Uusimmat

AMD esitteli seuraavan sukupolven Trinity-APU-piiriä toiminnassa

16.06.2011 14:10 Sampsa Kurri

AMD esitteli pari viikkoa sitten Taiwanissa järjestetyn Computex 2011 -tapahtuman yhteydessä 32 nanometrin prosessorilla valmistettavaa Trinity-koodinimellistä APU-piiriä (Accelerated Processing Unit), jossa on käytössä 2-4 Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä ja DirectX 11 -rajapintaa tukeva grafiikkaohjain. Trinity on tarkoitus julkaista markkinoille ensi vuonna osana Virgo-alustaa ja se korvaa tällä viikolla julkaistut Llano-koodinimelliset A-sarjan APU-piirit.

AMD:n tuoteosaston johtaja Rick Bergman esitteli eilen Fusion 2011 -kehittäjätapahtumassa kannettavaa tietokonetta toiminnassa, jonka sisuksista löytyi Virgo-alusta ja Trinity-APU. Bergman hehkutti, että Trinity on noin 50 % suorituskykyisempi kuin A-sarjan Llano-APU-piirit:

”Trinity is based on our x86 bulldozer core. We tested the silicon a few weeks ago in our labs and confirmed a 50% performance increase. But for now, for 2011, the A-series APU is the best in its class this year.”

PC Perspective, AMD Demonstrates Trinity Powered Notebook

Keynote-esityksen jälkeisessä kyselysessiossa paljastui, että Trinityn grafiikkaohjain käyttää VLIW4-arkkitehtuuria eli stream-prosessorit on jaoteltu SIMD-moottoreiden ja säieprosessoreiden sisällä neljän identtisen yksikön ryppäiksi (4D). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Trinityn grafiikkaohjain perustuu samaan arkkitehtuuriin kuin Radeon HD 6950- ja 6970-näytönohjaimien Cayman-grafiikkapiiri, mutta stream-prosessoreita on käytössä todennäköisesti huomattavasti vähemmän.

PC Perspective, Upcoming Trinity APU will use VLIW4 / Cayman Architecture