Uusimmat

Venäjä uhkasi Starlinkin tuhoamisella – Elon Muskilta diplomaattinen vastaus

24.09.2022 20:27 Muropaketin toimitus

Venäjä varoitti, että SpaceX:n Starlink-satelliiteista voi tulla ”legitiimi” kohde.

Elon Musk toimitti Ukrainan sodan alussa satelliittiverkko Starlinkin Ukrainan käyttöön, ja siitä on ollut Ukrainalle valtava apu taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Tämä harmittaa sen verran Venäjää, että he uhkailevat satelliittiverkon tuhoamisella.

Varoitus tuli YK:n avaruusuhkien vähentämistä käsittelevän työryhmän kokouksessa viime viikolla, kun Venäjän valtuuskunnan jäsen Konstantin Vorontsov otti asian puheekseen.

– Haluamme korostaa äärimmäisen vaarallista suuntausta, joka liittyy avaruusteknologian käyttöön, ja joka on tullut ilmi Ukrainan tapahtumien aikana, Vorontsov sanoi.

– Yhdysvallat ja sen liittolaiset käyttävät siviili- ja kaupallisen infrastruktuurin elementtejä avaruudessa sotilaallisiin tarkoituksiin, venäläinen jatkoi.

Vorontsov ei maininnut Starlinkiä nimeltä, mutta siitä mitä hän tarkoitti, ei jäänyt epäilystä. Hän vielä kirkasti asiaa:

– Näyttää siltä, ​​että kollegamme eivät ymmärrä, että tällaiset toimet ovat itse asiassa epäsuoraa osallistumista sotilaallisiin konflikteihin. Siviili-infrastruktuurista voi tulla laillinen kostotoimien kohde.

– Ainakin tämä siviilisatelliittien provokatiivinen käyttö on kyseenalaista avaruuden yleissopimuksen mukaan, joka määrää avaruuden yksinomaan rauhanomaiseen käyttöön. Kansainvälisen yhteisön on tuomittava tämä jyrkästi, Vorontsov lisäsi.

SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk vastasi verhottuun uhkaukseen twiittaamalla diplomaattisesti: ”Starlink on tarkoitettu vain rauhanomaiseen käyttöön.”


Viime marraskuussa Venäjä testasi satelliittien tuhoamiseen tarkoitettua ohjusta, ja tuhosi yhden oman satelliittinsa. Tapaus tuomittiin kansainvälisesti.

Satelliitin tuhoamisesta levisi avaruusromua, jota SpaceX:n satelliitit joutuivat väistämään. Musk sanoi tuolloin, että ”SpaceX voi laukaista satelliitteja nopeammin kuin Venäjä ampuu niitä alas”.

Venäjä ei ole ainut valtio, jolla vaikuttaa olevan ongelma Starlinkin suhteen. Kiinan modernista puolustusteknologiasta vastaava elin julkaisi artikkelin, jossa todettiin, että Kiinan pitäisi kehittää menetelmiä satelliittien tuhoamiseksi, sillä niissä piilee vaaroja ja haasteita.