
  • Sovellus: Sonos S2 (iOS, Android, Windows, macOS)
  • Virtalähde: sisäinen
  • Mitat: 55,9 x 9,5 x 7,1 cm
  • Paino: 1,95 kg