Uusimmat

AMD julkisti HDR:ään keskittyvän FreeSync 2 -teknologian

04.01.2017 16:12 Muropaketin toimitus

Alkujaan vuonna 2015 julkaistu FreeSync-teknologia on saanut rinnalleen uuden version, kun AMD on esitellyt FreeSync 2 -teknologian. Uudesta teknologiasta kertoo muun muassa AnandTech.

Kun ensimmäisen FreeSyncin ominaisuudet on saatu käytännössä vastamaan kilpailevan NVIDIAn G-Sync-teknologiaa, AMD on keskittynyt FreeSync 2:ssa ruudunpäivitysnopeuden sijaan HDR-kuvaan. FreeSync 2 ei siis korvaa suoraan ensimmäisen sukupolven FreeSync-teknologiaa, vaan se keskittyy ennen kaikkea tuomaan HDR:ää paremmin saataville myös PC-pelaajien käyttöön.

HDR-tuki toimii niin, että FreeSync 2 -näyttö vaihtaa pelin käynnistymisen yhteydessä automaattisesti rikkaampaan väriavaruuteen, pois Windowsille tyypillisestä sRGB:stä. Samalla FreeSync 2 ottaa itselleen suurimman osan vastuusta käsitellä HDR-kuvaa, jolloin nykyisten näyttöjen HDR-tilan usein hidas vasteaika paranee. Teknologia auttaa nopeuttamaan vasteaikoja sekä HDR-tilassa että muulloinkin, kun käytetään laajoja väriavaruuksia.

FreeSync 2 -teknologia edellyttää sitä käyttäviltä näytöiltä korkeampia laatustandardeja. AMD tulee myös vaatimaan teknologiaa käyttäviltä näytöiltä lyhyempää vasteaikaa. Tarkkoja speksejä näistä vaatimuksista ei ole vielä annettu.

Kaikki AMD:n näytönohjaimet, jotka jo tukevat ensimmäistä FreeSync-teknologiaa, voivat ohjelmistopäivityksen avulla tukea myös FreeSync 2 -teknologiaa. Tuki alkaa siis GCN 1.1 -arkkitehtuurin näytönohjaimista, joista ensimmäisiä olivat Radeon 7700-, 7800- ja 7900 -sarjat. Teknologian tarkka julkaisuajankohta ei ole vielä tiedossa.