Googlea uhkaa oikeustaisto yksityisyystilan vuoksi – Incognito ei ollut sitä mitä annettiin ymmärtää

22.10.2022 17:45 Muropaketin toimitus

Vuoden 2018 tutkimuksen mukaan peräti 56,3 prosenttia käyttäjistä uskoi, että yksityinen Incognito-tila estää Googlea näkemästä heidän hakuhistoriaansa. 37 prosenttia puolestaan uskoi, että tietosuojatila voi estää työnantajaa seuraamasta heidän verkkoselailuaan. Nämä molemmat ovat vääriä käsityksiä. 

Tutkimus oli tiedossa myös Googlella, sillä heidän insinöörinsä jakoi tutkimuksen työntekijöiden välisessä chat-keskustelussa vuonna 2018. Yritystä uhkaa nyt ryhmäkanne.

Kanteen perusteena on väärän vaikutelman antaminen Incognito-tilasta. Se markkinoitiin alun perin vakoojalogolla ja Incognito-nimellä, joka harhautti osaa käyttäjistä luulemaan, että kyseessä on erityisen yksityinen tila. Oikeasti sillä voi piilotella selailua vain läheisimmiltä ihmisiltään.

Googlen markkinointipäällikkö lähetti toimitusjohtaja Sundar Pichaille sähköpostin viime vuonna ja varoitti, että heidän on harkittava Incognito-tilan muuttamista ”oikeasti yksityiseksi”. Hän myös epäsuorasti myönsi, että he ovat joutuneet käyttämään harhaanjohtavaa kieltä ominaisuutta markkinoidessaan. Ryhmäkanteen takana olevat tahot väittävätkin, että Google on tietoisesti synnyttänyt väärinkäsityksen Incognito-tilasta käyttäjien keskuudessa.

Google on vastannut olevan yleisesti tiedossa, ettei Incognito muuta käyttäjää näkymättömäksi internetissä, ja että käyttäjät myös antavat Googlelle suostumuksensa tarkastella selaushistoriaansa myös Incognito-tilassa. Google kiistänyt kaikki väärinkäytökset.

Ainoa asia, mitä incognito-tila tekee, on istunnon selaushistorian ja evästeiden poistaminen, ja sen käyttäjät voivat tehdä itsekin. Kerroimme vastikään, että Googlen työntekijöiden väitetään lähinnä nauravan Incognito-tilalle.

LUE MYÖS: Googlen omat työntekijät pilkkaavat Incognito-tilaa – yksityinen selaaminen on vitsi