Uusimmat

Pankkijätit aloittavat digitaalisen dollarin testauksen – jotkut pelkäävät dystopiaa

19.11.2022 17:15 Muropaketin toimitus

Kansainväliset pankkijätit aloittavat 12 viikon testijakson, jonka aikana kokeillaan digitaalisen dollarin käyttöä. Mukana on muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin New Yorkin innovaatiokeskus,  Citigroup, HSBC, Mastercard ja Wells Fargo & Co.

Pilotissa testataan, kuinka yhteisessä tietokannassa sijaitsevia digitaalisia dollareita käyttävät pankit voivat nopeuttaa maksuja, ja hanke suoritetaan testiympäristössä simuloidun datan avulla. Alusta käyttää toiminnassaan kryptovaluutoista tuttua, hajautettua lohkoketjuteknologiaa.

Keskuspankkien digitaalisten valuuttojen eli CBDC-valuuttojen potentiaali on pitkään kiinnostanut pankkiviranomaisia. Esimerkiksi New Yorkin keskuspankin markkinaryhmän johtaja Michelle Neal näki digitaalisen keskuspankkirahan (CBDC) lupaavana tapana nopeuttaa tilityksiä.

CBDC:t ovat fiat-valuuttojen digitaalisia versioita, ja niitä on verrattu kryptomarkkinoiden vakaavaluuttoihin, jotka on sidottu johonkin fiat-valuuttaan. Suomen Pankin mukaan digitaalisella keskuspankkirahalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä virtuaalivaluuttojen kanssa, ja kyseessä on vain euron digitaalinen ilmenemismuoto.

CDBC:t ovat saaneet myös kritiikkiä. Epäilevimmät tahot arvelevat niiden johtavan dystooppiseen painajaiseen, jossa ihmisten rahaliikenne on täydellisesti hallittavissa ja seurattavissa. Maanpaossa asuva ilmiantaja Edward Snowden puolestaan twiittasi aiheesta sanoin: ”Se alkaa.”

Yhdysvallat ei ole ainoa maa, joka yrittää kehittää digitaalista valuuttaa. CDBC-projekteja on käynnissä myös muissa maissa ja myös euroon liittyen.