Uusimmat

Loppuyhteenveto

30.09.2013 22:26 Muropaketin toimitus

Tämän artikkelin Haswell-ylikellotustestien päätteeksi tuli selväksi, että emolevyn merkitys lopputulokseen oli häviävän pieni, kun käytössä oli perinteinen ilmajäähdytys tai nestekierto. Testin halvin emolevy, Mini-ITX-kokoinen Maximus VI Impact, venyi prosessorin osalta samaan ylikellotustulokseen kuin huomattavasti kalliimpi Maximus VI Extreme -huippumalli. Emolevyn virransyötön merkityksen väheneminen johtui siitä, että prosessoriin on integroitu lopullisen käyttöjännitteen muodostava jänniteregulaattori.

Asus on saanut pakattua Maximus VI Impact -emolevyyn kattavan listan hyödyllisiä ominaisuuksia. Emolevyllä on käytetty laadukkaita komponentteja ja BIOS tarjoaa hyvät säätömahdollisuudet ylikellotuskäyttöön. Kokonaisuutena Maximus VI Impact oli erinomainen ja sitä voi suositella varauksetta pienen, mutta tehokkaan kokoonpanon kasaajalle.

Maximus VI Formula tarjoaa vähän Extremeä halvemman vaihtoehdon, joka on kuitenkin varustettu kattavilla ominaisuuksilla. Extreme-mallista poiketen panostuksen kohde on ylikellottamisen sijaan muissa ominaisuuksissa. Selkein ero on koko emolevyn peittävä ROG Armor ja mahdollisuus yhdistää virransyötön siili nestekiertoon. Maximus VI Formulassa oli testatuista emolevyistä paras integroitu äänikortti. Emolevy suoriutui testeistä moitteettomasti ja oli varteenotettava vaihtoehto 300 euron hintaluokassa.

Maximus VI Extreme panostaa rankkaan ylikellotuskäyttöön eikä nestetyppiajoja ole unohdettu emolevyä suunniteltaessa. BIOS tarjosi suorastaan häkellyttävät säätömahdollisuudet ja harrastelijalle riittää paljon tutkittavaa ja kokeiltavaa. Mukana toimitetaan kattava oheistarvikevalikoima, mutta integroitu äänikortti oli testatuista emolevyistä huonoin. 380 euron emolevyn kaveriksi olisi sopinut mainiosti Asuksen Xonar DGX- tai vastaava erillinen äänikortti. Korkean hintansa takia Extreme jää harvojen herkuksi, mutta mikäli raha ei ole este ja haetaan parasta LGA 1150 -kantaista emolevyä, mitä rahalla saa, on Maximus VI Extremen hankinta perusteltua.

Testeissä havaittiin selkeä ongelma lämmönjohtumisessa prosessoriytimiltä cooleriin, vaikka kontakti H100i-nestekierron blokkiin oli erinomainen. Tulemme suorittamaan Muropaketin testilabrassa seuraavaksi Core i7-4770K:n lämmönlevittäjän irrottamiseen ja Intelin vakiotahnan vaihtoon ja sen vaikutuksiin perehdytään myöhemmin julkaistavassa artikkelissa.

 

Sisältö

  1. Intel Haswell -ylikellotusta Asuksen ROG Z87 -emolevyillä
  2. Testikokoonpano ja testausmetodit
  3. Asus Maximus VI Impact
  4. Asus Maximus VI Formula
  5. Asus Maximus VI Extreme
  6. Prosessorin ja muistien ylikellottaminen Maximus VI Extremellä
  7. Loppuyhteenveto