Uusimmat

Irakissa testataan tosielämän Master Chiefejä

27.09.2007 12:19 Jukka O. Kauppinen

Vähän asian vierestä – mutta sinnepäin. Yhdysvaltain armeijan hypertekninen jalkaväen seuraavalle vuosisadalle hyppäyttävä Land Warrior –järjestelmä on ollut pahasti vastatuulessa. Armeijan kassanpohjalta löytyi kuitenkin sen verran hiluja, että yksi pataljoona Irakiin lähetettävistä sotilaista voitiin varustaa futuristisella sotakalustolla. Nykypäivän Master Chiefit eivät kuitenkaan olleet erityisen ihastuneita varusteisiinsa.

Tilanne on kuitenkin hiljakseen parantunut, vaikka 9. rykmentin 4. pataljoonan koekaniineiksi määrätyt sotilaat aluksi vihasivatkin Land Warrior –järjestelmäänsä. Liian painava, kömpelö ja suorastaan sotilaat vaarantava tekniikkapaketti kun ei ollut oikein omiaan taistelukentälle, oikeaan käyttöön. Raahaapa siinä mukanasi 30 kiloa varusteita ja siihen vielä hitonmoiset teknovekottimet, jotka eivät sovellukaan tositoimiin niin hyvin kuin laboratoriossa kuviteltiin. Älykkäät aseet, mukana kannettavat tietokoneet, videokameran ja tietojärjestelmät sisältävä kypärä ja kommunikaatiojärjestelmä eivät olleetkaan joka soltun unelma. Master Chiefin integroitu panssari tekoälyineen, järjestelmineen ja suojakenttineen on tähän verrattuna unelmavekotin.

Systeemiä on kuitenkin hiottu. Sotilaat ovat hankkiutuneet eroon joutavaksi katsotuista järjestelmistä ja antaneet palautetta, jonka myötä Land Warriorin järjestelmään on saatu varmastikin useimmille lukemattomista videopeleistä tuttuja ominaisuuksia, joista on jopa oikeasti hyötyä. Kuten toisen silmän monitorista seurattavalle minikartalle ilmestyvät reittipisteet, merkinnät vihollisten sijainnista ja muut visuaaliset merkinnät. Lisäksi sotilaat ovat todenneet, että ei kaikkien tarvitse raahata mukanaan Land Warrior –pakettia – riittää että se on osastojen johtajilla.

15 vuoden ajan kehitetty, puoli miljardia taalaa maksanut Land Warrior –järjestelmä on nyttemmin peruttu mutta siitä kertyneet kokemukset hyödynnetään seuraavassa Future Force Warrior –ohjelmassa.

Lue lisää nykypäivän Master Chiefeistä: Wired-lehti ja Soldier of the Future Gets His Gear On.

Wikipedia: Land Warrior -järjestelmä