Uusimmat

Suomalaisnuorisosta vain pieni käyttää hyväkseen laittomia verkkosisältöjä – suhtautuminen väärennöksiin löysempää

12.06.2023 11:25 Muropaketin toimitus

Tänään julkaistu raportti kertoo, että jopa puolet eurooppalaisista nuorista kuluttajista hyväksyy väärennösten ostamisen, ainakin jos aito tuote on liian kallis.

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) tänään julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi kansalaisten näkemyksiä teollis- ja tekijänoikeuksista. Sen perusteella eurooppalaiset ovat entistä tietoisempia riskeistä ja seurauksista, jotka liittyvät väärennösten ostamiseen ja laittomista lähteistä peräisin olevan sisällön käyttämiseen.

Eurooppalaisista 80 prosenttia on sitä mieltä, että tuoteväärennökset tukevat rikollisjärjestöjä sekä tuhoavat yrityksiä ja työpaikkoja. Kaksi kolmesta pitää väärennöksiä myös uhkana terveydelle, turvallisuudelle ja ympäristölle. Väärennöskaupan tiedostetaan myös tukevan epäeettistä käyttäytymistä.

Tästä huolimatta kolmasosa eurooppalaisista katsoo kuitenkin, että väärennösten ostaminen on hyväksyttävää, jos aidon tuotteen hinta on liian korkea. Nuorista jopa puolet on tätä mieltä.

Jopa 13 prosenttia eurooppalaisista ilmoittaakin ostaneensa väärennöksiä tarkoituksellisesti viimeisten 12 kuukauden aikana. Näin tehneiden osuus 15–24-vuotiaiden joukossa on jopa 26 prosenttia. Sen sijaan 55–64-vuotiaiden ikäryhmässä luku on vain kuusi prosenttia ja 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmässä alle viisi prosenttia. Niiden kuluttajien osuus, jotka ovat tarkoituksellisesti ostaneet väärennöksiä, vaihtelee maittain Bulgarian 24 prosentista Suomen 8 prosenttiin.

Piratismin osalta 82 prosenttia eurooppalaisista katsoo, että digitaalisen sisällön hankkiminen laittomista lähteistä altistaa kuluttajat mahdollisille haitoille, kuten huijauksille tai ikätasolle sopimattomalle sisällölle. Esimerkiksi suomalaisista vain yhdeksän prosenttia myöntää käyttäneensä sisältöä laittomasti, erityisesti katsellakseen urheilua.

Eurooppalaiset vastustavat yleisesti ottaen piraattisisällön käyttöä: vastaajista 80 prosenttia ilmoitti käyttävänsä mieluummin laillisia lähteitä verkkosisällön saamiseksi, jos saatavilla on kohtuuhintainen vaihtoehto. Neljä kymmenestä eurooppalaisesta maksoikin viime vuonna saadakseen käyttää laillisesta lähteestä peräisin olevaa sisältöä, suomalaisista jopa 54 prosenttia. Eurooppalaisista 65 prosenttia pitää piraattisisällön käyttöä kuitenkin hyväksyttävänä silloin, kun sisältöä ei ole saatavilla tilattavissa palveluissa.