Uusimmat

Operan luojan odotettu uusi selain Vivaldi julkaistiin virallisesti

06.04.2016 20:04 Petrus Laine

Vivaldi-selain

Opera-selaimen luojiin ja Opera Softwaren perustajiin kuulunut Jon Stephenson von Tetzchner lyöttäytyi viime vuonna yhteen Tatsuki Tomitan kanssa luodakseen uuden, paremman selaimen. Irtiotolle Operasta oli yksinkertainen syy:  selaimen kehitys oli ottanut suuntia, joita yhtiön perustajajäsen ei voinut hyväksyä.

Stephenson von Tetzchnerin ja Tomitan perustama Vivaldi Technologies julkaisi tulevasta Vivaldi-selaimestaan ensimmäisen beetaversion viime marraskuussa. Useiden päivitysten jälkeen tänään oli vihdoin aika julkaista selaimen ensimmäinen virallinen versio, Vivaldi 1.0.435.38.

Vivaldin vakioetusivu on Operasta tuttu Speed Dial, johon selain kokoaa linkit käyttäjän suosikkisivuihin. Speed Dialiin voi lisätä myös esimerkikiksi kansioita, jolloin saman aihepiirin sivustojen niputtaminen yhteen on helppoa. Vivaldia voi hallita kätevien pikakomentojen avulla. Painamalla F2-näppäintä, avautuu käyttäjän eteen hakuruutu, johon voi syöttää tekstikomennon Windowsin haun tapaan, ja tuloslista tarjoaa vaihtoehdoiksi hakuun sopivia verkkosivuja, selaimen toimintoja jne.

Vivaldin hakuvalikko

Vivaldi selaine perustuu Chromium-projektista tuttuun Blink-selainmoottoriin. Hakutoiminnot olivat ainakin Windows 10:llä oletuksena Bing-hakumoottorilla, mutta esiasennettuina oli myös DuckDuckGo-, Yahoo-, Wikipedia- ja Google-haut. Käyttäjä voi lisätä selaimeen itse myös muita hakumoottoreita. Osoiteriviltä voi hakea kätevästi millä tahansa asennetulla hakumoottorilla käyttäen sille määriteltyä avainkirjainta. Esimerkiksi haku ”g Muropaketti” tuo tulokseksi Google-haun sanalla Muropaketti.

Selaimesta löytyy myös Fast Forward -toiminto, joka siirtyy suoraan seuraavalle sivulle esimerkiksi hakutuloksissa, ja Rewind-toiminto, joka siirtyy selailtavan sivuston ensimmäiselle sivulle, jolla vierailit. Vivaldi mahdollistaa lisäksi erilaisten muistiinpanojen tekemisen, jotka voi linkata viittamaan johonkin tiettyyn verkkosivuun. Voit tutustua selaimen ominaisuuksiin tarkemmin ja ladata itse selaimen suoraan Vivaldin verkkosivuilta.