Uusimmat

Uusi tietovuoto paljastaa yksityiskohtia Intelin tulevasta Coffee Lakesta

22.11.2016 15:21 Muropaketin toimitus

coffee_lake2

Intelin Coffee Lake -suunnitelmista on vuotanut tietoja julkisuuteen jo aiemmin. Nyt Benchlife.info on saanut käsiinsä lisätietoa vuoden 2018 toisella neljänneksellä käyttöön otettavista prosessoreista (Google Translate -käännöksen voi lukea tästä).

Yhdeksännen sukupolven Core-prosessorien suurin muutos on siirtyminen kuuden ytimen maailmaan. Vaikka Intelillä on ammattikäyttöön suunnattuja useita kymmeniä ytimiä hyödyntäviä Xeoneja, on kuluttajapuolella pitäydytty tähän asti enimmäkseen neljässä ytimessä.

Coffee Lake -prosessoreita tullaan julkaisemaan kolmena eri versiona, joista muodostetaan markkinoille yhteensä viisi eri tuoteperhettä. Coffee Lake-U on kannettaville tarkoitettu neliytiminen malli GT3e-grafiikkaohjaimella. Siitä seuraavaksi järeämpi, niin ikään kannettaviin tarkoitettu Coffee Lake-H lisää prosessoriydinten määrän kuuteen, mutta grafiikkaohjain on keveämpi GT2-malli.

Työpöyprosessoreissa tulee olemaan kaksi LGA 115x -kantaan sopivaa Coffee Lake-S -mallia sekä LGA 20xx -kantaan sopiva Coffee Lake-X. Coffee Lake-S -malleista tehokkaampi on kuusiytiminen GT2-grafiikkaohjaimella, ja heikompi versio neliytiminen samalla grafiikkaohjaimella. Coffee Lake-X on niin ikään kuusiytiminen GT2-tason grafiikkaohjaimella.

Kaikille Coffee Lake -malleille on yhteistä Kaby Lakesta tuttu Gen9-grafiikka-arkkitehtuuri. Myös näyttöohjain ja mediayksikkö ovat Kaby Laken kanssa identtistä Gen9.5-sukupolvea. Piirisarjojen puolella CFL-H- ja CFL-S-prosessorit tulevat käyttämään samaa 300-sarjan piirisarjaa kuin Cannonlake-prosessorit. Samalla piirisarjaan integroidaan entistä enemmän toimintoja ja liitäntöjä.

Coffee Laket valmistetaan nykyisten tietojen mukaan mallista riippumatta 14 nanometrin viivanleveydellä. Kuusiytimisten Coffee Lake H-versioiden piirin koko on 149 mm², ja TDP-arvo 45 wattia. Neliytimisissä Coffee Lake U-sarjan suorittimissa piirin koko on 126 mm² ja TDP-arvo mallista riippuen 15 tai 28 wattia.

coffee_lake1

BenchLifen mukaan Coffee Lake -prosessorit saapuvat markkinoille vuoden 2018 aikana.