Applen aktivointilukitus murheenkryyninä – muutaman vuoden vanhoja Maceja on pakko murskata kierrätykseen

28.01.2023 16:20 Muropaketin toimitus

Applen sinänsä hyödyllinen tietoturvaominaisuus on ongelmallinen käytetyn tavaran myyjille ja ostajille.

Apple kertoo sivuillaan, että ”kun aktivointilukitus on käytössä, se vaikeuttaa vääriin käsiin joutuneen iPhonen, iPadin, Macin tai Apple Watchin käyttöä tai myyntiä”. Aktivointilukitus aiheuttaa ongelmia siinä vaiheessa, kun käytettyä MacBookia ei syystä tai toisesta saa enää auki. Tällöin laite päätyy murskattavaksi, eikä hyötykäyttöön seuraavalle henkilölle.

Taustalla on Applen T2-tietoturvasiru, jonka tietotekniikkajätti esitteli vuonna 2018. Sen ansiosta kukaan muu kuin alkuperäinen omistaja ei voi kirjautua laitteelle.

MacBookeja kierrättävä huoltoliikkeenomistaja John Bumstead sanoo, ettei MacBookille voi tehdä mitään, jos se on aktivointilukittu. Vaikka lukituksen onnistuisi jotenkin kiertämään, Bumstead katsoo, ettei hakkeroidun laitteen myyminen olisi eettistä, sillä laite täytyisi murtaa uudelleen, jos kone palautetaan alkutilaan.

Hänen ratkaisunsa ongelmaan olisi, että Applelle ilmoitettaisiin koneen sarjanumero, jonka jälkeen Apple avaisi aktivointilukon 30 päivän kuluessa, jos alkuperäinen omistaja ei protestoi.

Bumsteadin mielestä Apple hankaloittaa käytettyjen laitteiden markkinoiden olemassaoloa vuosi vuodelta enemmän.

LUE MYÖS: Yli 50 tonnin Mac Pro menetti Applen mielestä 98 prosenttia arvostaan – vain muutamassa vuodessa