Uusimmat

Fractal Design Define S

06.07.2015 16:01 Muropaketin toimitus

Tällä vuosikymmenellä valtavaan suosioon pohjoismaisilla kotelomarkkinoilla noussut Fractal Design laajensi huhtikuussa mallistoaan uuteen suuntaan modernilla Define S -mallilla. Kyseessä on ruotsalaisyrityksen ensimmäinen tornikotelo, josta 5,25 tuuman asemapaikat on jätetty kokonaan pois. Fractal Designin mukaan Define S:n suunnittelussa on otettu huomioon tietokoneharrastajilta saadut palautteet ja toiveet sekä pidetty huoli hiljaisuudesta ja laajoista nestejäähdytysmahdollisuuksista.

Muropaketin hintavertailun mukaan Define S:n saatavuus on varsin hyvä ja sellainen lähtee ostajan mukaan edullisimmillaan 90 euron hintaan. Ikkunallisesta versiosta joutuu pulittamaan hieman ekstraa – edullisimmillaan hommasta selviää 102 euron summalla.

Define S toimitetaan suurehkossa ruskeassa pahvilaatikossa, jonka päissä on kantamista helpottavat aukot. Vaikka pakkauksen kuvitus on mustavalkoinen, löytyy kyljistä selkeät kuvat kotelon rakenteesta. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu tyypilliseen tapaan muovipussilla sekä styrox-sovitteilla. Oheistarvikkeet ovat pakattuna kotelon sisään sijoitettuun pahvirasiaan.

Kotelon oheistarvikkeet toimitetaan pienessä mustassa pahvirasiassa kotelon sisällä. Oheistarvikevalikoima on hyvin vaatimaton. Mukaan on pakattu lähinnä pari pussillista mustia ruuveja, neljä mustaa nippusidettä sekä hieman A4-arkkia pienempi käyttöohjelappunen, jonka sisältö on hyvin pelkistetty.

Ulkoisesti Define S on lähes identtisen näköinen Define R5 -mallin kanssa. Vain tarkkasilmäisimmät huomaavat eroavaisuuden kylkipaneelin sivuprofiilissa. Valmistaja itse kutsuu muotoilua skandinaaviseksi, joka siis tarkoittaa tässä yhteydessä pelkistetyn kulmikasta. Umpinainen etupaneeli on harjattua alumiinia imitoivaa muovia ja kotelon kyljet, katto ja runko ovat mustaksi maalattua teräslevyä.

Define S:n ulkomitat ovat 233 x 465 x 533 mm (L x K x S), eli lähes identtiset Define R5 -mallin kanssa. Painoa on puolestaan kertynyt 9,1 kg (ikkunallisessa versiossa 8,5 kg), joka on kolmisen kiloa vähemmän kuin Define R5:ssä. Kotelo on yhteensopiva ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyjen kanssa. Tarjolla on kolme 3,5 tuuman ja kaksi 2,5 tuuman sisäistä levypaikkaa. Jäähdytyksessä voi hyödyntää jopa yhdeksää tuuletinpaikkaa (ikkunallisessa mallissa kahdeksaa), joista kahdessa on esiasennettu 140 mm tuuletin. Valmistaja lupaa tuotteelleen Suomessa kahden vuoden takuun.

Siinä missä Define R -mallien tavaramerkkinä on ollut avattava etupaneelia peittävä luukku, on Define S:n etupaneeli kiinteää umpinaista mallia. Etupaneelin kyljistä löytyy tuttuun tapaan ilmanottoritilät, joiden kautta etutuulettimet imevät ilmansa. Etupaneelin sisäpinnassa ei ole äänenvaimennusmateriaalia Define R -mallien oven sisäpinnan tapaan.

Etupaneeli irtoaa ulospäin vetämällä ja sen takaa paljastuu suurikokoinen pölysuodatin. Magneeteilla ja kynsillä kiinni oleva muovinen suodatinkasetti peittää lähes koko rungon etuosan ja on irrotettavissa helposti ilman työkaluja. Suodatinkasetin takaa avautuu näkymä etutuuletinpaikkoihin, joita löytyy kolme kappaletta (120 tai 140 mm). Valmiina tuuletinpaikkoihin on kiinnitettynä yksi Dynamic-sarjan GP14 140 mm tuuletin (1000 RPM, 18,9 dBA, 68,4 CFM). Tuulettimien kiinnityspisteet ovat kiskomaiset, eli tuulettimien sijaintia voi hienosäätää pystysuunnassa.

