Uusimmat

Arvostelu Elden Ring: Shadow of the Erdtree on viiden tähden lisäseikkailu huippupeliin

18.06.2024 17:00 Joonas Pikkarainen
Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Kuva. © FromSoftware

Elden Ringin uusi laajennus Shadow of the Erdtree on kookkaampi kuin monet nykypelit ja kasaa yhteen kehutun emopelin parhaat puolet.


Elden Ring: Shadow of the ErdtreeJulkaisupäivä: 21.6.2024
Kehittäjä: FromSoftware
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5, PS4, Xbox Series, Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: 33 tuntia


Hiljattain yli 25 miljoonan kappaleen myynnin ylittänyt Elden Ring antaa pelaajille uuden syyn palata takaisin, kun odotettu Shadow of the Erdtree -laajennus viimeinkin julkaistaan. From Softwaren suurimmassa laajennuksessa riittää myös koettavaa, sillä pelattavaa on enemmän kuin monissa varsinaisissa peleissä. Eikä laatu ole laimentunut kehutusta emopelistä.

Shadow of the Erdtree vie pelaajat upouudelle Varjon maan alueelle, jossa näitä johdattelevat Miquellan jalanjälkiä seuraavat uskolliset. Tosin studiolle tyypilliseen tapaan ”jalanjäljet” ovat tässä tapauksessa Miquellan jälkeensä jättämät ruumiinosat, mutta ne toimivat yhtälailla suuntaviittoina uudessa valtavassa maailmassa. Laajempaa taustoitusta antavat uudet sivuhahmot, jotka ovat jättäneet omat uskomuksensa ja jumalansa seuratakseen Miquellaa Erdtree-puun varjoihin.

Arvostelu | Elden Ring on vahva peli, vaikka ”Dark Souls 4” ei kaikkia odotuksia lunastakaan

Juonen tarkempi motivaatio on nimenomaan selvittää, miksi Miquella on saapunut tänne ja mitä hän haluaa. Samaa selvittelevät myös uudet kumppanit, joilla on omat paikoin ristiriitaiset motiivit olla täällä, ja joiden kohtaloihin pelaaja vääjäämättä sekaantuu.

Tosin FromSoftwaren peleille ominaisesti hahmokohtaiset tarinakaaret voi olla helppo missata kokonaan tai jättää edistämättä, sillä niihin vaaditut elementit ovat muun taustoituksen lailla melko hämäriä ja usein piilossa. Tämän suhteen kehittäjät ovat tosin onneksi petranneet, joskin tarinakuvioita on silti vaikea kuvailla selkeiksi.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Kuva. © FromSoftware

Tuttuakin tutumpaa entistä timmimmässä paketissa

Elden Ringin fanit ovat Shadow of the Erdtreen parissa kuin kotonaan, sillä laajennus tarjoaa pitkälti sitä samaa kuin aina ennenkin. Kun Radahn ja Mohg on kaadettu emopelissä, voi oman hahmon siirtää jälkimmäisen tantereelta uudelle Varjon alueelle. Sitä ennen hahmon tasot kannattaa nostella 100-150 tietämille, joille uusi sisältö on suunnattu.

Varjon maa jatkaa emopelin estetiikkaa loihtimalla pelaajien eteen hieman Limgravea muistuttavan alueen. Aavemaiset hautakivet sekä huomattavasti tummempi jättipuu horisontissa kielii tosin aavistuksen synkemmästä yleisilmeestä. Kokonsa puolesta uusi pelialue on emopeliä pienempi, mutta jättää silti monet kilpailevat pelit varjoonsa. Se on myös huomattavasti tiiviimmin kasattu, mikä tekee sen tutkimisesta jopa Elden Ringiä mielekkäämpää.

