Uusimmat

Venäjällä aiotaan rakentaa 7 nm litografiakone – olisi valmis 2028

25.10.2022 07:55 Muropaketin toimitus

Venäjällä on pyrkimys rakentaa melko kehittynyt litografiakone. Hankkeesta vastaa Venäjän tiedeakatemian soveltavan fysiikan instituutti RAS.

Litografiakoneet ovat tärkeä osa piirivalmistusta, ja niiden rakentamiseen tarvitaan huippumodernia osaamista. Tällä hetkellä maailman parhaat litografiakoneet valmistaa hollantilainen ASML, joka toimittaa niitä ainakin taiwanilaiselle TSMC:lle, joka puolestaan on maailman kehittynein piirivalmistaja.

Venäläinen instituutti kehittää omaa litografiakonetta, joka voisi tuottaa piirejä seitsemän nanometrin valmistustekniikalla. Koneen on tarkoitus valmistua vuoteen 2028 mennessä.

Ukrainaan hyökännyt Venäjä on tällä hetkellä tiukkojen pakotteiden kohteena, joiden vuoksi se ei saa tärkeitä, kehittyneitä piirejä, joita se tarvitsisi sotakoneistonsa tuhovoiman ylläpitämiseen. Armin kaltaiset yritykset eivät myöskään voi lisensoida teknologioitaan Venäjälle.

Vaikka seitsemän nanometrin kone valmistuisi 2028, tiettävästi Venäjällä pyritään vasta vuonna 2030 28 nanometrin valmistusprosessin käynnistämiseen. Tällä hetkellä Venäjä on kykyä tuottaa piirejä 65 nanometrin valmistustekniikalla, joka on vuosia jäljessä länsimaista teknologiaa. Esimerkiksi Intel on viimeksi käyttänyt 65 nanometrin tekniikkaa vuonna 2006.

ASML:n kaltaiset yritykset ovat käyttäneet vuosikymmeniä omien teknologioidensa hiomiseen. Onkin mahdollista, että Venäjän tavoitteet epäonnistuvat tai eivät ainakaan valmistu ajallaan.

Lue myös: Piiripula ei ehkä helpotakaan toivotulla tavalla – Carl Zeiss saattaa olla seuraava pullonkaula