Uusimmat

Arvostelu: Thor tekee komean paluun valkokankaalle tarinaltaan turhan tutussa The Dark Worldissa

28.10.2013 19:16 Tatu Junni

Thor: The Dark WorldEnsi-ilta: 30.10.2013
Alkuperäisnimi: Thor: The Dark World
Ohjaaja: Alan Taylor
Käsikirjoittaja: Christopher Yost, Christopher Markus & Stephen McFeely
Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Christopher Eccleston, Rene Russo & Anthony Hopkins
Pituus: 111 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Ukkosenjumala tekee comebackin yllättävän humoristisessa superseikkailussa
Arvostelija: Tatu Junni

4/5

Alan Taylorin ohjaama Thor: The Dark World tekee mitä jatko-osan pitääkin; se laajentaa ensimmäisen elokuvan maailmaa ja syventää sen hahmoja.

Kaksi vuotta on kulunut siitä, kun koppava Kostaja Thor (Chris Hemsworth) nakkoi vasaraansa New Mexicon pikkukaupungissa. Bifrost-silta on jo saatu korjattua, mutta vaikka sydän halajaa ihanaisen Jane-neidon (Natalie Portman) luokse, ei ukkosenjumala pääse vielä palaamaan Maahan. Ensin Asgardin kruununprinssin täytyy täyttää velvollisuutensa ja palauttaa rauha levottomaan universumiin.

Yhä Thorin käsivarsia ympärilleen kaipaava tiedenainen Jane koettaa jatkaa elämäänsä tietämättömänä armaansa työkiireistä. Se jää kuitenkin pelkäksi aikeeksi, sillä kesken ensimmäisten treffien Lontoosta löytyy maailmojen välinen reikä. Pian Jane temmataan – suoraan sanoen aika kömpelöllä käänteellä – mukaan tapahtumasarjaan, joka uhkaa syöstä kaikki yhdeksän maailmaa ikuiseen pimeyteen.

Muinainen paha Sauron Malekith Kirottu on palannut.

Thor: The Dark World

Thor: The Dark World on puhdasoppinen supersankarielokuva, mutta yhtä hyvin se toimii scifi-aineksilla maustettuna fantasiaseikkailuna. Kenneth Branaghin viihdyttävä, mutta hivenen liian pöhkö Thor (2011) teki parhaansa, ettei sitä pidettäisi Taru sormusten herra -elokuvien kopiona. Kun ukkosenjumala on viimeistään The Avengersin miljardimenestyksen myötä vakiinnuttanut paikkansa valkokankaalla, uskaltaa Marvel Studio astua rohkeammin Tolkienin tontille. Niinpä heti Thor: The Dark Worldin alussa hiihdetään Sormuksen ritarien (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001) latua niin rivakasti, ettei Hugo Weavingin Elrondin ilmaantuminen kuvaan yllättäisi yhtään.

The Dark World löytää oman äänensä hieman paremmin tapahtumien vyöryessä päälle. Christopher Yostin, Christopher Markusin ja Stephen McFeelyn käsikirjoituksesta löytyy silti omaperäisyyttä vain hetkittäin. Runsaasta ja rikkaasta lähdemateriaalista huolimatta Thor: The Dark Worldin päätarina on tusinafantasiaa, jossa suuri muinainen paha uhkaa mahtavalla taikakalulla maailmaa ja tuomiopäivän estäminen kulminoituu sankarin rakkaan pelastamiseen.

Christopher Eccleston tekee varmasti parhaansa, mutta kovin uhkaavaksi vastustajaksi ei hänen esittämänsä Malekith Kirottu nouse missään vaiheessa. Walter Simonsonin kehutuissa Thor-sarjakuvissa hahmo oli tuntuvasti moniulotteisempi kuin tämä suoran toiminnan nimeen vannova keijunkekkuli. Pisteitä Malekithille voi antaa lähinnä visuaalisuudesta. Asgardin vankityrmässä lojuva Loki (Tom Hiddleston) varastaa show’n mustalta keijulta mennen tullen, vaikka onkin sysätty tarinassa sivuosaan.

