Uusimmat

Pikatesti Lenovo Thinkpad X1 Extreme Gen 4 – Huippujämäkkä ja huippuhintava kannettava erinomaisella näytöllä

12.03.2022 19:00 Kai Taipale

Kannettavissa tietokoneissa on tiettyjä malleja, jotka ovat aikojen saatossa saavuttaneet suorastaan ikonisen aseman. Lenovon mustanpuhuvat Thinkpadit kuuluvat tähän luokkaan, erityisesti kun mallimerkinnässä on Extreme-lisämääre. Pikakokeilussa hintava kannettava osoittautui hyvin järeäksi työkaluksi, joka ei kuitenkaan arkikäytössä ollut aivan parhaimmillaan.

Lenovon Thinkpad X1 Extreme -mallit ovat kaupoissa myytävissä versioissa päässeet neljänteen sukupolveen, mutta viideskin on jo ehditty esittelemään. Suuria muutoksia ei ulkoasussa ole luvassa, mutta kuoren alla siirrytään Intelin 12. sukupolven Core-suorittimiin kun testilaitteessa ollaan vielä 11. sukupolvessa.

Lenovo Thinkpad X1 Extreme on yksinkertaisuudessaan iso ja tehokas kannettava, joko on kuitenkin pyritty pakkaamaan järkevän kokoiseen ja painoiseen pakettiin – kestävyyttä toki unohtamatta. Tämä näkyy myös hinnassa. Testin kokoonpanon hintaluokka on kirjoitushetkellä selvästi yli 3000 euroa.

Hinta on kova, eikä  16-tuumaisella näytöllä varustettuna kokoluokassa oikein tulvi kilpailijoita. Käytännössä useimmat osuvat hieman pienempään noin 15 tuuman luokkaan tai sitten pomppaavat jo pelikannettavien tapaan yli 17-tuumaisiksi. Hintansa ja kokonsa puolesta suorin kilpailija tuleekin oikeastaan ihan eri leiristä eli on Apple MacBook Pro 16”. Myös Asukselta löytyy 16-tuumainen ProArt Studiobook, joka kilpailee ainakin luovan alan tekijöiden huomiosta.

Kannettavan ulkomitat ovat 36 x 25,4 x 1,8 senttimetriä, mikä välittömästi paljastaa, ettei kyseessä ole mikään pienikokoinen kannettava. Leveyttä ja syvyyttä on sen verran reippaasti, ettei laitetta erityisen mielellään pidä sylissään, vaan sen selvästi luontevampi paikka on pöydällä.

Runko on alumiiniseosta, ja näytön kannessa on käytetty hiilikuituseosta. Näillä on saatu isokokoisen laitteen paino pysymään kurissa – ja samalla tehty siitä poikkeuksellisen jämäkkä.

Kokoonsa ja tukevaan rakenteeseen nähden Thinkpad X1 Extremen 1,81 kilogramman paino onkin suorastaan maltillinen, mutta kevytkannettaviin tottuneelle tämäkin on melko paljon. Läppäri mahtuu kuitenkin vielä useimpiin reppuihin, mutta kannettavalaukun kanssa pitää mallivalinnassa olla huolellisempi.

Pikaisesti kokeillussa kannettavassa oli käytössä Keski-Euroopan malleista tuttu näppäimistön asettelu, joka ei siis täysin vastannut skandinaavista asettelua. Siitä siis puuttuivat ääkköset.

Tätäkin suurempi kiusa on vain yhden rivin korkuinen rivinvaihtopainike, joka korkeampiin versioihin tottuneelle oli turhauttava käyttää. Myös sivusuuntaisten nuolipainikkeiden sijoittaminen hieman muuta alalinjaa alemmas aiheutti herkästi virhepainalluksia. Muilta osin näppäimistö oli uutuudenjäykkyydestään huolimatta tuntumaltaan erinomainen.

Näppäimistön alapuolella on tarkka mutta jäykkä kosketusalusta, jonka lasimainen pinta tarjoaa erittäin miellyttävän tuntuman. Kokoa kosketusalustalla voisi olla enemmänkin näin isossa rungossa.

Selkeä tuntuma pätee myös alustan yläpuolella sijaitseviin painikkeisiin, mutta järjestely voi pelkkään alustaan tottuneelta vaatia vähän totuttelua.

Tappihiiri miellyttää edelleen lähes jokaista käyttäjää, joka sellaiseen tottui jo IBM-aikaan. Käytössä se on suorastaan jäykkä, mutta silti tarkkuutensa ansiosta kohtuullisen miellyttävä käyttää.

