Uusimmat

Deus Ex 3 vahvistettiin – mutta ilman Warren Spectoria

27.11.2007 11:40 Jukka O. Kauppinen

Voi näitä ihmeiden aikoja. Eidos yllätti nyt kaikki vähänkin pelejä laajemmin tuntevat ilmoittamalla, että Deus Ex –sarja saa jatkoa, vastoin kaikkia odotuksia ja tuntemuksia. Eräs pelihistorian kovimmista ja scifeimmistä älykkötoiminnoista ei olekaan täysin kuollut, kyllä nyt kannattaa korkata samppanjapullot.

Kerroimme Deus Ex 3:n saapumisesta jo toukokuussa, mutta nyt tiedot ovat saaneet sen verran jämäkämpää vahvistusta Eidosin Montrealin studion johtajalta Stéphane D’Astousilta, että aihe kannattaa nostaa takaisin pinnalle.

Warren Spectorin vetämät kaksi ensimmäistä Deus Exiä olivat todellista science fiction –toiminnan juhlaa. Ion Storm –studion kannattavamman puoliskon luomat pelit yhdistivät tekemisen vapautta upeisiin peliteknisiin ideoihin ja todella jämäkkään tarinaan. Vaikka kakkososa olikin joillekin pettymys, niin siltikin kyseessä oli eräs sen hetken parhaimmista toimintaseikkailuista.

Deus Ex 3 ei kuitenkaan näe Spectoria ruorissa, vaan pelin tekee Eidosin uusi Montrealin studio. Deus Ex 3 on yksi uuden studion ensimmäisistä töistä. Projekti on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheissaan, sillä tiimi on saanut juuri suunnittelu- ja konseptointivaiheen valmiiksi ja aloittaa varsinaisen pelinteon vasta nyt.

Warren Spector

Kun Warren kerran mainittiin, niin kaivetaanpa arkistoista eräs taannoinen haastattelu tästä pelivelhosta. Pikkuhaastis tehtiin Spectrin vieraillessa Tampereella vuonna 2004. Oli muuten todella mukava herra. Käykääpä lukaisemassa:

Warren Spector – pelimaailman arkkivelho

Vanhojen kaivelua:

Ja lopuksi vielä pari vanhaa uutista arkistojen kätköstä aiheeseen liittyen:

Deus Ex – ION Stormin onnistui viimein (18.7.2000)

Surullisenkuuluisa ION Storm on todistanut oikeaksi vanhan totuuden ”kolmas kera toden sanoo.” Kammottavien Dominion- ja Daikatana -pelien jälkeen nyt Suomeenkin saapunut Deus Ex osoittautui yllättäen erittäin hyväksi peliksi, ehkä  jopa yhdeksi vuoden parhaimmista julkaisuista. Testipelaamisen perusteella 3D-toimintapelin kuoriin on onnistuneesti upotettu seikkailua, roolipelimäisiä aspekteja ja monipuolisia ongelmia – lisäksi jopa hyvin tasapainotettuna. Pelaaminen ei ole silkkaa räiskintää, vaan pelaajalla on myös mahdollisuus käyttää aivojaan ongelmien ratkaisemiseen. Puzzleihin on tarjolla yleensä useita erilaisia ratkaisutapoja, aina suinpäin aseet laulaen rynt äämisestä Thief-tyyppiseen hiiviskelyyn ja vaivihkaa toimimiseen. Ellet usko hyvällä voit toki testata vielä varmuuden vuoksi pelattavaa demoa.

Warren Spector jättää Ion Stormin (10.11.2004)

Veteraani- ja legendatason pelisuunnittelija Warren Spector ilmoitti jättävänsä Ion Storm -studionsa, jossa hän on kehittänyt viime vuosina muun muassa Thief- ja Deus Ex -pelisarjoja, molemmat tämän vuoden parhaimpiin peleihin kuuluvia upeita seikkailuluomuksia.

Spector on arvostettu visionääri ja suunnittelija, joka on ollut myös säännöllinen puhuja eri pelialan tapahtumissa. Hänen spekuloitiin olevan lähtemässä Ionilta jo kesäkuussa, mutta vielä tuolloin Eidos kiisti lähtöhuhut.

Spector ei ole kuitenkaan kertonut syitä yhtiöstä lähtemiselle, selityksenä eroilmoitukselle tuli vain ”henkilökohtaiset syyt”. Spector jatkaa vielä Eidosin konsulttina, ja yleisesti arvellaan että hän toimii avustajana Crystal Dynamicsin työstämässä seuraavassa Tomb Raider -pelissä. Spectorin avulla Lara Croft -reppana saattaa hyvinkin nousta siitä mutakuopasta, mihin surkeasti epäonnistunut Angel of Darkness hänet pudotti – kolmossivun tytön asemasta suoraan ö-sarjaan, muiden turhien julkkisten sekaan. Muutoin Spectorin jatko pelialalla on kysymysmerkin kohteena. Spekulaatiot osoittavat muun muassa Midwayn Austinin studioon.

Upeista mutta yleensä vaatimattomasti pelikaupoissa pärjänneiden pelien luojana tunnettu Ion Storm on huhujen mukaan muutenkin kärsinyt viime aikoina aivovuodosta. Viimeisen vuoden aikana useimmat yhtiön todellisista pelitaitureista olisivat jättäneet studion, mihin nähden Spectorin poistuminen on vain yksi, joskin näkyvin, pisara vuodossa.

Warren Spector on pelialan suuria taiteilijoita. Hän on työskennellyt sellaisissa legendaarisissa pelitaloissa kuin Origin Systems, MicroProse ja Looking Glass – ja vaikuttanut monien pelihistorian parhaimpien ja merkittävimpien pelien syntyyn. Spectorin esikoispeli oli vuonna 1989 julkaistu Space Rogue (Origin Systems), jonka jälkeen hänen krediittilistalleen on kertynyt mm. Wing Commanderit, Ultima VI, Ultima Underworld, Ultima VII, Wings of Glory, System Shock, Crusader: No Remorse ja tietenkin Thief- ja Deus Ex -sarjan pelit.

Lue lisää eDomesta

Eidos vahvisti Deus Exin saavan jatkoa

Deus Ex: Invisible War (Xbox)

Warren Spector – pelimaailman arkkivelho

Ja muualta…

Thief: Deadly Shadows (pc, Xbox)

Deus Ex: Invisible War (pc, Xbox)

Minkä pelisarjan pariin Warren Spectorin täytyisi palata?

Katso tilanne vastaamatta