Uusimmat

Supremacy: Four Paths to Power (pc)

28.10.2005 00:00 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvaltalainen guerillajulkaisija Matrix Games ui pelikustantamisen valtavirrassa, ja tuo markkinoille omannäköisiään strategiapelejä. Nyt vuorossa on vuoropohjaista avaruusstrategiaa. Supremacy: Four Paths to Power onkin peli, johon moni ei välttämättä uskalla tarttua kuin pitkällä tikulla, jos silläkään. Tämä ei ole muodikasta eikä kaunista, vaan eleetöntä ja hieman omaperäistäkin kevytstrategiaa avaruudessa.

Suurten avaruusstrategioiden ei tarvitse olla järin huolissaan Supremacyn kilpailusta, mutta peli toimii mukavasti omalla sektorillaan. Se on mekaniikaltaan virtaviivaistettua kevyttä kevytsodintaa, jossa pelaaja yksinkertaisesti keskittyy alusten ja joukkojen rakentamiseen, raivaa taistelualuksillaan reitin kuljetusaluksille ja laskee vihollisplaneetalle miehitysjoukot, jotka nujertavat puolustuksen. Ja taas lippu liehuu uudella planeetalla.

Tämän ohella mukana on hieman resurssinhallintaa siinä mielessä, että pelaajat käyttävät omistamiensa planeettojen tuottoja alusten ja armeijoiden rakentamiseen ja ylläpitoon. Diplomatiaa tai muita sivuseikkoja ei ole meininkiä haittaamassa.

Pelaaminen onkin helppoa. Kunhan vähän rakentelee, liikuttelee ja sotii. Avaruussota etenee nopeasti, joskin käyttöliittymässä olisi yhä pikkuisen hiomista. Tasaisiin ruutuihin jaettu avaruus ja planeettojen pinta on turhankin karu ratkaisu, mutta homma toimii.

Sekä avaruus- että planeettataistelut noudattavat tismalleen samaa hitpoints-periaatetta, eli kalustolla on erilaiset hyökkäys- ja puolustuskyvyt, ja ne tuhoutuvat elopojojen laskiessa nollaan. Molemmat osapuolet liikuttavat joukkojaan vuoron perään, ja vaikka taktikointi ei hirveän syvällistä olekaan, niin aluksia ja maajoukkoja on sentään mukavan runsaasti käytettävissä. Tosin kaikkien pelaajien osapuolen kalusto on samanlaista, mikä syö monimuotoisuutta pidemmän päälle. Tämä ei sinänsä haittaa, mutta tekoälyn rajoittuneisuus on suurempi ongelma. Sen kyky pelaajan toimiin vastaamiseen on kovin rajallinen ja ennalta-arvattava.

Pelaaminen on sujuvaa, mutta peli käyttää turhan paljon aikaa animointeihin ja käyttöliittymän availuun. Muutoin sodinta ja avaruudenvalloitus on selkeää ja aivan ok puuhaa, mutta ei sen vetävämpää. Pitkäjänteistä tarinaa tai kampanjoita Supremacyssä ei ole lainkaan.

Supremacyn tuotantoarvot ovat vaatimattomat, eikä se vedä visuaalisella rintamalla vertoja suuremmalla rahalla tuotetuille massastrategioille. Se onkin suunnattu ennen kaikkea kevyttä ja mukavaa satunnaispelaamista kaipaaville avaruuden wannabevaltiaille, ja peli tarjoaa tällä rintamallaan aivan pätevän kokemuksen, etenkin kun otetaan huomioon edullinen hintalappu. Supremacyähän ei näe lainkaan kauppojen hyllyillä, vaan sen voi ostaa digitaaliostoksena Matrixin verkkokaupasta 19,99 euron hintaan. Vajaalla kolmellakympillä peli kolahtaa postilaatikkoon.

Tekijä: Black Hammer Game
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: pc P4 1,6 GHz, 512 Mt, Radeon 8500
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-2
Laitevaatimukset: Windows, 800 MHz, 128 Mt, 64 Mt 3d-näytönohjain
Pelin kotisivu: Supremacy: Four Paths to Power