Uusimmat

Uutta tietoa AMD:n Zen-prosessoreista

21.07.2016 13:32 Petrus Laine

AMD Summit Ridge (Zen)

AMD:n Zen-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita odotetaan julkaistavaksi tämän vuoden lopulla. Nyt AMD:n uuteen x86-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista on saatu uutta tietoa.

AMD:lla on käsissään tällä hetkellä ensimmäisen eli A0-revision Engineering Sample -prosessoreita. Yhtiö on valmistanut toistaiseksi neljä erilaista Zen-varianttia. AM4-kannalle on tulossa neliytiminen malli 65 watin TDP:llä ja 8-ytiminen 95 watin TDP:llä, ja palvelinpuolelle SP3-kannalle 24-ytiminen malli 150 watin TDP:llä ja 32-ytiminen malli 180 watin TDP:llä. Prosessoreissa on L2-välimuistia 512 Kt per ydin ja L3-välimuistia 8 Mt per neljän ytimen rypäs. Kaikki ytimet voivat suorittaa samanaikaisesti kahta säiettä.

Neli- ja kahdeksanytimisten mallien Engineering Sample -versioiden peruskellotaajuuden kerrotaan olevan tässä vaiheessa 2,8 GHz, ja Boost-kellotaajuudet 3,05 GHz kaikki ytimet käytössä, ja 3,2 GHz yhdelle ytimelle. Levossa kellotaajuuden kerrotaan tippuvan AM4-alustalla 550 MHz:iin, jolloin neliytiminen variantti kuluttaa 2,5 ja kahdeksanytiminen 5 wattia. Palvelinpuolella Boost-kellotaajuus on 32-ytimiselle paketilla 2,9 GHz ja 24-ytimiselle 2,75 GHz. Palvelinprosessoreiden kellotaajuus tippuu levossa 400 MHz:iin.

Tietojen lähde on käytännössä täysin tuntematon, koska kyseessä on varsin uusi käyttäjätunnus AnandTechin keskustelualueilla. Luotettavaksi lähteeksi osoittautunut Matthias ”Dresdenboy” Waldhauer on kuitenkin varmistanut jo tietojen paikkaansapitävyyden.

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat