Näytönohjainten saatavuus paranee – piiritehtaiden valmistuskapasiteetti on silti edelleen valtava ongelma

29.01.2022 09:20 Muropaketin toimitus

Uutisoimme aiemmin, että näytönohjainten saatavuus paranee huomattavasti kesällä. Tästä huolimatta piiritehtaiden valmistuskapasiteetti on ylikuormitettu.

Yhdysvaltain kauppaministeriön raportin mukaan elektroniikkavalmistajien kiusana oleva piiripula ei ole häviämässä lähiaikoina. Kauppaministeriön tiedot tulevat kyselyn kautta, johon he saivat 164 vastausta lähes jokaiselta suurelta piirivalmistajalta sekä piirejä hyödyntävältä teollisuudelta.

– Emme ole vielä lähellekään selvillä vesillä liittyen piirien toimitusongelmiin, kauppaministeri Gina Raimondo sanoi toimittajille.

– Piirien toimitusketju on erittäin hauras ja sellaisena se tulee säilymään, kunnes pystymme lisäämään sirutuotantoa, kauppaministeri jatkoi.

Raportin mukaan useilla yhdysvaltalaisilla piirivalmistajilla ja heidän asiakkaillaan on varastoja enää viiden päivän ajaksi. Varastoreservi on lyhentynyt merkittävästi vuoden 2019 40 päivästä.

Raportista selviää niin ikään, että piirien keskimäärinen kysyntä oli 17 prosenttia korkeammalla vuonna 2021 kuin vuonna 2019. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta kuitenkin tarkoittaa, että asiakkaat eivät voi ostaa haluamaansa tuotetta – tai tuotetta lainkaan.

Suurin ongelma toimitusketjussa on piirivalmistuksessa käytettyjen piikiekkojen pula. Vastaajien mukaan pulaa on kuitenkin myös materiaaleista, pakkausmateriaaleista sekä mahdollisuuksista koota ja testata piirejä. Kauppaministeriö luetteli niin ikään joukon epäonnisia tapahtumia, kuten koronaviruksen aiheuttamat seisokit, myrskyt, tulipalot sekä energiapulan.

Kauppaministeriön raportissa vaaditaan lainsäädäntöä, joka toisi piirituotantoa enemmän Yhdysvaltoihin. Myös Euroopassa on meneillään vastaava hanke. Ainakin yhtenä syynä tähän on varmistaa piirien saatavuus esimerkiksi mahdollisissa kriisitilanteissa.

LUE MYÖS: Yllätyskäänne – näytönohjainten saatavuus paraneekin huomattavasti jo kesällä? – Muropaketti.com