Uusimmat

Sonyn tilikausi: yleisesti plussaa, Pleikkarilla tappiota

26.07.2007 15:30 Jukka O. Kauppinen

Sonyn viimeisin päättynyt tilikausi toi elektroniikkakonsernille hyviä ja huonoja uutisia. Firma tahkosi aiempaa paremman tuloksen mutta peliosasto kahlaa miinuksella.

Sonyn saldo näyttää yleisesti ottaen paremmalta kuin aikoihin. Pahasti rämpinyt yhtiö tuplasi voittonsa, tosin osaltaan dollarin kurssin ansiosta. Miten vain, firma sai puhtaana käteen 66,5 miljardiin jeniin (552 miljoonaa dollaria), mikä on osakkeisiin suhteutettuna tuplasti paremmin kuin vuosi sitten. Myyntikin nousi 13 prosenttia.

Sen sijaan Sonyn televisio- ja pelisektorilla menee heikommin. Tv-bisneksen tappiot synkistyivät vuoden takaisesta 11 miljardista jenistä 39 miljardiin. PlayStation-osaston tappiot puolestaan kasvoivat 27 miljardista jenistä (170 miljoonaa euroa) 29 miljardiin (180m euroa).

Siinä missä PlayStation 2 peleineen myy yhä erinomaisesti, on PS3 toistaiseksi kolmannella sijalla uudemman sukupolven pelikonsolien myyntikisassa. Asemia pitäisi parantaa markkinoilla, mutta se ei ole helppoa, varsinkaan kun analyytikkojen mukaan Sony jää edelleen tappiolle jokaisesta myydystä konsolista. Mitä enemmän myyt, sitä enemmän kärsit – ei ole helppoa…

Sonyn taloudellisen tilanteen vahvistumisen myötä yhtiöllä on nyt aiempaa tukevammat asemat pitkän tähtäimen strategiointiin. Vaikka pelipuoli onkin nyt miinuksella, niin yhtiöllä on ollut välillä tilikausia jolloin PlayStationit ovat olleet konsernin ainoa tuottava osasto. Tilanteet muuttuvat, joten kyllä pelipuolikin tästä nousee. Vaikka markkinaosuuksien kasvattaminen sattuukin kukkaroon, niin konsoleiden valmistuskustannuksetkin halpenevat sitä mukaa kuin sarjat kasvavat ja uusi riisuttu 80 gigatavun PS3-malli on osaltaan askel eteenpäin, vaikkakaan ei välttämättä pelaajan kannalta.

Sony arvioi yltävänsä kuluvan tilikauden aikana 11 miljoonaan myytyyn PS3:een.

Lähde: Boomberg