Uusimmat

Venäjä ja Valko-Venäjä siirtyivät tietotekniikassa kivikaudelle – Taiwan asetti rajaksi 25 megahertsin kellotaajuuden ja myös nastarajoituksen

04.06.2022 20:45 Muropaketin toimitus

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, jonka myötä maata vastaan on asetettu massiivisia pakotteita. Esimerkki pakotteista on piirien vientirajoitukset.

Piirejä tarvitaan nykypäivänä vähän kaikkialla, ja niitä tarvitsee kipeästi Venäjän sotateollisuuskin. Pakotteiden vuoksi Venäjälle kuitenkin toimitetaan joko enää vain todella surkeita siruja, tai vaihtoehtoisesti niitä ei toimiteta enää lainkaan.

Taiwanista siruja vielä toimitetaan, mutta ne ovat antiikkista laatua. Tällä hetkellä Venäjä ja Valko-Venäjä saavat piirivalmistuksen mekasta Taiwanista vain maksimissaan 25 megahertsin kellotaajuudella toimivia piirejä, joiden laskentateho saa olla maksimissaan 0,005 TFLOPSia. Se on nykymaailmassa hyvin vähän.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana siruissa saa olla maksimissaan 144 nastaa. Aritmeettis-looginen yksikkö puolestaan saa olla maksimissaan 32-bittinen.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen pakotteisiin liittyi valtava määrä yrityksiä. Näihin kuuluu Taiwanin johtavan piirivalmistajan TSMC:n lisäksi yhdysvaltalaisia teknologiajättejä kuten Intel, Nvidia ja AMD. Vientirajoitukset tarkoittavat sitä, että Venäjällä ja Valko-Venäjällä on palattu kivikaudelle tietotekniikan osalta.

The Drive uutisoi aiemmin, että Venäjän sotakoneisto perustuu melkein kokonaan amerikkalaisiin siruihin. Naton ja Yhdysvaltain elektronisen sodankäynnin asiantuntija Skip Parishin mukaan löydökset osoittavat ”täydellistä riippuvuutta länsiteknologiasta”.

Muokattu 7.6.2022 klo 16.17: Täsmennetty termi tuontirajoitukset termiksi vientirajoitukset.