Uusimmat

Voiko tekoälytaiteella olla tekijänoikeussuoja? Oikeus antoi päätöksen

Kuva: @ Bing Image Creator

27.08.2023 20:20 Muropaketin toimitus

Tekoälyn esiinmarssi on nostanut esiin kysymyksiä taiteen tekijänoikeussuojasta. Asiaan saatiin selvyyttä yhdysvaltalaisessa oikeusistuimessa.

Oikeuden käsittelyssä oli Creativity Machinelle tekoälyalgoritmin luoneen Stephen Thalerin vaatimus siitä, että algoritmillä luotu taideteos olisi tekijänoikeussuojattu, ja tekijänoikeus sekä teoksen omistajuus olisi hänellä. Kuva oli abstrakti teos tunnelista.

Thaler yritti saada tekijänoikeutta kuvaan useita kertoja siinä onnistumatta, ja haastoi lopulta US Copyright Officen oikeuteen. Yhdysvaltain liittovaltion oikeusistuin kuitenkin linjasi vastikään, ettei tekoälyllä luotu kuva voi saada tekijänoikeutta.

Tuomari Beryl A. Howell katsoi, ettei kuvalle voi antaa tekijänoikeussuojaa, koska sen luomisessa ei ollut käytetty ohjaavia ihmiskäsiä.

Howell myönsi samalla, että tekijänoikeusasioissa tulee olemaan uusia näkymiä ja kysymyksiä siitä, kuinka paljon ihmisen panosta tarvitaan tekijänoikeuden syntymiseksi. Hän muistutti myös, että tekoälymallien kouluttamiseen käytetään ihmisten aiemmin luomia taideteoksia.

Sama tuomari on antanut aiemmin päätöksen kuuluisasta kuvasta, jossa apina ottaa itsestään selfien. Tuolloin apina ei saanut kuvan tekijänoikeutta itselleen, vaikka eläinsuojelujärjestö PETA näin vaati. Kameran omistanut kuvaaja David Slater sen sijaan sai tekijänoikeuden.

LUE MYÖS: Valve täsmensi kantaansa tekoälyn avulla tuotettuja pelejä kohtaan