Define S:n painikkeet ja liitännät sijaitsevat tutulla paikalla etupaneelin päällä. Tarkalleen ottaen ne eivät ole kiinni itse etupaneelissa vaan erillisessä kehyksessä, joka jää kiinni runkoon kun etupaneeli irrotetaan. Suuri pyöreä virtapainike sijaitsee keskellä ja se on valaistu siniseksi niin, että kiintolevyjä luettaessa valo vilkkuu kirkkaampana. Vasemmalta puolelta löytyvät kuuloke- ja mikkiliitännät sekä pieni pyöreä reset-painike. Oikealla puolella on puolestaan kaksi USB 3.0 -liitäntää, joka on harmillista nuukailua, sillä Define R5 -mallissa USB-liitäntöjä on neljä.

Define S:n kattopaneeli on identtinen Define R5:n kanssa. Pakkauksesta otettaessa se vaikuttaa umpinaiselta, mutta todellisuudessa katon tuuletinpaikat on peitetty muovisilla ModuVent-peitelevyillä, joiden sisäpinnassa on ohutta äänenvaimennusmateriaalia. Käyttäjä voi irrottaa peitelevyjä yksi kerrallaan paljastaen samalla tarvittavan määrän tuuletinpaikkoja jäähdytyksen tehostamiseksi. Harmi vain, ettei Fractal Design ole vielä toistaiseksi ehtinyt parantamaan peitelevyjen kiinnitystä, sillä siinä käytettävät pienet muovikynnet ovat heppoisen tuntuisia.

Muropaketin testiin saapunut yksilö oli Window-versio, jonka vasemmassa kylkipaneelissa on suurikokoinen kirkas pleksi-ikkuna. Pleksi on suojattu muovikalvolla, joka lähtee repimällä pois. Jos käyttäjä päätyy ikkunattomaan versioon, on kylkipelti umpinaista terästä ja sen sisäpinnassa on äänenvaimennusmatto. Lisäksi umpikylkisen version vasemmassa kylkipaneelissa on 120/140 mm tuuletinpaikka, joka on oletuksena peitetty ModuVent-peitelevyllä.

Define S:n pohja on umpinaisempi kuin sisarmalli Define R5:ssä. Pohjan kulmista löytyy pyöreät 15 mm korkea kumitassut ja pohjan etuosassa on reikiä nestejäähdytyksen pumpun kiinnittämistä varten. Pohjan keskellä on yksi lisätuuletinpaikka, johon on mahdollista kiinnittää 120 tai 140 mm kokoinen kotelotuuletin. Pohjan takaosassa on puolestaan virtalähteen ilmanottoaukko. Molempia ilmanottoaukkoja suojaa muovinen pölysuodatin, joka irtoaa kotelon takaosaa kohti vetämällä. Käytön helppouden kannalta on hieman harmi, ettei suodatinta saa irrotettua kotelon etupuolelta.

Takapaneelin asettelu on yllätyksetön ja pelkistetty. Virtalähde sijaitsee pohjalla, lisäkorttipaikat keskellä ja I/O-paneeli sekä poistotuuletin rinnatusten ylhäällä. Takapaneelista ei löydy mitään ylimääräisiä aukkoja tai ilmanvaihtoritilöitä, joka on nykypäivänä poikkeuksellista.

Molemmat kylkipaneelit ovat kiinni kahdella sormiruuvilla, jotka jäävät irrotettaessa roikkumaan kiinni paneeliin. Paneeleissa on pienet irrottamista helpottavat kahvat, mutta Define R5:ssä nähtyä pikalukitusratkaisua ei valitettavasti löydy kummastakaan kylkipaneelista. Ikkunallisessa mallissa vain oikeanpuoleisen kylkipaneelin sisäpinnassa on ohut äänenvaimennusmatto, joka koostuu raskaammasta bitumikerroksesta sekä pehmeästä tekstiilipinnasta.

Oikeanpuoleisen kylkipellin takaa paljastuva näkymä tarjoaa muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kotelon väliseinämä on porrastettu niin, että etuosassa kylkipellin taakse jää tilaa noin 40 mm ja takaosassa noin 20 mm. Kotelon etuosaan väliseinään on sijoitettu kolme metallista 3,5 tuuman levykelkkaa, jotka ovat kiinni kahdella kynnellä sekä sormiruuvilla. Emolevyn kohdalla prosessorikannan alapuolella sijaitsee puolestaan kaksi 2,5 tuuman levykelkkaa, joiden toimintaperiaate on samanlainen suurempien levykelkkojen kanssa. Kotelon varustukseen kuuluu myös velcro-tarranauhalenkkejä, joita voi hyödyntää johtojen niputtamisessa. Kumiläpillä suojattuja kaapeliläpivientejä on neljä, joista suurin sijaitsee virtalähteen takana, kaksi myöskin suurikokoista rinnakkain emolevyn pystysivulla ja yksi pienempi emolevyn yläpuolella katonrajassa.