Käytettävissä on niin eSIM- kuin tavallinen SIM-korttikin. Testilaitteen keskisempaan Eurooppaan suunnatun version eSIM-operaattoritarjonnassa ei suomalaisia operaattoreita vähemmän yllättäen näkynyt. Pikakokeilussa kotimainen 4G-liittymä toimi kuitenkin SIM-kortilla hyvin, ilman turhia pätkimisiä tai muita ongelmia. Myös yhteysnopeudet olivat usein lähellä liittymän enimmäisnopeuksia. Mobiiliyhteydet heijastuvat myös näppäimistöön, jossa funktiopainikkeissa on kuvakkeet puhelun aloittamisella ja lopettamiselle.

Kannettavan hienous piilee järeyden ohessa sen näytössä. Esikalibroidun näytön tarkkuus 3840 x 2400 pikseliä, joten kuvasuhteeksi muodostuu 16:10. Mattapintainen näyttö olikin silmämääräisesti testimateriaalilla erittäin luonteva. Kirkkauskin riitti mukavasti sisäkäytössä keväisessä auringonpaisteessa. Näytön koko ja tarkkuus mahdollistaa useammankin ikkunan yhtäaikaisen aukiolon niin, että niitä on vielä helppo käyttää. Tämä on piirre, josta voi olla vaikea luopua, kun siihen kerran on tottunut. Lisäominaisuutena näyttö taittuu myös 180 asteen kulmaan.

Työkäyttöön viritetyssä kokoonpanossa ei aivan uusimman sukupolven rauta ole välttämättä se tärkein valintakriteeri. Olennaisempia voivat olla esimerkiksi näyttö, laitteen luotettavuus, elinkaari ja vaikkapa huollon toimivuus.

Vaikka Lenovo Thinkpad X1 Extreme Gen 4 -testilaite edustaa ratkaisuiltaan viime vuonna esiteltyä mallistoa, ei sitä voi pitää mitenkään tehottomana. Suorituskyvystä vastaa Intel Core i7-11800H -suoritin kahdeksalla ytimellä ja 16 säikeellä. Suoritin yltää enintään 4,59 gigahertsin kellotaajuuteen. Ram-muistia kannettavassa on 16 gigatavua.

Emolevyssä käytetään Intel Z590 -piirisarjaa. Suorittimessa on yhdysrakenteinen Intel UHD -grafiikkapiiri, mutta läppäri on varustettu myös erillisellä Nvidia GeForce RTX 3050 Ti -näytönohjaimella, jossa on neljä gigatavua GDDR6-muistia.

Monet ominaisuuksista olisivat vielä laajennettavissa. Näytönohjain voi olla jopa GeForce RTX 3080 -tasolla, ja muistin voi kasvattaa aina 64 gigatavuun asti. Tallennustilaakin saa enimmillään peräti neljä teratavua, testilaitteessa oli kuitenkin maltilliset 512 gigatavua.

Suorituskykyä mitattiin pikaisesti UL Bencmarkin PCMark- ja 3DMark -testisovelluksilla. Verrokkina tuloksille on käytetty Samsung Galaxy Book Pro 13,3 4G (2021), joka on varustettu sekin Intelin edellisen sukupolven Core i7-suorittimella, joskin vähävirtaisemmalla 1165G7-versiolla.

Ensisijaisesti hyötykäyttöä simuloiva PCMark 10:

  • Lenovo Thinkpad X1 Extreme Gen 4: 5092
  • Samsung Galaxy Book Pro: 4512

DirectX 12 -rajapintaa hyödyntävä 3DMark Time Spy -testi (Graphics / CPU):

  • Lenovo Thinkpad Extreme 1 Gen 4: 4529 / 4970
  • Samsung Galaxy Book Pro: 2493 / 1072

PCMark-testin kohdalla ero jäi reiluun kymmeneen prosenttiin Lenovon hyväksi, mutta pelisuorituskykyä mittaavassa 3DMark Time Spy -testissä Thinkpad X1 Extreme menee menojaan. Suorituskyky on siis monenlaista käyttöä ajatelleen ihan kohdallaan.

Akku on kapasiteetiltaan mukavat 90,5 ampeerituntia. Peruskäytössä akku kestää noin neljästä viiteen tuntiin, joten iso näyttö ja tehokas suoritin vaativat veronsa. Erityisen heikoksi tilanne muuttui, kun koneella testattiin 4K HDR -kuvan striimaamista näytön ollessa 80 prosentin kirkkaustasolla. Akku kesti hyvin vaatimattomat kaksi tuntia ja 20 minuuttia. Tätä ei voi pitää nykymaailmassa erityisen hyvänä suorituksena.