Henkilökohtaisesti emopelin yksi suurimmista nillityksistä olivat sen aivan liian laakeat alueet, joihin oli piilotettu poskettoman paljon toistensa kanssa identtistä sisältöä avoimen maailman pelien nykytrendiä noudatellen. Shadow of the Erdtreen kompakti alue trimmaa sen sijaan kaiken ylimääräisen tehden tutkittavasta alueesta riittävän laajan tuntuakseen edelleen huikealta seikkailulta, mutta silti sopivan timmiltä pitääkseen vaihtelun jatkuvasti virkistävänä.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Kuva. © FromSoftware

Harmillisesti uusilta mannuilta uupuvat kuitenkin Farum Azulan ja Siofra Riverin kaltaiset totaaliset leuanloksauttajat, mutta muutoin seikkailuntuntu on paikoin jopa emopeliä suurempi. Miltei joka nurkasta tuntuu pääsevän aina uusille alueille tai salaisuuksien jäljille, ja parhaimmillaan sivupolkuja temmeltäessä on todellista tutkimusmatkafiilistä. Varjomaa hyödyntää lisäksi todella paljon vertikaalista karttasuunnittelua jopa siinä määrin, että alkuun esteiltä tuntuvat rotkot tai kalliot paljastuvat ennen pitkään uusiksi tutkimattomiksi sijainneiksi.

Sama koskee pitkälti myös uusia pomojen ympärille rakennettuja linnoituksia, jotka saattavat visuaalisesti jäädä hieman mälsiksi, mutta tarjoavat kenttäsuunnittelun osalta todella huikeita ja yllättäviä sokkeloilta.

Tavallaan Shadow of the Erdtree tuntuu monella tapaa juuri Elden Ringin parhaiden palojen kokoelmalta.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Kuva. © FromSoftware

Lisää, lisää, lisää!

Uuden tutkittavan lisäksi Shadow of the Erdtree laajentaa myös muuta repertuaaria kiitettävästi. Erityisesti asevalikoimasta kiinnostuneille tarjolle saadaan muun muassa heitettävät aseet, hyökkäykseen tarkoitetut kilvet, lähitaisteluliikkeet sekä iso liuta uusia taikoja, joista osa poikkeaa melkoisesti alkuperäisen valikoimasta. Uusien aseiden tarkoituksena tuntuisi nimenomaan olevan erilaisten pelityylien kasvattaminen, missä kehittäjät ovat onnistuneet kiitettävästi. Vaikka omalla kohdalla pomot kaatuivat edelleen Elden Ringissä löytynyttä miekkaa heiluttaen, tarjosivat uudet välineet kutkuttavia tapoja opetella uudenlaisia liikkeitä vihollisten kukistamiseksi.

Vihollisia riittää niin ikään moneen lähtöön, ja kehittäjille tuttuun tapaan jo heti ensimmäinen uusi kohdattava on luonnollisesti yksi laajennuksen ärsyttävimmistä vastustajista ja teilaa huolettoman pelaajan nopeasti. Muutama muukin rivivihollinen nousee seikkailun aikana edukseen, minkä lisäksi niin pienemmissä kuin isoimmissa pomoissa löytyy useita kutkuttavia ja haastavia kohtaamisia. Näiden pilaaminen etukäteen on kuitenkin perisynneistä suurin, joten jätettäköön paljastukset itse kunkin omaan pelikertaan.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Kuva. © FromSoftware

Omaa haastetta voi lisäksi säädellä laajennuksen sisällä uudella mekaniikalla, jonka avulla omaa hahmoa voi halutessaan vahvistaa perinteisen tasonnousun rinnalla. Pelimaailmaan on kätketty kahta uutta resurssia, joista toinen parantaa hahmon kestävyyttä sekä vahinkoa ja toinen tämän kutsumien apureiden vastaavia. Nämä aktivoidaan tuttuun tapaan nuotioiden äärellä, mutta halutessaan ne voi jättää käyttämättä, jos kaipaa lisähaastetta. Lisäbonukset eivät myöskään kanna alkuperäiselle Lands Between -alueelle.

Kaiken kaikkiaan Elden Ring: Shadow of the Erdtree tiivistää emopelin parhaat puolet entistä timmimpään kuosiin. Vaikka pohjimmiltaan luvassa on täsmälleen sitä samaa kuin aina ennenkin, laajennus tuntuu kokonaisuutena siltä kuin jo entuudestaan liki täydellisen Elden Ringin olisi pitänyt olla alun alkujaan. Huvittavasti se myös tarjoaa laajennuksena enemmän pelattavaa kuin monet muut avoimen maailman pelit.

ELDEN RING: SHADOW OF THE ERDTREE

Arvosana: 5/5

”Shadow of the Erdtree kokoaa Elden Ringin parhaat palat yhdeksi huikeaksi laajennukseksi.”

Suosittelemme

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat