Uusimmat

Ajopelien juhlaa ja antijuhlaa

27.02.2009 16:53 Jukka O. Kauppinen

Kuluva talvi on ollut melkoisen mielenkiintoista aikaa myös ajopelien ystäville. Meille on tarjoiltu joitakin huikeita ajeluelämyksiä, joitakin kamalia kauheuksia ja hämmentäviä erikoisuuksia. Kerratkaamme hieman.

Arvostelulinkkien ja -nostojen ohessa myös jokunen lainaus lukijoilta.

Euro Truck Simulator (PC)

Suurten ohjelmistotalojen hallitessa pelimarkkinoita joutuvat pienemmät erikoistumaan kapeammille aihealueille. Peleissä sangen vähän tutkittu aihe on ammattiautoilun simulointi, jonka kuninkuuden tšekkiläinen SCS Software onkin valloittanut suvereenisti itselleen.

Siinä missä firman aiemmat pelit ovat tarjonneet linja-autojen ja suurten jenkkirekkojen ajamista Pohjois-Amerikan kaupungeissa ja valtateillä, tarjoaa Euro Truck Simulator vaihteeksi rekka-autoilua hieman tutummissa ympäristöissä. Rahtia nimittäin liikutellaan tällä kertaa Keski-Euroopan autobaanoilla täkäläisellä kuljetuskalustolla.

  • Itse olen pelannut kyseistä peliä ja tykkäsin niin maan prkeleesti, joten suosittelen.
  • Miinusta pelistä voisin sanoa ainakin sen että pelissä ei ole lainkaan suomessa tutumpia täysperävaunuyhdistelmiä ajettavissa (nämä siis niitä rekkoja jossa lava sekä vetoautossa ja perävaunussa), eli kaikki pelin rekat on puoliperävaunuja (lyhyt nuppi ja pitkä perävaunu). Modattuna löytyy ensin mainittujakin
  • Muuten hyvä peli mutta siitä tulee iso miinus että tässä pelissä ei ole suomen 25.25m täyspitkiä yhdistelmiä. Toivotaan että mahdolliseen jatko-osaan tulisi jo kunnon rekat.

Midnight Club: Los Angeles (PS3, 360)

Maisemat ovat toissijaisia kilpaa ajaessa, jopa katuautoilussa. Jos radalta on jäänyt mieleen lähirakennusten tyylikäs arkkitehtuuri, puistoalueiden vehreys tai viimeisin katumuoti, on mitä todennäköisimmin hävinnyt kisan.

Midnight Club: Los Angelesissa ympäristöön on kuitenkin panostettu oikein antaumuksella. Onko kyseessä siis Gran Turisti? Ehkei sentään. Pikkutarkasti mallinnetun Enkelten kaupungin loisto ja dekadenssi ovat yhtä sumua, kun ajaa kahtasataa toisten autojen kintereillä. Mutkiin ja esteisiin, saati sitten nähtävyyksiin, ehtii tuskin reagoida.

Moto GP 08 (PC, PS3, 360)

Italialainen Milestone jatkaa kaksipyöräisen parissa tarjoten kaksipyöräisten ystäville jo toisen kilpa-ajopelin muutaman kuukauden sisään. Maailman kovimman kilpasarjan lisenssi on hyödynnetty viimeistä piirua myöten, sillä mukana nähdään kuninkuusluokan ohella molemmat pienemmät kilpailuluokat.

Uuden kehittäjän myötä peli on saanut oikean suunnan, mutta uudistustyö on jätetty puolitiehen.

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Niin kuin kesää seuraa talvi, seuraa vanhaa Need for Speedia vuosittainen jatko-osa. Electronic Artsin sotaratsu on muodostunut monissa piireissä synonyymiksi arcadetyyliselle autopelille. Sarjan uusin osa vie peitehommiin ja palauttaa autot takaisin liikenteen kilparadoilta. Lopputulos on tuttu, mutta hengetön kaahailu joka pysyy lupauksissaan.

