Uusimmat

IMF:n kehotus kuuroille korville – Bitcoin-presidentti ei suostunut luopumaan kryptovaluutastaan

05.02.2022 17:29 Muropaketin toimitus

El Salvador ja IMF ovat neuvotelleet jo kuukausia 1,3 miljardin dollarin lainasta. El Salvadorin presidentti Nayib Bukele torjui nyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n suosituksen Bitcoinin asemasta maassaan.

IMF ehdotti El Salvadorille, että se luopuisi digitaalisen Bitcoin-kryptovaluutan asemasta laillisena maksuvälineenä, mutta maan hallinto ei tähän suostunut. El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on niin ikään torjunut IMF:n suosituksen.

– Mikään kansainvälinen järjestö ei voi pakottaa meitä tekemään mitään, ei mitään, El Salvadorin valtiovarainministeri Alejandro Zelaya sanoi.

Zelaya kertoi televisioaseman haastattelussa, että Bitcoinissa on kyse suvereniteetista.

– Maat ovat suvereeneja valtioita, ja ne tekevät suvereeneja päätöksiä julkisessa politiikassaan, Zelaya jatkoi.

Zelaya vakuutti niin ikään, että El Salvador on noudattanut kaikkia rahoitustapahtumia ja rahanpesua koskevia sääntöjä.

IMF ilmaisi huolensa Bitcoinin arvon epävakaudesta ja rikollisten mahdollisuuksista käyttää kryptovaluuttaa. Bitcoinin arvo on romahtanut noin puoleen siitä, mitä se oli viime vuonna.

IMF suositteli, että El Salvador lopettaisi 150 miljoonan dollarin rahaston, jonka se loi tehdessään Bitcoinista laillisen maksuvälineen. IMF pyysi niin ikään, että El Salvador palauttaisi kaikki käyttämättömät varat valtionkassaan.

Rahaston avulla voi muuntaa Bitcoineja Yhdysvaltain dollareiksi, joka on El Salvadorin toinen laillinen valuutta. Tällä on haluttu rohkaista ihmisiä käyttämään Bitcoineja maksutapahtumissa. IMF suositteli myös poistamaan 30 dollarin kannustimen ja lisäämään digitaalisen lompakon sääntelyä kuluttajien suojelemiseksi. IMF:n mielestä digitaalisen lompakon käytössä voisi olla etuja, mutta vain dollareita käytettäessä. Hallitus ei nähnyt tarvetta muuttaa Bitcoin-lakiaan, mutta arveli sääntelyä voitavan vahvistaa.

Presidentti Bukele johti hanketta hyväksyä Bitcoin lailliseksi maksuvälineeksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle. El Salvadorin lakia säätävä edustajakokous teki näin ensimmäisen maana maailmassa viime kesäkuussa, ja Bitcoin-laki astui voimaan syyskuussa. Hallituksen virkamiesten mukaan digitaalinen lompakko on lisännyt taloudellista aktiivisuutta ja tuonut rahoitusjärjestelmään mukaan miljoonia ihmisiä, joilla ei aiemmin ole ollut pankkitilejä.