EU saattaa maksattaa netti-infrastruktuurin kustannuksia suoratoistojäteillä – ideassa on muutama uhkakuva

04.02.2023 09:07 Muropaketin toimitus

Euroopan unioni saattaa pakottaa dataintensiivisiä palveluja tarjoavat yritysjätit maksamaan tietoverkkojen kustannuksista.

Bloomberg on nähnyt asiakirjan, josta selvisi Euroopan unionin aikeet esimerkiksi Netflixin ja YouTuben emoyhtiön Alphabetin suhteen. EU harkitsee ehdotusta, jonka myötä eniten kaistaa käyttävät yritykset maksaisivat Internet-infrastruktuurin kustannuksista.

Käytännössä dataintensiivisiä palveluita tarjoavat tahot maksaisivat aiheuttamastaan verkkoliikenteestä. Asiakirjaluonnoksen ehdotuksen perusteella yritysjätit maksaisivat rahastolle, jolla katettaisiin 5G-matkapuhelinverkkojen ja valokuituinfrastruktuurin rakentamisen kustannuksia. Lisäksi luotaisiin laskutusjärjestelmä, jossa raha liikkuisi teknologiajättiläisiltä teleoperaattoreille.

Äkkiseltään saattaisi arvella, että järjestelmä voisi siirtyä lopulta asiakkaiden maksettavaksi kohonneiden hintojen ja lisääntyneiden mainosten muodossa.

Ehdotuksen muuttuminen konkretiaksi ei ole vielä varmaa. EU:n sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisen mukaan ei ole ”todisteita”, tai toisin sanoen perusteita sille, että Netflixin tai YouTuben kaltaisten alustojen pitäisi maksaa teleyrityksille. Viranomaisen mukaan tällainen toimintatapa aiheuttaisi merkittävää vahinkoa Internetin ekosysteemille.

Ainakin tietoverkon tasa-arvoisuus eli nettineutraliteetti voisi olla uhattuna. Sen tärkeimpänä periaatteena on verkkoliikenteen tasapuolinen kohtelu.