Undercover tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden ujuttautua poliisin peitehommiin alamaailman katukisojen kautta. Näkökulma on mielenkiintoinen, mutta ideaa ei käytetä tarpeeksi hyväksi. Työn perimmäinen olemus selviää ainoastaan elokuvamaisessa juonenkuljetuksessa, jotka on toteutettu aitojen näyttelijöiden voimalla. Elävät ihmiset tuovat tarinaan särmää, joka kuitenkin puuttuu kilpailuista.

  • Aivan uskomaton paska koko peli. Huvittavin yksityiskohta joka jäi mieleen, oli ympäri taivasta ravaava aurinko :)
  • Pakko kyllä sanoa, että tää peli on jotain ihan uskomatonta kuraa ainakin pc:lle.
  • Ihan mukavaa viihdettä, mutta peli on liian helppo, olen voittanut tähän mennessä kaikki kisat vähintään toisella yrityksellä. Lisäksi peli alkaa toistamaan itseään nopeasti, kaikki tämä nähtiin jo Most Wantedissa.
  • Onpa taas tehty karmea NFS viritys. Valikot suoraan konsoleista, äänet samaa roskaa kuin aiemminkin, grafiikka karmeata ja silti välillä oudosti nykii vaikka koneesta ei kyllä potku pitäisi loppua. Ja missä on se hieno uudistettu ohjaus?

Race Pro (360)

Pitkä odotus on päättynyt ja konsolipelaajille tarjotaan ensi kertaa mahdollisuus kokea vakavasti simuloitua kilpa-autoilua kotisohvillaan. Ruotsalaisen SimBinin Henrik Roos joukkoineen on tehnyt ankarasti töitä ja lopputulos on 350:n auton kera tarjoiltava ailahteleva mestariteos. Simulaatiolla on paljon tarjottavaa, mutta valitettavasti vain rajoitetulle käyttäjäkunnalle.

Race Pron lähtökohdat eivät ole helpoimmasta päästä, sillä perinteisesti konsoleille käännetyt simulaatiot eivät ole yltäneet huippumenestykseen. Myös PC-arkkitehtuurista konsolipuolelle siirtyminen vaatii monesti pelattavuuteen kohdistuneita uhrauksia. Skeptisyydestä huolimatta peli tuntuu ensi hetkistä lähtien olevan jotain poikkeuksellista. Se on studion aiempien tuotosten tavoin kattava simulaatio, jossa kompromissit on minimoitu.

  • Viime lauantaina oli kaverin kanssa kanssa ensitestit ja ei meinannut ajotuntuman takia pysyä housuissa. Parasta autoilua millään konsolilla puutteista huolimatta.
  • Ihan hyvähän tämä on. Sisäkuvakulmasta katsottuna varsin loistavaa menoa, ja ruudunpäivityskin on vaikuttaisi ihan riittävältä vaikka Forzan sulavuutta ei pelissä olekaan.

Swedish Touring Car Championship (PC)

Realistisilla ajopeleillään mainetta niittänyt ruotsalainen SimBin lähestyy kotimarkkinoitaan julkaisemalla Ruotsin kansalliseen vakioautosarjaan Swedish Touring Car Championshipiin perustuvan ja sen mukaan nimetyn pelin.

STCC-sarjaa on nähty peleissä viimeksi vuosikymmen sitten, joten se tarjoaa simulaatiokisaajille virkistävää vaihtelua tunnetumpien kilpasarjojen rinnalle. Aiheesta huolimatta peliä markkinoidaan kansainvälisesti joten myös me täällä Suomessa pääsemme kokeilemaan kykyjämme länsinaapurimme autourheilun kuninkuusluokassa.

Trackmania DS (DS)

Trackmania DS on yllättävä veto. Supernopea ja tarkkoihin hyppyihin pohjautuva peli ei kuulosta DS:n heiniltä, mutta se toimii yllättävän hyvin.

Alunperin PC:ltä portattu Trackmania on yksinkertaisuudessaan juuri sitä mitä DS tarvitsee. Yksinkertaista, lyhyissä erissä pelattavaa hurjastelua.