Thor: The Dark World

Enemmän kuin heikkouksia Thor: The Dark Worldilla on vahvuuksia. Yksi niistä on ohjaaja Alan Taylor, joka sai pestin Game of Thronesin ansiosta.

Televisiosarjojen konkari kuljettaa useisiin maailmoihin ulottuvaa tarinaa luontevasti, eikä kompastu edes hahmojen määrään. Elokuvaa katsoessa ei uppoudu miettimään, millaista jälkeä alun perin ohjaajaksi kiinnitetty Patty Jenkins olisi saanut aikaan. Taylor tekee perusvahvaa jälkeä, joskin hieman persoonatonta sellaista. Yllättävää tämä ei ole. Marvelin elokuvat ovat selkeitä tilaustöitä ja omia ambitioitaan voi kukin toteuttaa toisaalla.

Edeltäjäänsä kiusanneesta muovisuudesta Thor: The Dark World ei kärsi. Asgardin kultaisten salien sijaan kohtaukset sijoittuvat kapakoihin, tuhkan hautaamiin autiomaihin ja avaruuden syövereihin. Maassa vietetään sen verran aikaa, että Lontoo voidaan pistää remonttiin toimintaelokuvien nykytrendin mukaisesti.

Jatko-osan vahvuuksista suurimpia on huumorin ja draaman tasapaino. Kuten The Avengers osoitti, on ilo katsoa supersankariviihdettä, joka on tosissaan tehty, mutta joka ei silti ota itseään liian vakavasti. The Dark Worldissa kyllä synkistellään kiintiö täyteen, mutta hautajaisista ja tuhotöistä huolimatta siinä on yhtä hilpeä pohjavire kuin Iron Maneissa parhaimmillaan. Kuva Stonehengellä ilkosillaan meuhkaavasta Stellan Skarsgårdista on jo nyt syöpynyt mieleen niin vahvasti, ettei myyttiselle monumentille ole asiaa enää koskaan.

Thor: The Dark World

Sarjakuvien ystävien suuntaan Thor: The Dark World kumartaa uskollisesti. On Stan Leen cameota, viittauksia Thorin ensimmäisen sarjakuvatarinan kivimiehiin ja jopa erään Kostajista tutun hahmon pikavisiitti. Ja taas kerran saliin kannattaa jäädä lopputekstien ajaksi. Tarjolla on vinkki Marvelin valkokangasuniversumin tulevista tapahtumista.

(Ikävä vaan, että kohtaus on koko elokuvan kömpelöimmästä päästä.)

Kaikesta petauksesta päätellen kolmaskin Thor-elokuva on vielä luvassa, jos The Dark World vain menestyy odotusten mukaisesti. Ehkä silloin uskalletaan sukeltaa syvemmälle Asgardin mytologiseen puoleen. Jossain on nimittäin menty pahasti metsään, kun Odin kiistää jumaluutensa ja Loki puhuu tuonpuoleisesta ”Helvettinä”. Helaa tai Valhallaa ei mainita koko elokuvassa edes ohimennen.

Thor: The Dark World nousee heittämällä Marvel Studiosin elokuvien kärkikastiin. Ne, jotka eivät ole varttuneet Marvelin sarjakuvien parissa tai tunnista lopputeksteistä Walter Simonsonia, Sal Buscemaa sekä Brian Michael Bendisiä, voivat tosin vähentää nyt annetusta arvosanasta yhden tähden.

PlusMiinusNolla

+ Parempi kuin edeltäjänsä
+ Alan Taylor on sopiva ohjaaja Thorille
+ Loki
– Natalie Portman jää ”neidoksi hädässä”
– Tarina turhan tuttua tauhkaa

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat