Uusimmat

Nintendo leikkasi talousennusteitaan, Sonyn myynnit laskivat

29.01.2009 14:45 Miikka Lehtonen

Vielä jokunen kuukausi sitten kelpasi hymyillä ja hymistellä kun pelialan mahtimiehet selittivät pelialan olevan talouskriisille immuuni. Nyt saattaa useampikin kaali helottaa, kun pelifirma toisensa jälkeen leikkaa lukujaan ja irtisanoo väkeä. Jopa Nintendo on tarkistanut talouslukujaan.

Aloitetaan kuitenkin Sonysta, sillä firma on julkaissut tiedot vuoden 2008 viimeisen neljänneksen myynneistään. Perinteisesti jouluaika on kaikille firmoille sitä parasta aikaa ja monet kauppiaat myyvätkin viimeisen kolmanneksen aikana enemmän tavaraa kuin loppuvuonna yhteensä. Sonyn joulu ei kuitenkaan ollut puhdasta iloa.

Talouslukujen mukana firman myynnit laskivat vuoteen 2007 verrattuna yli 30%, joskin kirstuihin kilisi silti yli kolme miljardia puntaa. Luku tuntuu yhä suurelta, mutta vuonna 2007 joulumyynnit olivat yli 5,8 miljardia puntaa, joten lasku oli tuntuva. Huolestuttavasti kolaukset koskivat koko PlayStation-mallistoa, eivätkä edes halpa PlayStation 2 ja uutta tuulta purjeisiinsaottanut PSP pystyneet parantamaan. Myös pelimyynnit putosivat alle puoleen vuoden 2007 luvuista. Firma osoittaa syyttävällä sormella jenin vahvaa kurssia, sekä luonnollisesti myös heikkoja myyntejään.

Nintendo puolestaan kertoo nauttineensa erityisen hyvästä jouluajan myynnistä, mutta leikkasi silti talousennusteitaan. Ennuste laski yhdeksän prosenttia, mutta firma odottaa silti liikevaihtonsa ylittävän 1,8 biljoonaa jeniä, mikä merkitsisi miltei yhdeksän prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna. Vahvimpia myyjiä ovat yllättäen Wii ja Nintendo DS, jotka tekevät käsittämättömiä ennätyslukuja.

Lisää aiheesta

Sonyn pelidivisioona teki massiivista tappiota

Sony ei leikkaa Euroopan pelipuolta

Sony antoi tulosvaroituksen pelijaostaan osoittaen

Lue myös

Rockstar: emme kaipaa arvostusta

Vuoden kuumin PS3-peli lähestyy

Uusi epäjumala kotialttarille