Pikavilkaisu: Acer julkaisi IFA 2019 -messuilla uuden ConceptD -malliston luovan työn tekijöille, mutta myös 300 hertsin näytöllisen pelikannettavan

05.09.2019 21:02 Kai Taipale

Acer kunnostautui IFA 2019 -tapahtuman alkumetreillä ja julkaisi liudan uusia tuotteita. Kävimme pikaisesti tutustumassa täysin uuteen Acer ConceptD -mallistoon sekä Acer Predator Triton 500 -pelikannettavaan. Huippumallissa on myös huippunopea näyttö, joka kykenee peräti 300 hertsin päivitysnopeuteen.

Acer iskee uudella ConceptD -mallistollaan tehotyöasemien ja Apple Macbookien kimppuun. Valmistaja kertoo uusien mallien olevan suunnattu erityisesti luovan työn ammattilaisten lisäksi tekoälyn parissa työskenteleville insinööreille ja ohjelmistosuunnittelijoille. Mallistoon on luvassa niin pöytäkoneita kuin kannettavia.

Kannettavien malliversiohiin kuuluu tavanomaisempia laitteita, joskin pääosin väritarkoilla 4K-näytöillä ja Quadro -näytönohjaimilla varustettuja. Eniten mielenkiintoa herätti luonnollisesti malliston huippuversio ConceptD 9 Pro, joka on 17,3-tuumainen kannettava saranoidulla näytöllä. Näytön tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä, se on PANTONE-hyväksytty, ja sen väriavaruus kattaa 100 % Adobe RGB:stä.

ConceptD 9 Pro -malli taiteilee kätevästi pöytäkoneen ja kannettavan välimaastossa. Kooltaan se on iso, eikä möhkälettä mielellään kantaisi mukanaan. Mutta vastaavasti sen näytön saa paremmin ergonomiseen työskentelyasentoon suhteessa näppäimistöön, kuin mitä tavanomaisessa kannettavassa. Prototyypin näppäimistö oli liikeradaltaan lyhyt ja napakka eli juuri sellainen jota voisi hakata tuntitolkulla.

Kosketuslevy on oikeastaan Wacom EMR -piirtoalusta, joka tunnistaa 4096 eri painetasoa. Luonnostelun ja piirtämisen lisäksi koneella voi tehdä tavanomaista helpommin muistiinpanoja tai luonnostella suunnitelmia.

Isojen kuorien sisään saa Intelin Core i -sarjalaisista vain yhdeksännen sukupolven prosessoreita, mikä on tässä vaiheessa hieman yllättävää. Näytönohjaimeksi voi kuitenkin valita jopa Nvidian Quadro -mallistosta RTX 5000 -version. Koneen toimivat luonnollisesti Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Muistia saa kokoonpanoon 16 gigatavua, tallennustilaa aina kahteen teratavuun asti. Liitäntävarustukseen kuuluvat ainakin USB-C (3.1), DisplayPort (USB-C:n kautta), Thunderbolt 3, HDMI 2.0 sekä Mini Displayport 1.4.

Laitteen mitat ovat miehekkäät 428 x 303,3 x 26,5 millimetriä. Läppärilaukkuun laite tuo lisäpainoa 4,3 kilogramman verran.

Kokonaisuus vaikutti hyvinkin jämäkästi tehdyltä, joten poikkeuksellinen saranaratkaisu ei liene pois kestävyydestä. Tätä toki voi edellyttääkin, sillä vuoden viimeisellä neljänneksellä myyntiin tulevan laitteen hinnat alkavat hulppeasta 5899 eurosta.

Acerin uusi ConceptD -tuoteperhe on mielenkiintoinen avaus, ja jo alussa tarjolle tulee huippumallin lisäksi liuta tuotteita, joihin luovaa työtä tekevät voivat vähintäänkin tutustua.

Toinen poikkeuksellinen tuote on valmistajan pelikannettavamalliston edustajista Predator Triton 500. Perusominaisuudet eivät sinänsä häikäise: käytössä on parhaimmillaan Intelin 9. sukupolven Core i7 -suorittimista 9750H-versio. Näytönohjaimena on enintään Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q-versiona.

Laitteen 15,6-tuumainen Full HD -näyttö lyö pöytään uudet hertsipohjat, nimittäin valmistaja ilmoittaa paneelin kykenevän 300 hertsin päivitysnopeuteen.

Muilta osin laite edustaa pelikannettavien laatuluokkaa. Luottamusta herättävä täysmetallirunko on saatu puristettua 17,9 millimetriä ohueksi, ja painokin on pidetty 2,1 kilogrammassa. Näytön kehykset ovat kapeat, vain 6,3 millimetriä, millä saavutetaan 81 prosentin runko-näyttö-suhde.