UUSIMMAT

AMD:n patentti viittaa uuteen prosessoriarkkitehtuuriin – noudattelee Intelin hybridimallia

15.06.2021 13:12 | Muropaketin toimitus

AMD:n patenttihakemus viittaa uudenlaiseen tyyliin valmistaa työpöytäkoneille tarkoitettuja suorittimia. Intel on jo valinnut tämän linjan Alder Lake -tuoteperheessään.

AMD on hakenut patenttia, joka on otsikoitu nimellä Method of Task Transition Between Heterogeneous Processors. Tämä viittaa tehtävien jakamiseen suorittimien välillä big.LITTLE-arkkitehtuurin tapaan. Big.LITTLE -arkkitehtuurissa suoritin koostuu vähän virtaa kuluttavista, vähemmän suorituskykyisistä ytimistä sekä tehokkaista, mutta enemmän virtaa kuluttavista ytimistä.

Uutisoimme aiemmin huhujen viittaavan siihen, että AMD:n tulevat Strix Point koodinimelliset Ryzen 8000 -tuoteperheen suorittimet pohjautuisivat big.LITTLE-arkkitehtuuriin. Suorittimet koostuisivat tehokkaista Zen 5 -ytimistä ja maltillisemman suorituskyvyn Zen 4D -ytitimistä.

Aikataulullisesti AMD saattaa olla Inteliä jäljessä, sillä ainakaan Wccftech ei usko AMD:n ehtivän saada markkinoille hybridityylisiä suorittimiaan yhtä aikaa Intelin Alder Lake -tuoteperheen kanssa, joka on ilmestymässä tämän vuoden lopussa tai vuoden 2022 alussa. AMD:n tuotejulkistukset ajoittuisivat mahdollisesti Alder Laken väitetyn seuraajan Raptor Laken aikoihin.

Hybridisuorittimet tarvitsevat maksimaalisen hyödyn saavuttamiseen tukea myös sovelluksilta ja käyttöjärjestelmältä. Huhujen mukaan Microsoft on päivittämässä Windowsia tähän suuntaan Alder Laken markkinoille saapumisen aikoihin. Päivitys on niin merkittävä, että Windows saattaa saada uuden versionumeron 11.