Uusimmat

E3dome: Sony vastasi Microsoftin haasteeseen pelitykityksellä

02.06.2009 23:07 Miikka Lehtonen

E3-tapahtuman lehdistötilaisuudet päättyivät hetki sitten, kun Sony järjesti oman hehkutustilaisuutensa. Microsoft heitti eilen pöytään kovan haasteen omalla tykityksellään, Nintendo taas keskittyi enemmän talouspuoleen ja satunnaisempiin pelaajiin. Millaista oli Sonyn anti?

Sonyn toimitusjohtaja David Tretton avasi tilaisuuden huumorilla. ”Kun otetaan huomioon tämän alan kyky pilata vahingossa salaisuuksia, olemme yllättyneitä, että kukaan enää vaivautui paikalle. Olemmehan tälläkin osa-alueella pelialan mestareita”, Tretton huuleili. Mies lupasi kuitenkin, että nähtävää ja koettavaa riitti, sekä ennen kaikkea pelejä.

Trettonin mukaan viime vuosi oli Sonylle hyvä ja yli 33% pelialan myynneistä liittyi suoraan PlayStation-konsoleihin. Mies mainosti, että Final Fantasy XIII:n, Heavy Rainin, uuden Ratchet & Clankin, Gran Turismo 5:n ja Modern Warfare 2:n tapaiset pelit tulisivat pitämään huolen siitä, että tämä vuosi tulisi olemaan myös hyvä.

Tilaisuus korkattiin Uncharted 2 -hehkutuksella. Naughty Dogin miehet muistuttivat, että pelin moninpelibeta alkaa tänään keskiyöllä (ja tulemme puhumaan sen tuloksista mahdollisimman pian), jonka jälkeen esiteltiin itse peliä. Tiukkaa toimintaa komea näköisissä kaupunkimaisemissa, jänskiä pakoilua helikopterilta ja paljon tuhoutuvaa maastoa. Hyvältä näyttää, en malta odottaa.

Seuraavaksi nähtiin ensimmäistä kertaa ikinä liveä Zipper Interactiven megalomaaninen MAG, Massive Action Game, joka tarjoaa moninpeliräiskettä 256 pelaajalle kerrallaan. Tätä oli myös tarjolla, kun Zipperin pojat ottivat yhteen eri puolilla Amerikkaa sijaitsevien testaajiensa kanssa. Demoa pyöritettiin ryhmänjohtajan perspektiivistä ja oli hauska katsella, kun mies antoi kartalta tiimiläisilleen määräyksiä ja kohteita, jonka jälkeen niitä suorittavat tiimiläiset saivat bonuspisteitä. Pelistä tuli vahvasti mieleen Battlefield, joskin toiseen potenssiin nostettuna.

Tapahtuman alkuosan suurimmat aplodit sai huvittavasti liilan värinen PSP, joka ilmestyy alkusyksystä. Toimittajat tykkäävät värivaihtoehdoista! Tämä jälkeen lavalle tuli Kaz Hirai, joka ei tällä kertaa hölmöillyt, vaan esitteli ”E3:n epäonnistuneimman salaisuuden”, PSP:n Go -mallin, josta tiedettiin ennakkoon suunnilleen kaikki mahdollinen. Söpöltähän se livenä näytti. 249 euroa, lokakuun 1. päivänä.

Hirain PSP Go -esittelyn jälkeen lavalla nähtiin vanha tuttu, kun Gran Turismon PSP-versio kärrättiin naftaliinista esiteltäväksi. Tällä kertaa kyse ei ollut pelkästä Photoshopatusta UMD-levystä, vaan peli pyöri livenä ja 60 FPS:n vauhdilla uudessa PSP Go -laitteessa. Pahuksesti autoja, pahuksesti ratoja, kivasti pelitiloja. Kyllä se ihan Gran Turismoa oli! Lokakuun 1. päivänä yhdessä PSP Gon kanssa.

Seuraavana vuorossa oli Hideo Kojima, joka esitteli uuden Metal Gear Solid -pelin, PSP:lle julkaistavan Peace Walkerin. Peli näytti kovalta ja kiinnostavalta, mutta mielenkiintoisesti eilen Xboxille esiteltyä Metal Gear Risingia ei esitelty mitenkään. PSP saa muutenkin kovia pelejä, sillä ensi vuonna julkaistaan uusi ja alkuperäinen Resident Evil -peli Sonyn kannettavalle konsolille.