Define S:n levykelkat ovat metallia ja kuhunkin sopii yksi levy. Levyjen kiinnitys tapahtuu pohjasta ruuveilla ja 3,5 tuuman kehikoissa levyn ja kelkan väliin asettuu värinänvaimennuskumi. Harmi vain, etteivät levyjen kiinnitysruuvit ole Define R5:stä tuttua sormin kierrettävää mallia, vaan kiristämiseen tarvitaan ruuvimeisselin apua. Kelkan kiinnityksessä koteloon käytettävä sormiruuvi puolestaan pysyy kiinni kelkassa myös sen ollessa irrotettuna kotelosta.

Vasemman kyljen takaa avautuva sisäasettelu on poikkeuksellisen avoin ja selkeä. Suurin ero Define R5:een löytyy kotelon etuosasta, josta ei löydy lainkaan asema- tai levypaikkoja. Vapaa tila takaa valmistajan mukaan esteettömän ilmavirran sekä vaihtoehtoisesti monipuoliset asennusmahdollisuudet kattavalle nestejäähdytysratkaisulle. Oletuksena kotelon jäähdytysilmavirta on tarkoitettu kulkevaksi pituussuunnassa etu- ja takapaneeliin asennettujen tuulettimien avustamana, mutta lisätuulettimien myötä poistoilma kääntyy väistämättä kulkemaan osittain kattopaneelin tuuletinpaikkojen kautta.

Define S:n sisustan etuosa ei tarjoa vasemman kyljen puolelta tarkasteluna ensihätään juurikaan ihmeteltävää, mutta lähemmällä tarkastelulla muutamia yksityiskohtia nousee esiin. Ensinnäkin kotelon pohjalla on esiporatut reiät nestejäähdytyksen pumppua varten. Reikäpareja löytyy 31,5, 33,8, 50 ja 72 mm:n etäisyydellä toisistaan. On kuitenkin hieman harmi, että kotelon pohjalla on paikka vain yhden tuulettimen asentamiseksi, vaikka kotelon etuosassa on vapaata tilaa. Väliseinästä löytyy puolestaan useita pystysuuntaisia ”viiltoja”, jotka ovat tarkoitettu ensisijaisesti nestejäähdytyksen säiliön kiinnittämiseen. Kotelon mukana toimitetaan myös vaakasuuntaiset kiinnitysraudat, joiden avulla lähes minkä tahansa pystymallisen säiliön kiinnittäminen onnistuu väliseinään.

Etutuulettimet kiinnitetään kotelon etupaneelin sisäpintaan. Esiasennettu 140 mm:n GP14-tuuletin on sijoitettu keskimmäiseen tuuletinpaikkaan, jolloin se puhaltaa ilmaa näytönohjaimen ja emolevyn keskiosan tietämille. Etupaneeliin on mahdollista kiinnittää kaikkiaan kolme tuuletinta kooltaan 120 tai 140 mm. Vaihtoehtoisesti etupaneeliin voi asentaa jopa 360 tai 280 mm jäähdytinkennon lähes ilman paksuusrajoitteita (300 mm pitkän näytönohjaimen kanssa paksuus voi olla noin 150 mm). Tuulettimien ja jäähdytinkennojen sijaintia voi hienosäätää pystysuunnassa kiskomaisten kiinnitysreikien ansiosta.

Pohjalta kotelon takaosasta löytyy virtalähdepaikka, jonka kohdalta löytyy pienet pehmustetut koroketassut. Myös virtalähteen kehys takapaneelissa on pehmustettu ja asennus on mahdollista kummin päin tahansa. Virtalähteen takana sijaitseva johtoläpivienti alkaa noin 150 mm kohdalta ja jatkuu noin 260 mm:n kohdalle asti, joten karkeasti arvioiden yli 200 mm pitkien virtalähteiden kanssa johtojen läpiviennissä alkaa tulla ahdasta. Muutoin koteloon on mahdollistaa kiinnittää jopa 300 mm pitkä ATX-virtalähde. Pohjan keskiosassa sijaitsee tuuletinpaikka, johon on mahdollista kiinnittää 120 tai 140 mm lisätuuletin. Pohjatuuletinpaikka on käytettävissä vain, jos virtalähteen maksimipituus on 170 mm.

Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän ja niitä peittää Fractal Designin koteloille tyypilliset valkoiseksi maalatut peitelevyt. Kiinnitys on toteutettu sormiruuvein, jotka vaativat ensimmäisellä käyttökerralla ruuvimeisselillä herkistelyä. Koteloon mahtuu jopa 425 mm pitkä näytönohjain yhdessä etutuulettimien kanssa.

