Uusimmat

Elon Musk ihmetteli mihin Wikipedialle lahjoitetut rahat päätyvät – ehdotti uudeksi nimeksi Dickipediaa

Kuvituskuva: © Carlos Pernalete Tua, pexels

24.10.2023 18:07 Muropaketin toimitus

Muskilla oli ehdottaa Wikipedian uudeksi nimeksi Dickipediaa, jonka voisi kääntää vaikkapa ”*ulkkupediaksi”.

Kärkkäistä mielipiteistään tunnettu teknomiljardööri Elon Musk päätti jälleen kohauttaa. Tällä kertaa Musk otti kohteekseen internetin tietosanakirja Wikipedian.

Musk kirjoitti sosiaalisen median palvelu X:ään (entinen Twitter) sarjan julkaisuja viikonlopun aikana. Niissä hän kyseenalaisti Wikimedia Foundationille annettavat rahalahjoitukset, joilla palvelua ylläpidetään.

Musk ihmetteli, tarvitaanko niin paljon rahaa. Musk katsoi, ettei palvelun ylläpitämiseen mene niin paljon kuin lahjoituksia tulee.

Musk myös linkitti Wikipedian talousraporttiin ja toimintabudjettiin, josta selviää Wikimedia Foundationin käyttävän 43 prosenttia varoista verkkosivustojensa rahoittamiseen, 32 prosenttia yhteisön tukemiseen, 13 prosenttia hallintoon ja 12 prosenttia varainhankintaan.

Musk saattoi nostaa pohdinnan arvoisia asioita esiin, mutta hänen kommentointinsa sävy lähti tuttuun tyyliin ”laukalle”. Hän ainakin ehdotti lahjoittavansa Wikipedialle miljardi dollaria, jos sivusto muuttaa nimensä Dickipediaksi. Hänen mukaansa se sopisi sivuston pyrkimykseen lisätä Wikipedian paikkaansapitävyyttä.

TechSpotin mukaan Wikimedia-säätiö raportoi 154 miljoonan dollarin (noin 144 miljoonaa euroa) tuloista ja 145 miljoonan dollarin (noin 136 miljoonaa euroa) kokonaiskuluista vuonna 2022.