Uusimmat

WWE Smackdown! vs. RAW 2006 -ennakko (PS2)

18.10.2005 00:00 Miika Huttunen

Skandinaviassa amerikkalainen showpaini on ehdottomasti suosituinta Suomessa. Tämä näkyi muun muassa siinä, että loppuvuodesta julkaistavan WWE-painipelin Smackdown! vs. RAW 2006:n esittelytilaisuudessa Lontoossa ei näkynyt muita skandinaaveja kuin suomalaisia. WWE-pelien kustantajan THQ:n mukaan Suomen painihulluus on havaittu.

Showpaini on viime vuosina kasvattanut suosiotaan tasaisesti, ja aiheesta on julkaistu pelejä tasaisesti joka vuosi kaikille mahdollisille alustoille. PlayStation 2 on kuitenkin pääalusta, ja sen peleihin panostetaan selkeästi eniten. Kaikkien WWE-pelien luovana johtajana toimivan Nick Wlodykan mukaan sarjaa halutaan viedä entistä enemmän urheilupelien ja painisimulaation suuntaan. Tästä on esimerkkinä jo tämänvuotisen PS2-pelin nimi, jonka perässä roikkuu urheilupelimäisesti vuosiluku. Pelaajien halutaan ottavan pelit vakavasti, vaikka showpainista onkin kyse.

Yleisesti ottaen WWE-pelit ovat kärsineet urheilupelien perusongelmasta eli vuotuisten päivitysten sisältämien uudistusten vähyydestä. Tänä vuonna THQ ja PS2-versioiden tekijä Yuke’s ovat kuitenkin päättäneet tarrautua moniin pelejä vaivanneisiin ongelmiin. Tekijöiden mukaan tämänvuotinen kunnianhimoinen teema on tyydyttää pelejä arvostelleiden ja kritisoineiden ihmisten vaatimukset.

Kestääkö kunto?

Uutta on painijoiden kuntomittari, joka on erillään kestävyydestä. Kunto kuluu, kun kehässä suorittaa vaativia liikkeitä tai juoksee paljon. Isokokoiset painijat myös kuluttavat enemmän kuntoa liikkeillään kuin pienempikokoiset. Väsynyt painija jää haukkomaan henkeään ja on hetken toimintakyvytön. Kuntoa voi palauttaa pysymällä paikallaan ja painamalla Start-nappulaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alakynnessä oleva painija saa vähän palautumisaikaa, kun häntä moukaroiva hahmo joutuu ottamaan hetken happea. Kuntosysteemi tekee otteluista selkeästi pidempiä, mikä voi tosin myös olla huonompi juttu.

Toinen peliä merkittävä uudistus on mahdollisuus vastaliikkeiden torjumiseen uudella vastaliikkeellä, jonka voi edelleen torjua taas uudella vastaliikkeellä. Nyt vastaliike ei siis ole takuuvarma puolustus, vaan tilanteen voi aina yrittää kääntää omaksi edukseen.

Hetkellinen etulyöntiasema, jota vauhditetaan tietenkin yleisön huutojen avulla, on tärkeä osa showpainia. Pelissä tätä kuvaava systeemi on kokenut muutoksia hieman helppotajuisempaan suuntaan. Nyt etulyöntiasemalle on vain yksi mittari, joka täyttyy sitä mukaa, kun pelaaja tekee tyylinsä mukaisia asioita. Tyylin voi valita ennen ottelua likaisesta tai puhtaasta painista. Mittarin ollessa täynnä voi tehdä painijoiden omia erikoisliikkeitä, mutta tällä kertaa liikkeet voi myös tallentaa myöhemmin käytettäviksi. Tallennetut liikkeet eivät tosin tee aivan yhtä paljon vahinkoa kuin tavallisesti. Jos painijalla on tallennettu erikoisliike ja etulyöntimittari täyttyy uudelleen, avautuu käytettäväksi vieläkin voimakkaampi erikoisliike.

Hyvältä vaikuttaa

Pelissä on painijoita yli 70, ja jokaisen hahmon animaatio ja hahmomalli on tehty kokonaan uusiksi. Kaikista mukana olevista WWE-staroista otettiin täydelliset kehomallinnukset peliä varten. Hahmoilla on entisten kuuden arvon lisäksi myös kaksi uutta: kunto ja hardcore, joista jälkimmäinen vaikuttaa hahmon heiluttelemien esineiden tehoon aseena.

Testiversion perusteella painimisessa on enemmän otetta kuin ennen. Painijat tottelevat ohjausta tarkasti, ja pieksentä on joutuisaa. Kuntosysteemi on ainoa otteluiden tahtia hieman rauhoittava tekijä.

Jos THQ ja Yuke’s saavat tarinapelitilaan sekä verkkopeliin samanlaisia uusia tuulia kuin itse painimiseen, voi luvassa hyvinkin olla kaikkien aikojen paras painipeli.

Tekijä: Yuke’s
Julkaisija: THQ
Testattu: PlayStation 2
Tulossa: PlayStation 2, PSP, 11.11.2005
Pelaajia: 1-6
Pelin kotisivu: thq.com