Uusimmat

Captain America: The Winter Soldier on kaikkea mitä Agents of S.H.I.E.L.D. -sarjan piti olla

25.03.2014 11:40 Tatu Junni

Captain America: The Winter SoldierEnsi-ilta: 26.3.2014
Alkuperäisnimi: Captain America: The Winter Soldier
Ohjaajat: Joe & Anthony Russo
Käsikirjoittaja: Christopher Markus & Stephen McFeely
Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Robert Redford & Samuel L. Jackson
Pituus: 136 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Kapteeni Amerikka nakkoo kilpeään ja kohtaa vanhan kaverinsa
Arvostelija: Tatu Junni

4/5

Jo 1940-luvulla päivänvalon nähnyt Kapteeni Amerikka on yksi Marvelin merkittävimmistä sarjakuvasankareista, mutta valkokankaalla hahmo on jäänyt pahasti Thorin ja Rautamiehen varjoon. Vimmaisen viihdyttävä toimintaseikkailu Captain America: The Winter Soldier korjaa tilanteen.

Heti alkuun tunnustus: vaikka Marvel Studiosin ”vaihe 2:n” aikaisemmat supersankariseikkailut eli Iron Man 3 ja Thor: The Dark World viihdyttivät erinomaisesti, eivät ne olleet elokuvina kovin kummoisia. Vanhana Marvel-fanina annoin molemmille neljä tähteä, mutta jo toinen katselukerta tiputti yhdet tähdet pois. Oli pakko myöntää, että halusin pitää elokuvista enemmän kuin loppujen lopuksi pidin.

Perkele.

Tältä pohjalta oli erittäin piristävää käydä katsomassa Marvelin tuorein tuotanto, Captain America: The Winter Soldier (Suomessa The Return of the First Avenger). En odottanut Joe ja Anthony Russon ohjaamalta elokuvalta paljoakaan, ja ehkä juuri siksi se yllätti niin positiivisesti. The Winter Soldier oli eheä kokonaisuus, ”ihan oikea elokuva”, joka toimi tarinan ehdoilla eikä nojannut liikaa yhden hahmon, erikoistehosteiden tai huulenheiton varaan.

Captain America: The Winter Soldier

Captain America: The Winter Soldier tuo valkokankaalle vihdoinkin sen sarjakuvista tutun Kapteeni Amerikan. Toki toisen maailmansodan sankari hakee vielä tässäkin elokuvassa paikkaansa modernissa maailmassa, mutta ei ole enää yhtä pahasti kuutamolla kuin Captain America: The First Avengerissa tai The Avengersissa. Kynnet upposivat väkisinkin Kinopalatsin istuimen käsinojaan, kun Chris Evansin esittämä tähtiotsa nakkoi kilpeään kohti konnia ja käskytti jopa Nick Furya. Tämä on se supersankari, jonka muistan Salatuista sodista ja lukuisista muista tarinoista.

Kapteeni Amerikka on toisessa sooloseikkailussaan luonnollisesti vahvassa roolissa, mutta silti Captain America: The Winter Soldier on myös selkeä S.H.I.E.L.D.-elokuva. Vakoiluorganisaation toimintaa syvennetään elokuvassa onnistuneesti, ja sitä voikin suositella kaikille niille, jotka ovat Joss Whedonin puolivillaiseen Agents of S.H.I.E.L.D. -sarjaan pettyneet.

Marvelin aikaisemmista elokuvista tutut Musta Leski (Scarlett Johansson), Maria Hill (Cobie Smulders) ja Nick Fury (Samuel L. Jackson) seikkailevat tasavertaisina Kapteeni Amerikan rinnalla. Uusina hahmoina esitellään Haukka (Anthony Mackie) ja Sharon ”Agent 13” Carter (Emily VanCamp). Hahmokatrasta käsitellään laajuudesta huolimatta tasapainoisesti ja parhaimmillaan meno on kuin Ed Brubakerin tuoreista Kapteeni Amerikka-sarjakuvista, mikä on tietenkin julmetun iso kehu.

Captain America: The Winter Soldier

Silmäniskuja ja ”pääsiäismunia” riittää. Bruce Bannerin ja Tony Starkin lisäksi mainitaan muun muassa muuan Stephen Strange ja eräästä Iron Man 2:sta tutusta hahmosta paljastuu aivan uusia puolia. Lopputekstien lomassa nähtävä kohtaus on sitten jo aivan omaa luokkaansa…

Iron Man 3:een ja Thor: The Dark Worldiin verrattuna The Winter Soldier on melko totinen elokuva, joskin kaukana Nolanin Batman-trilogian hampaidenkiristelystä. Puheet ”70-luvun poliittisesta trilleristä” voi sivuuttaa markkinahöpönä, mutta supersankarielokuvien pahimmilta kaavamaisuuksilta vältytään ja maukasta paranoiaa viljellään kiitettävissä määrin. Christopher Markusin ja Stephen McFeelyn käsialaa oleva tarina pitää mielenkiinnon yllä loppupuolen pakollisiin ryminöihin asti, vaikka muutaman jekutuksen taakse näkeekin liian helposti. 

Tarina, tehosteet, näyttelijät ja jopa Henry Jackmanin soundtrack palvelevat supersankariviihteen ystäviä erinomaisesti. Kaikkinensa Captain America: The Winter Soldier on sulavasti rullaava aivot narikkaan -elokuva, mutta sitä vaivaa ikävä sarjamaisuuden tunne. Marvel Studios puskee nyt uusia julkaisuja ulos sellaisella tahdilla, että jokainen tarina on vain yksi uusi jakso laajempaan saagaan. Ensimmäisen Iron Manin ainutlaatuisuuden tuntu on haihtumassa. Sarjakuvista on tullut ensin sarja elokuvia ja sitten sarjaelokuvia.

Captain America: The Winter Soldier

Onneksi The Winter Soldier sentään esittelee niin perusteellisia muutoksia Marvelin elokuvauniversumiin, että se oikeuttaa olemassaolonsa eikä tunnu liikaa tusinahutulta. Tarinan kaikkien avainpelaajien status quo menee uusiksi ennen lopputekstejä. Näin The Winter Soldier petaa ensi vuoden The Avengers: Age of Ultronia sangen onnistuneesti.

Captain America: The Winter Soldierin toinen iso ongelma on sekin aikaisemmista Marvel-elokuvista tuttu. Sankarit ovat taas kiinnostavampia kuin pahikset. Elokuvan nimeenkin nousseen ”Talvisotilaan” lisäksi Kapteeni saa vastaansa George St-Pierren savatemestari Batrocin, Toby Jonesin uuden olomuodon löytäneen Arnim Zolan sekä Frank Grillon Kallon. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua.

Zola ja etenkin Sebastian Stanin esittämä Talvisotilas ovat molemmat toimivia luomuksia, mutta valitettavasti kumpikaan ei saa tarpeeksi aikaa noustakseen tusinatuhmeliinien yläpuolelle. Lokia ja Punakalloa tulee väkisinkin ikävä.

PlusMiinusNolla

+ Positiivinen yllätys
+ Lohduttaa Agents of S.H.I.E.L.D.:iin pettyneitä
– Pahiksessa on potentiaalia, mutta hahmo ei kehity tarpeeksi

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat