Uusimmat

Ensitestissä Applen iPad

19.06.2010 14:37 Jukka O. Kauppinen

Naapurimme välilehden tuolla puolen eivät ole sukellelleet tätä viikkoa E3-messujen uumenissa. Sen sijaan kollegat ovat käpeltäneet Applen uutta iPad-tablettia. Millainen on tämä ihmeeksi ja nettimaailman vallankumoukseksi hämmästelty kapine?

Lainaus:

9,7-tuumaisella IPS-kosketusnäytöllä varustettu laite on allekirjoittaneen mielestä nettikuvista syntynyttä mielikuvaa sirompi ja istui käsiin hyvin. Pystyssä laite soveltuu parhaiten sähköisten kirjojen lukemiseen, mutta muuten käyttö tuntuu luontevammalta vaakatasossa. Vakio-ohjelmilla ei hirveästi juhlita, joten sovellustarjontaa tuli täydennettyä heti kättelyssä App Storesta. Ilmaissovellusten joukosta löytyi muutamia mielenkiintoisia testikohteita, mutta lataamme Muropaketin iPad-artikkelia varten kokeiltavaksi suosituimmat maksulliset sovellukset.

Kun iPadia kokeilee ensimmäisen kerran, ei käyttö tai käyttökokemus muistuta vähäisimmässäkään määrin tietokonetta tai miniläppäriä. Näyttö on miellyttävän kokoinen ja kosketuskäyttöliittymä toimii iPhoneakin joustavammin. Kosketusnäytön selkeällä näppäimistöllä on helppo kirjoittaa, mutta vaivattoman sujuvaa se ei ole. Ensimmäisen illan käyttökokemusten perusteella iPad ajaa asiansa kotisohvalla random-nettiselailussa ja on kätevä kuva-albumi digikuvien kuljettamiseen ja näyttämiseen, jotka yleensä muuten makaavat pöytäkoneen kiintolevyllä. iBooks-kirjasovellus vaatii hieman totuttelua ennen syvällisempää analyysia, mutta pasianssi ja mahjong ovat leppoisaa ajanvietettä.

Alkuinnostus hiipui parissa tunnissa ja eteen tuli väistämättä kysymys, onko tämä laite yli 500 euron arvoinen. Vastaus on yksinkertainen, iPadin ostoa ei voi perustella nykyisellä hinnoittelulla järjellä vaan tunteella.

Lue juttu: Muropaketin ensitunnelmat: Applen iPad

Lue myös

E3 tähän mennessä – päivä 4

E3dome: Lara Croft on trimmautunut uuteen seikkailuunsa

E3dome: PlayStation Move vaikuttaa veikeältä

E3dome: Saints Row leffaksi