Windows 10 saamassa uuden ominaisuuden – kannettavien virrankulutus pienenemässä merkittävästi

27.04.2021 08:26 | Muropaketin toimitus

Käyttäjät joutuvat joskus olemaan kannettavien tietokoneiden akun varassa, jolloin kannettavan käyttöajan toivoisi tällöin olevan tietysti mahdollisimman pitkä. Microsoft on tuomassa uuden ominaisuuden, joka saattaa helpottaa elämää kannettavan kaverina.

Windows 10 -käyttöjärjestelmä on saamassa ominaisuuden nimeltään EcoQoS. Sen avulla Windows pystyy optimoimaan kannettavan tietokoneen suorituskykyä ja näin säästämään virrankulutusta. Kylkiäisenä kannettava toimii hiljaisemmin, koska tuulettimien tarve vähenee. Tärkeät sovellukset saattavat myös toimia nopeammin, koska prosessorin lämpörajoitin ei välttämättä kytkeydy päälle.

Suorituskyvyn ja virrankulutuksen suhdetta on toki optimoitu ennenkin, mutta Microsoft on kehittänyt EcoQoS:n myötä optimointia pidemmälle. EcoQoS osaa ottaa huomioon sekä suoritettavan työkuorman aikakriittisyyden että suorituskyvyn tarpeen.

Microsoftin mukaan vähemmän aikakriittisten prosessien suorituskyvyn optimoinnilla voi olla dramaattinen vaikutus virrankulutukseen – heidän omissa testeissään suorittimen virrankulutus tipahti jopa 90 prosenttia. EcoQoS otti huomioon sovelluksia kuten Windowsin taustalla ajettavat päivittäjät, synkronointipalvelut, indeksoijat sekä muut käyttäjälle vähemmän aikakriittiset palvelut.

EcoQoS:n huonona puolena on, ettei se toimi ellei kehittäjä ota sitä huomioon kooditasolla. Microsoft rohkaiseekin kehittäjiä omaksumaan EcoQoS:n sovelluskehityksessä.

EcoQoS on jo saatavilla Windows 10 Insider Build -versioissa. Se toimii tällä hetkellä vasta Intelin 10. ja 11. sukupolven, AMD:n Ryzen 5000 ja Qualcommin Arm64 -suorittimien kanssa.