Venäjä ei aio estää YouTubea tai eristää itseään Internetistä – olisi haittaa venäläisille

21.05.2022 20:47 Muropaketin toimitus

Venäjän digitaalisen kehityksen ministeri sanoi, ettei maassa aiota estää sosiaalisen median videopalvelu YouTuben käyttöä. Hän sanoi, että tällainen toimenpide todennäköisesti aiheuttaisi haittaa venäläisille käyttäjille, joten estoa tulisi välttää.

Ukrainaan helmikuussa hyökännyt Venäjä on estänyt muita ulkomaisia ​​sosiaalisen median alustoja, mutta silti YouTube on saanut toimia maassa. Venäjällä on paikallisia ​​versioita muista sosiaalisen median palveluista, mutta varteenotettavaa vaihtoehtoa YouTubelle ei vielä vastaavassa mittakaavassa ole.

YouTubelle on kyllä määrätty sakkoja ja Google on saanut uhkauksia Venäjän viranomaisten laittomaksi katsomansa sisällön vuoksi. Venäjä on myös uhannut rangaista Googlea, koska YouTube on estänyt joidenkin Venäjän valtion rahoittamien medioiden tilejä.

Venäjä on rajoittanut tähän mennessä pääsyä ainakin Twitteriin, Facebookiin ja Instagramiin. Myös suomalainen Ilta-Sanomat on estetty. Ministeri antoi kuitenkin ymmärtää, ettei Venäjä aio eristää itseään Internetistä. Viime kesänä Venäjä silti testasi irtautumista.