Kannettava on varustettu 170 watin virtalähteellä. Sen avulla tyhjä akku täyttyy aika tarkalleen 2,5 tunnissa. Tehokas ja kookas virtalähde on varustettu omalla liitännällään, eikä esimerkiksi kevyemmistä kannettavista tutulla USB-C-liitännällä. Jälkimmäisiä liittimiä koneessa on kuitenkin kaksi kappaletta, joten ne eivät heti lopu kesken.

Tehojen olemassaolo paljastuu myös koneen tuulettimista. Missään vaiheessa kokeilua ei kannettava tuntunut kuumalta. Sen tuulettimet kuitenkin puhisevat vähän väliä, on sitten käyttö tavallista surffausta, matalatarkkuuksista videoiden katselua tai muuta vastaavaa. Myös latauslaitteen kytkeminen saa herkästi tuulettimet käyntiin. Ääni on sentään aika matalataajuuksista, joten aivan ikävintä sävyltään se ei ole.

Yhdessä kohdassa kone myös hidastelee: kannettavan nukahtaessa, se herää henkiin vasta muutaman sekunnin odottelun jälkeen. Tämä ei kuulosta pitkältä viiveeltä, mutta modernit koneet ovat käytännössä heti valmiita kirjautumaan, mikä saa tämän Lenovon tuntumaan tässä tilanteessa suorastaan hitaalta.

Varustuksesta voisi mainita myös kiitettävään 1080p-tarkkuuteen yltävän nettikameran, jossa on järkevästi toteutettu mekaaninen peittomahdollisuus. Sormenjälkilukija on järkevässä paikassa eli integroituna virtapainikkeeseen.

Kannettavan isohkot kaiuttimet näppäimistön sivulla. Toistavat äänet yllättävänkin mukavasti. Stereokuva on selkeä, ja esimerkiksi musiikissa vokaalit sijoittuvat oikealla paikalle. Ylä- ja keskiäänet ovat myös riittävän selkeät, mutta matalat äänet jäävät puuttumaan lähes tyystin. Kokonaisuus on kuitenkin kannettavien luokassa ehdottomasti parempaa osastoa.

Kun hakee luotettavaa työjuhtaa, siinä Lenovo Thinkpad X1 Extreme on parhaimmillaan. Kone tuntuu käteen työkalulta. Se on sitä jo mittojen puolesta, sillä tätä ei juurikaan voi sylillä käyttää leveyden ja syvyyden johdosta. Rakenne tuntuu aina käsitellessä hyvin jämäkältä. Käytettävyyteen merkittävästi vaikuttavat näyttö, näppäimistö ja kosketusalusta (tai tappihiiri), tuntuvat kaikki jatkuvaan käyttöön hiotuilta. Koneen 3000 euron hintaluokka huomioiden, näin on syytäkin olla.

Tinkimällä hieman näytön koosta tai tarkkuudesta, saa Lenovonkin mallistosta huomattavasti huokeammalla hinnalla lähes yhtä päteviä malleja, ja vieläpä pidemmällä akkukestolla ja pienempikokoisena. Mutta niistä puuttuukin sitten se Extreme. jota tähän malliin on saatu ainakin vähän vangittua.

Hyvää

  • Näytön tarkkuus, mattapintaisuus ja kuvasuhde
  • Erinomaisen jämäkkä rakenne
  • Näppäintuntuma
  • Kattavat liitännät
  • Riittävästi tehoa hyötykäyttöön

Huonoa

  • Kookas kuljettaa mukana
  • Akkukesto
  • Kolho latauslaite

Tärkeimmät tekniset tiedot Lenovo Thinkpad Extreme gen 4 ( ):

  • Hintaluokka: 3000 euroa
  • Näyttö: 16,0” (3840 x 2400 pikseliä, IPS LED, 16:10, 60 Hz)
  • Suoritin, näytönohjain: Intel Core i7-11800H (kahdeksan ydintä, turbo 4,9 GHz, 24 Mt, max. 45 W TDP)), Intel UHD / Nvidia GeForce RTX 3050 Ti 4 Gt
  • Muisti, tallennustila: 16 Gt (DDR4 3200 MHz), 512 Gt (M.2 2280 TLC SSD Gen 4)
  • Yhteydet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2, LTE: Qualcomm X55 -modeemi
  • Liitännät: USB-A x 2 (3.2), USB-C x 2 (Thunderbolt 4 -tuella, PD 3.0), HDMI (2.1), 3,5 mm stereoliitäntä, SIM-korttipaikka, virtaliitäntä, muistikorttipaikka
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro (64 bit)
  • Akku: 90 Wh, 170 watin latauslaite
  • Mitat ja paino: 36 x 25,4 x 1,8 cm, 1,81 kg
  • Väri: Musta

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat