Uusimmat

Apple suostui luopumaan 30 prosentin ”verostaan” pienyrittäjien kohdalla – ainakin Facebookin palvelussa

Kuva © Apple

28.09.2020 13:17 Muropaketin toimitus

Facebook perusti elokuussa palvelun, jonka avulla käyttäjät voivat ottaa tuottamastaan sisällöstä maksun. Sen tarkoituksena on ollut auttaa pienyrittäjiä koronaviruspandemian aikana.

Facebook on halunnut osoittaa tukea yrittäjille siten, ettei se ota prosenttiosuutta palvelun kautta tehdyistä siirroista ainakaan vuoteen. Tästä kuitenkin seurasi ongelmia Applen kanssa, sillä sen laitteissa tehdyistä sovellusten sisäisistä maksusuorituksista tulee maksaa 30 prosentin osuus Applelle.

Kerroimme aiemmin Facebookin vedonneen Appleen, jotta se luopuisi osuudesta, jota Facebook kutsui ”veroksi”. Apple ei kuitenkaan suostunut tähän. Facebook halusi myös lisätä maksupainikkeen alle tiedotuksen Applen osuudesta, mutta Apple sai estettyä ilmoituksen näyttämisen, koska heidän mukaansa se oli ”merkityksetöntä” tai ”asiaankuulumatonta” tietoa.

Apple on nyt kuitenkin luopunut 30 prosentin osuudestaan Facebookin palvelussa kolmen kuukauden ajaksi. Osuudesta luopuminen ei koske pelikehittäjiä. Apple perusteli tätä sillä, ettei pelikehittäjien liiketoimintamalli vaadi fyysistä myymälää.

Applen keräämää osuutta vastaan on ollut viime aikoina vastustusta useilla rintamilla. Kerroimme aiemmin myös Fortnite-kehittäjä Epic Gamesin riidasta Applen kanssa. Spotify, Epic, Basecamp, ProtonMail ja monet muut toimijat ovat puolestaan muodostaneet koalition (Coalition for App Fairness), jonka tavoitteena on tuoda reiluus takaisin suljettuihin ekosysteemeihin.