UUSIMMAT

PC-markkinasta ristiriitaisia arvioita – nytkö se onkin laskussa?

30.05.2020 17:25 | Muropaketin toimitus

Alan asiantuntijoiden keskuudessa tuntuu olevan päinvastaisia käsityksiä siitä, miten PC-markkinat tulevat jatkossa kehittymään.

Uutisoimme vastikään Lenovon toimitusjohtajan Yang Quanqingin optimistisista näkemyksistä PC-markkinoilla. Hän odottaa maailmanlaajuisen PC-markkinan kasvavan seuraavien 2-3 vuoden aikana. Hän perusteli tätä etätyöskentelyn ja etäopiskelun nousulla. Hänen mielestään ne eivät ole ohimeneviä ilmiöitä ja se näkyy PC-koneiden, palvelimien ja tallennuskapasiteetin myynnin kasvuna. Myös Asus on odottanut kannettavien myynnin kasvavan.

Tutkimus- ja konsultointiyritys Gartner on kuitenkin ollut jo pidempään eri linjoilla. Heidän uusimman ennusteensa mukaan PC-markkina on kutistumassa.

Gartner arvioi, että PC-tietokoneiden, tablet-laitteiden ja matkapuhelinten toimitukset laskevat tänä vuonna 13,6 prosenttia – PC-markkina laskisi Gartnerin mielestä 10,5 prosenttia. Gartnerin mielestä koronaviruksen myötä noussut teknisten laitteiden kysyntä vain lieventää romahdusta, sillä kokonaisuudessaan koronaviruspandemia on ollut kysynnälle haitallinen.

Aiemmin Gartnerin analyytikko Ranjit Atwal perusteli PC-markkinoiden epävarmuutta myös sillä, ettei Windows 11 -käyttöjärjestelmää ole tulossa. Tämä vähentää tarvetta päivittää laitteistoja.