Emolevyn kiinnityskorokkeet jäävät käyttäjän asennettavaksi – ainoastaan yksi tappimallinen koroke on esiasennettuna väliseinään. Peltiin stanssattujen kirjainmerkintöjen ansiosta korokkeiden asentaminen oikeille paikoilleen on kuitenkin kohtalaisen helppoa. Väliseinän prosessoricoolerin asennusaukko on erittäin suurikokoinen, joten sen pitäisi olla hyödynnettävissä lähes kaikkien emolevyjen kanssa. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi on määritelty 180 mm, joka riittää kaikille nykyisille coolereille. Takapaneeliin esiasennettu 140 mm poistotuuletin on samanlainen Dynamic-sarjan GP14 140 mm tuuletin (1000 RPM, 18,9 dBA, 68,4 CFM) kuin etupaneelissa.

Kattopaneeli on lähes kokonaan rei’itetty ja se tarjoaa kiinnityspisteet kolmelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Vaihtoehtoisesti kattopaneelin takaosaan on mahdollista kiinnittää myös yksi suurikokoinen 180 mm tuuletin, jonka kiinnitysreikien väli on 165 mm. Nestejäähdytystä käyttävät voivat puolestaan kiinnittää kattoon jopa 360 tai 420 mm jäähdytinkennon. 140 mm tuulettimia käyttävissä kennoissa maksimipaksuus on tuulettimien kanssa 55 mm.

Testasimme Define S:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön sovittamalla siihen testiksi Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimiä. Kuvassa koteloon on kiinnitettynä 30 mm paksu 420 mm:n malli kattoon sekä 60 mm paksu 360 mm:n malli etupaneeliin. Testisovituksen perusteella kuvan kennoyhdistelmää voi käyttää samanaikaisesti, jos kattokennon liitännät sijoittuvat kotelon takapaneelin päähän. Tällöinkin kattokennon etummainen tuuletin jää kuitenkin osittain etukennon päädyn taakse. 60 mm paksua 360 mm:n etukennoa käytettäessä kolmen tuulettimen kattokennon maksimipaksuus tuulettimien kanssa on 55 mm. Testisovituksissa tehtyjen huomioiden mukaan takatuuletin ei mahdu paikalleen samanaikaisesti 420 mm kattojäähdyttimen kanssa. Totesimme myös käytännössä, että pohjatuuletinpaikkaan ei mahdu 140 mm jäähdytintä, koska sen kulma ottaa väliseinään kiinni.

Kokoonpanon asentaminen Define S:ään onnistuu hyvin vaivattomasti, sillä tilaa on käytössä runsaasti. Tilaa on niin hyvin, että komponenttien asennusjärjestyksellä ei ole juurikaan merkitystä ja kotelon parissa on miellyttävää työskennellä. Suurin hidaste on ruuvimeisselin käytön suurehko tarve, sillä tavallisilla ruuveilla kiinnitettävien virtalähteen, emolevyn ja kiinto- sekä SSD-levyjen ohella myös lähes kaikki sormiruuvit vaativat ensimmäisellä käyttökerralla työkalulla herkistelyä. Tuntuu suorastaan hölmöltä, että saman valmistajan toisessa saman hintaluokan mallissa (Define R5) osa edellä mainitusta kohteista on toteutettu fiksusti työkaluvapaalla tavalla.

Myöskään johdotusten kanssa Define S:n omistajan ei tarvitse tuskailla, sillä johtoläpiviennit ovat riittävän isoja ja järkevästi sijoiteltuja sekä oikean kyljen takaa löytyvä tila on riittävä johtojen fiksuun järjestelemiseen. Pieni maininnan arvoinen seikka liittyy tosin 3,5 tuuman asemiin, joiden liitännät asettuvat hyvin lähelle pystysuuntaisia johtoläpivientejä aiheuttaen samalla ylimääräisiä esteitä läpivientien tienoolle. Jos koteloon ei asenneta raskastekoista nestejäähdytysratkaisua, kotelon etuosaan jää suorastaan naurettavan paljon tyhjää tilaa. Ilmajäähdytystä käyttävälle Define S:n hankintaa onkin hankalaa perustella järjellä.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Kotelossa runsaasti avointa tilaa.
  • Jäähdytysratkaisuiden sijoittaminen koteloon on helppoa.
  • Ruuvimeisselin käytön tarve on tarpeettoman suurta.
  • Johtojen vetäminen siististi on helppoa.

 

Sisältö

  1. 5,25" asemapaikattomat miditornikotelot testissä
  2. Fractal Design Define S
  3. NZXT S340
  4. Silverstone Fortress FT05
  5. Pala palalta ja numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto