Uusimmat

Epic Games huolissaan pelitalojen teknologiariippuvuudesta

18.03.2008 10:21 Jukka O. Kauppinen

Epic Gamesin toimitusjohtaja Michael Capps ilmaisi olevansa huolissaan pelialan myllerryksestä ja pienempien studioiden päätymisestä suurten kustantajien huomaan. GamesIndustryn haastattelussa Capps painotti erityisesti studioiden ja kustantajien riippuvaisuutta pelikehitysjärjestelmistä, jotka saattavat päätyä koska tahansa kilpailijan omaisuudeksi.

Capps puhuu kokemuksesta, sillä Epicin tärkein projekti on tietysti Unreal Engine –pelimoottori, joka on laajalti pelikehittäjien käytössä ympäri maailmaa. Sillä tehtyjä pelejä on tullut ulos muun muassa Atarin, Capcomin, Disneyn, Segan, EA:n ja Square Enixin kautta.

Mutta mikään ei ole silti välttämättä ikuista. Vaikka huhutaankin, että Microsoft katselisi Epiciä sillä silmällä ja Capps väistelee, ettei firma ole myynnissä, niin hän myös muistuttaa ettei sitä ikinä tiedä. Myytiinhän Criterionkin, Capps muistuttaa.

Ja siinä vaiheessa päästäänkin asian ytimeen.

”Esimerkiksi Midway oli pistänyt kaiken likoon Criterionin tekemään Renderwareen (pelikehitysohjelmisto, toim. huom.). Ja sitten yhtäkkiä EA osti Criterionin juuri kun Midwayllä tehtiin päätöksiä seuraavan sukupolven pelikehitysjärjestelmistä.”

”Midway olisi voinut jatkaa Renderware-linjalla, mutta he olivat samalla todella peloissaan.  Mitä jos he päättäisivät ottaa Unreal Enginen käyttöönsä ja sekin myytäisiin kilpailevalle pelitalolle?”

”Mutta miten me pystyisimme vakuuttamaan ketään, ettemme jää huomenna bussin alle? Tai ettei Epiciltä lähtisi porukkaa perustamaan omaa firmaansa, joka tekisi todella makeita peliytimiä?”

”Mekin olimme joutua vastaavan yllätyksen kohteeksi. Nvidia osti yhteistyökumppanille Ageian ja se olisi voinut olla meille tosi kova paikka. Onneksi Nvidia kuitenkin haluaa pitää Ageian vauhdissa ja yhteistyössä kanssamme.”

Cappsin ja pelitalojen huolen ymmärtää, kun muistaa että maailmalla on vain rajallinen määrä todella tehokkaita ja huippuluokan peleihin soveltuvia peliytimiä ja –kehitysjärjestelmiä. EA teki taitavan tempun Criterionin ostaessaan, sillä pelijätti sai haltuunsa hyvän kehitystiimin, pelisarjoja sekä tietysti erään maailman suosituimmista pelikehitysjärjestelmistä, Renderwaren. Näin EA päätyi tienaamaan lisenssimaksuja myös kilpailevien kustantajien julkaisemista videopeleistä.

Tilanne oli ja on tietysti hankala kilpailijoille, sillä kukapa sitä vapaaehtoisesti kilpailijaansa tukisi. Pelikehitysjärjestelmien täydellinen uusiminen on iso urakka, jonka myötä peliohjelmoijien täytyy sopeutua täysin uuteen ympäristöön ja muiden opetella uudenlaiset työkalut, skriptit ja työskentely-ympäristö. Kehitysjärjestelmien vaihtaminen onkin niin iso urakka, että sen vaihtaminen itsessään on merkittävä riski ja kustannus.

Eikä yksikään pelikehitysjärjestelmä ole sataprosenttisesti yhden firman luomus, vaan niissä on mukana myös muilta lisensoituja teknologioita. Miten siis käy, jos jokin tärkeän komponentin valmistaja myydään eikä uusi omistaja halua jatkaa yhteistyötä? Tai jos EA olisikin halunnut keskittää Renderwaren omien studioidensa käyttöön ja lopettaa järjestelmän lisensoinnin ulkopuolisille?

http://en.wikipedia.org/wiki/Unreal_engine

Lue lisää eDomesta

Back In Time retrorokkaa Tukholmassa

Buddhalaismunkitkin fanittavat Counter-Strikeä

CliffyB: pelibisneksen hypekoneen salat

Gears of War – haastattelussa Epic Gamesin pelisuunnittelija Cliff Bleszinski – osa 2/2

Gears of War – haastattelussa Epic Gamesin pelisuunnittelija Cliff Bleszinski – osa 1/2

Haastattelu: Frontlines: Fuel of War – öljysotia dystopian keskellä

Mark Rein: ”Epic ei tee PS3-yksinoikeuspeliä”

Seuraavaksi vuorossa Guitar Hero: Beatles?

Sims-maassa tapahtuu: Sims Online muuttui ilmaiseksi, Sims 3:n sivut avataan aivan kohta

Unreal Tournament 3 vei voiton pelien tehosyöppökilpailussa