Seuraavaksi oli vuorossa PlayStation Network -hehkutus. Tapahtuman mielenkiintoisin uutinen: vino pino PlayStation-pelejä ladattavaksi, näistä ensimmäisenä Final Fantasy VII. Joku saattoi innostua.

Rockstarin uuden yksinoikeuspelin jälkeen esiteltiin Assassin’s Creed II:ta huvittavasti paljon enemmän kuin eilisessä Ubisoftin tilaisuudessa. Peli todella sijoittuu renessanssiajan Italiaan ja pääosassa on taas supertietokoneeseen kytketyn Desmondin esi-isä. Demossa lenneltiin salamurhaajaamme avustavan DaVincin lentovehkeellä ja tietenkin murhattiin tyyppejä, muun muassa hilpareilla – aseita voi siis vaihtaa ja yhteistyötä PSP-version kanssa tullaan tekemään. Kovalta näytti.

Final Fantasy XIII:n ja shokeeraavasti myös XIV:n esittelyn jälkeen vuorossa oli EyeToyn seuraaja, tai ”Sonyn Wiimote”, kuten eräs toimittaja totesi. Vehje näytti hauskalta ja toimivalta. Toivottavasti pelitukea löytyy.

Suurten pelien jälkeen oli vuorossa Sonyn Play, Create, Share -sarjan seuraava peli, LittleBigPlanetin henkinen seuraaja. Viimeksi puuhailtiin tasohyppelyn keinoilla, nyt ajetaan kepeästi kilpaa. Toiminta näytti hauskalta ja rataeditori erinomaisen toimivalta: valitset ratatyypin ja ajelet ympäriinsä, jolloin peli generoi rataa, luo tarvittaessa siltoja ja mäkiä. Sitten ympärille maisemaa ja radalle. Koko prosessiin meni pari minuuttia.

Kepeästä ajelusta siirryttiin hempeään fiilistelyyn, kun ruudulle pyörähti Project Tricona tunnettu peli, jonka virallinen nimi on nyt The Last Guardian. Hyvältä näyttää, kuten kaikki varmasti tiesivätkin. Yksinoikeudella PlayStation 3:lle. Kyllä Fumito Ueda hommansa osaa, sillä jo traileri toi tipan silmäkulmaan.

Hempeilystä jatkettiin suoraan vauhtiin. Gran Turismo 5 tarjoaa vahinkomallin, NASCAR-kisoja ja WRC-rallia, sekä tietenkin kaikki muut Gran Turismo -kilkkeet. Hillittömän hyvältähän se näytti, kuten teki myös God of War III, josta esiteltiin vihdoin aitoa pelikuvaa. Sairaan veristä, hillittömän hienoa. Saisi ilmestyä jo, mutta odotettavaa riittää maaliskuuhun 2010.

Jos Microsoft pisti eilen kovaa settiä omaan pöytäänsä, ei Sony joutunut häpeämään pätkääkään omaa tarjontaansa. Pelejä oli näytillä suurissa määrissä, laajalla skaalalla ja hyvälaatuisena. On vaikea sanoa, kumpi firmoista lopulta esiintyi paremmin, mutta yksi asia on varmaa: Sony-pelaajilta ei tule viihde loppumaan kesken.

Lisää E3 2009 -messujen tarinoita: E3dome-uutiset

Lisää aiheesta

E3dome: Sony paljasti oman versionsa Wiimotesta

E3dome: Final Fantasy XIV vuonna 2010 PlayStation 3:lle

E3dome: Rockstar kehittää uutta peliä vain PlayStationille

E3dome: Hideo Kojima tekee seuraavan Metal Gearin PSP:lle

E3dome: Team Ninja työstää uutta Metroid-peliä

E3dome: Super Mario Galaxy saa jatkoa!

E3dome: Microsoft biletti Beatlesien, Spielbergin, Alan Waken ja yksinoikeuspelien tahtiin

Lue myös

E3dome: Crysis 2 ilmestyy myös konsoleille

E3dome: EA julkaisee Crackdown-tiimin APB-pelin

Google Maps ohjaa Åboon, Helsingforsiin ja Kampeniin