Uusimmat

Virallinen tutkimus: peleillä ei yhteyttä Virginia Techin verilöylyyn

31.08.2007 15:17 Miikka Lehtonen

Loppukeväästä länsimainen maailma hiljeni hetkeksi, kun Virginia Techissä eräs koulun opiskelijoista lähti veriselle tuhoreissulle tappaen opiskelijatovereitaan ja lopulta itsensä. Ei mennyt tuntejakaan, ennen kuin ensimmäiset haaskalinnut ehtivät syyttämään tapahtuneesta aikamme suurta Saatanaa, videopelejä.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Virginian kuvernöörin teettämä, virallinen tutkimus vahvistaa sen, minkä pelaajat tiesivät heti kättelyssä ja poliisitkin kertoivat viikkoa myöhemmin: pelit eivät olleet verilöylyn syy. Itseasiassa niillä ei ollut siihen mitään yhteyttä.

Vaikka Jack Thompson ei ollut suinkaan ainoa tai edes ensimmäinen, joka aikanaan ehti haaskalle riekkumaan, hänen sanojaan lainattiin tiheästi amerikkalaislehdistössä. ”Onnistuakseen tässä, näin suurella tappomäärällä, [Seung-Hui Chon] olisi pitänyt harjoitella tekoaan ennakkoon ja uskon, että tosiasiat tulevat vielä näyttämään näin olleen”, Thompson meuhkasi, viitaten luonnollisesti videopeleihin.

Teoria sai vastatuulta välittömästi, mutta tämä ei estänyt sitä kiertämässä tiheään lehdistössä. Jo heti tapahtuneen jälkeen Chon opiskelijatoverit tiesivät kertoa, ettei kaveri ollut pelaaja ja kommentoivat, että tämä oli jopa outoa kampusalueella. Polisi vahvisti tämän näkemyksen ja totesi, ettei miehen huoneesta löytynyt mitään videopeleihin viittaavaakaan.

Virginian kuvernöörin teettämä tutkimus sinetöi faktat, sillä sen mielentilaan liittyvä osuus kertoo, että vaikka Cho pelasi lapsena ”Sonic the Hedgehogin kaltaisia videopelejä”, hänen pelinsä eivät sisältäneet väkivaltaisia teemoja, eikä niillä ollut yhteyttä tapahtuneeseen. Tutkimus korostaa myös, ettei sillä haluta osoitella sormia tai etsiä syyllisiä, vaan varmistaa, ettei moista pääse ikinä enää tapahtumaan Virginiassa.

Koko tutkimuksen voi lukea Virginian kuvernöörin sivuilla.