Uusimmat

Suomalaiset pelitutkijat niittivät taas mainetta maailmalla

19.03.2008 11:42 Jukka O. Kauppinen

Suomalaisten pelitutkijoiden Tomi Kujanpään, Tony Mannisen ja Laura Valliuksen tutkimusartikkeli on valittu kaikista viimevuotisista pelitutkimuksista toiseksi parhaaksi. Artikkelissaan What´s my game character worth? tutkijat käsittelivät pelihahmon eli avatarin merkitystä pelaajalle.

Kansainvälisen vertailun tekivät pelitutkijat Jane McGonigal, Ian Bogost ja Mia Consalvo, jotka valitsevat vuosittain pelikehittäjien GDC-konferenssiin (Game Developers Conference) kymmenen parasta pelitutkimusta.

Arvostelukriteerinä on se, kuinka suoraan tutkijoiden näkemykset palvelevat tulevaisuuden pelisuunnittelua ja -kehittämistä. GDC on järjestetty vuodesta 1987 San Josessa ja Kaliforniassa. Siitä on kasvanut peliteollisuuden merkittävin vuosittainen tapahtuma. Menestyminen siellä on tutkijoille myös kova tieteellinen meriitti, vaikka luonnollisesti tärkeää on peliyhteisöltä tuleva välitön palaute.

What´s my game character worth? -tutkimuksen lähtökohtana oli tarkastella avataria kokonaisvaltaisena identiteetin, ilmaisun ja vuorovaikutuksen välineenä. Artikkelin mukaan pelihahmo ei ole pelkkä pelaajan visuaalinen pelinappula. Pelihahmon latautuu usein huomattava määrä arvoa, joka voi olla aineellista tai aineetonta.

Ensimmäiseksi rankatussa artikkelissa käsiteltiin urheilutapahtumien yhdistämistä virtuaalisiin versioihin (How can real sports events mix with virtual ones?). Tutkimuksen on tehnyt neljä Indianan yliopiston tutkijaa. Myös oululaiset tutkijat ovat tällä hetkellä todella tiukasti kiinni virtuaalimaailman ja reaalimaailman yhdistämisessä.

– Palkitseminen osoittaa, että tutkimuksellisesti näkemyksemme ovat oikeita, toissavuonnahan olimme sijalla neljä. Luonnollisesti akateeminen tutkimusmenestys näkyy myös pelialan tuotekehityksessä. Uskon, että liike-elämä entisestään vakuuttuu siitä, että pelisuunnittelussa on hyvä käyttää tieteellistä pohjaa apuna. Se on vahvuutemme, kun luomme uusia sisältöratkaisuja esimerkiksi virtuaalimaailmoihin, Tony Manninen kertoo tyytyväisenä.

Laura Vallius ja Tomi Kujanpää tekevät molemmat väitöskirjojaan Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitokselle ja työskentelevät samalla LudoCraft-osakeyhtiössä. He rakentavat monipuolisen hahmonluomisen työkalua (avatar generator) ja pyrkivät omalta osaltaan vaikuttamaan virtuaalimaailmakehitykseen niin, että yhdellä hahmolla voisi liikkua useissa maailmoissa (global avatar).

Viisi vuotta sitten ensimmäisessä oululaisessa pelitutkimuksen opinnäytetyössä Kujanpää tutki, miten verkkopelihahmojen suunnittelussa voidaan tukea sanattoman viestinnän välittämistä. Hän loi parannusehdotuksia pelisuunnitteluun, jotta yksityiskohtaisten viestien välittäminen pelaajien kesken huomioitaisiin paremmin.

– Väitöskirjassani keskityn kokonaisvaltaisen ja syvää merkityspotentiaalia sisältävän avatarin 3D-mallintamisen ja hahmoluonnin problematiikkaan samasta näkökulmasta. On oikeastaan unelmahomma oikeasti itse toteuttaa niitä asioita, joihin tutkijanakin keskittyy, Kujanpää iloitsee.

– Opettaminen ja tutkimustyö yliopistolla sekä työskentely yrityksessä ovat toisiaan täydentäviä töitä. Itse tutkin pelikokemuksia. Aineistot olen saanut omien pelituotantojemme kautta. On ensiarvoisen tärkeää, että tuntee pelit, josta aineisto hankitaan. Siksi ne pitää tehdä alusta alkaen itse, Vallius täydentää.

Tony Manninen on molempien väitöstutkimusten ohjaaja. Itse hän väitteli vuonna 2004 pelaajien vuorovaikutteisuudesta monen pelaajan verkkopeleissä (Rich Interaction Model for Game and Virtual Environment Design). Hän on julkaissut myös Pelisuunnittelijan käsikirjan viime syksynä. Käytännönläheinen opaskirja on laajin suomenkielinen aloittelevillekin pelisuunnittelijoille soveltuva teos.

Parhaiden esitysten kalvokoosteet

http://www.ludocraft.com/

Lue lisää eDomesta

Oulun yliopisto nousi palkintosijoille Unreal Tournament -kehityskilpailussa

Oulun yliopiston pelitutkimus pokkasi palkinnon, pelitutkimusyksiköstä kasvoi osakeyhtiö

Suomalaisen pelialan suuri vuosi

Miksi miehet pitävät videopeleistä naisia enemmän? Ratkaisu löytyy korvien välistä

Ensimmäinen kunnon kuvasatsi Red Alert 3:sta

Talvinen Assembly-pelitapahtuma alkaa lauantaina

Yllätyspäivitys paransi NHL 08:n Internet-moninpeliä