Uusimmat

Sony TGS:ssä: ohjaimet tärisevät virallisesti, Motorstorm-kehittäjä Sonyn omistukseen

20.09.2007 09:35 Miikka Lehtonen

Tokyo Game Show on nyt kunnon vauhdissa, sillä ensimmäinen kolmesta suuresta ehti pitää oman lehdistötilaisuutensa. Microsoftin ollessa Japanissa parian asemassa ja Nintendon tiettävästi vetäen matalalla profiililla oli Sonylla tilaisuus nousta viikon puheenaiheeksi. Vaan miten kävi?

Konferenssin iloisinta antia oli tärinän paluu PlayStation 3:n ohjaimiin. Aiempaa painavampi Dual Shock 3 näyttää identtiseltä edeltäjiensä kanssa mutta tukee sekä SIXAXIS-heilutteluja, että perinteisiä tärinöitä. Uutiset tosin menettivät osan tehostaan kun Electronic Arts esitteli Burnout Paradise -peliään uusilla ohjaimilla. Hintatietoja ei ole vielä annettu, mutta ohjaimet julkaistaan Japanissa marraskuussa, muualla maailmassa myöhemmin.

Pelitukea löytyy myös, sillä Devil May Cry 4, Metal Gear Solid 4, Ratchet & Clank, Uncharted ja käytännössä kaikki tästä eteenpäin julkaistavat pelit tulevat tukemaan tärinöitä. SIXAXIS-ohjainhan ei tärissyt eikä pärissyt, koska Sony hävisi oikeusjuttunsa teknologian patenttia hallussaan pitävän Immersionin kanssa. Ratkaisua perusteltiin vaihtelevan kömpelöillä tekosyillä, joista varsinkin ”tärinät ovat viime sukupolven juttu, jota ei kaivata uuden sukupolven konsoleissa” riemastutti pelaajia. Kun oikeusjuttu kuitenkin sovittiin, tärinät tulivat maagisesti taas uuden sukupolven muotiin. Piikittely sikseen, tätä uutista on kaivattu.

Toinen konferenssin kova puheenaihe oli PlayStation 3:n hinta ja sen pudotukset, joita ei Sony-presidentti Kaz Hirain mukaan ole tulossa. Hirain mukaan hinnanalennukset ovat mahdollisia tulevaisuudessa, mutta eivät vielä tarpeellisiä, sillä Sony uskoo loppuvuoden pelitarjonnan ja fani- ja kehittäjäläheisen keskustelun nostavan PS3-myynnit huisiin lentoon.

Kenties osa tästä softatuesta tulee löytymään Evolution Studiosin taholta, sillä Sony ilmoitti ostaneensa MotorStormista ja WRC-rallipeleistä tutun brittitiimin. Myös muut, kolmannet osapuolet pääsevät jatkossa nauttimaan Sonyn omien asiantuntijoiden kokemuksesta, sillä firma ilmoitti jakavansa neuvoja ja teknologiaa aiempaa innokkaammin näiden kanssa. Tämä ei voi olla kuin hyvä juttu, sillä PlayStation 3 nauttii edeltäjänsä tavoin hankalan ohjelmointialustan maineesta.

Firma vakuutteli myös innokkaasti tukevansa PlayStation 2:n kehitystä ja myyntiä jatkossakin, ja miksi eivät tukisi – onhan konsoli kuitenkin myynyt maailmanlaajuisesti huikeat 130 miljoonaa kappaletta. Vanhukseen on puhalleltu eloa Japanissa erikoismalleilla, joista esimerkiksi 77 777 kappaleen Final Fantasy VII -painos myytiin loppuun hetkessä. Pelejä tulee siis jatkossakin, joten PS2 kannattaa pitää käsillä.

Kokonaisuutena Sonyn lehdistötilaisuus oli ainakin uutispommien osalta melko vaisua kamaa. Firma uskoo itseensä ja oman strategiansa toimivuuteen, kenties jopa epäloogisen tiukasti. Xbox 360 ja Wii venyttävät jatkuvasti kaulaa myyntiluvuissa, mikä tekee kolmansien osapuolten tilanteen sietämättömäksi. Mikäli Hirain strategiat eivät tuota tulosta pian, PlayStation 3:n tuleva vuosi voi olla sangen ankea. Toisaalta mikäli miehen ennustukset osuvat kohdalleen ja loppuvuoden kieltämättä kiinnostava pelitarjonta siivittää laitteen uuteen lentoon, takataskuun jäi monta pelaamatonta korttia tulevia taisteluita varten.