Uusimmat

Loppuyhteenveto

21.05.2011 15:46 Muropaketin toimitus

Intelin toukokuun alussa julkaisema Z68 on yrityksen 6-piirisarjatuoteperheen uusin tulokas ja muiden 6-mallien tavoin se tukee Sandy Bridge -koodinimellisiä LGA 1155 -kannallisia prosessoreita. Z68 yhdistää P67- ja H67-piirisarjojen ominaisuuksia, ja ensimmäisenä mainitusta on tuotu ylikellotusominaisuudet sekä mahdollisuus jakaa PCI Express x16 -väylä kahdeksi x8-väyläksi. H67:stä on otettu mukaan Sandy Bridge -koodinimellisten prosessoreiden integroidun grafiikkaohjaimen tuki. Uutena ominaisuutena mukana on SRT-teknologia, jonka avulla SSD-asemaa voidaan käyttää kiintolevyn rinnalla välimuistina.

Artikkelissa tutustuimme Asuksen Z68-piirisarjalliseen P8Z68-V Pro -emolevyyn, joka muistuttaa hyvin paljon P67- ja H67-emolevyjä. Reilun 170 euron hintaisesta emolevystä löytyy kolme PCI Express x16 -liitintä, kahdeksan Serial ATA -liitintä, joista neljä tukee 6 Gb/s -nopeutta, kolme USB 3.0 -liitintä, Bluetooth-moduuli, HDMI-, DVI- ja VGA-näyttöliitin sekä muun muassa automaattisesta ylikellottamisesta huolehtiva TPU-kytkin. Emolevy tukee myös Lucidlogixin Virtu-teknologiaa ja sen UEFI-BIOS tarjoaa kattavat hallinta-, tarkkailu- ja ylikellotusominaisuudet.

Suorituskyky- ja tehonkulutusmittauksissa Z68-piirisarjallista emolevyä vastaan asetettiin P67- ja H67-emolevyt, jotka pärjäsivät suorituskyvyn osalta erittäin tasaväkisesti. Tehonkulutuksessa H67 peittosi P67:n ja Z68:n, ja kahden jälkimmäisen välillä Z68 pärjäsi paremmin. Tutustuimme tarkemmin myös SRT-teknologiaan, jonka toimivuutta testattiin Intelin teknologiaa varta vasten julkaisemalla 20 gigatavun Larson Creek -SSD-asemalla. Asema asennettiin kiintolevyn rinnalle RAID-tilaan, minkä jälkeen suorituskyvyssä havaittiin merkittäviä parannuksia. Windows 7 -käyttöjärjestelmän käynnistymiseen kuluva aika lyheni 33 sekunnista 10-12 sekunnin tuntumaan ja StarCraft II -pelin latausaika 35 sekunnista tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen 12-15 sekuntiin. HDTune Prolla ajettujen lukunopeusmittausten perusteella saavutettiin tuntuvia parannuksia, mutta sitäkin näkyvämpää oli saantiajan tipahtaminen 0,1 millisekuntiin. Enhanced- ja Maximized-tilojen välillä ei havaittu suorituskyvyn kannalta maata järisyttäviä eroja, joten ainakin näiden mittausten perusteella on suositeltavampaa käyttää toimintavarmuuden säilyttämiseksi Enhanced-tilaa.

Virtu-teknologia on valmistajien lisensoitavissa ja se on tuettuna useissa Z68-piirisarjallisisissa emolevyissä. Virtu käsittää kaksi eri tilaa, joista iGPU kykenee hyödyntämään Sandy Bridge -prosessoreiden integroitua grafiikkaohjainta sekä Quick Sync -teknologiaa, kun taas dGPU on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat erillisnäytönohjaimeltaan kaiken mahdollisen suorituskyvyn. Suorituskyvyssä ei havaittu eri tilojen välillä merkittävää eroa ja tehonkulutuksessa oli eroa testikohteesta riippuen 3-5 wattia.

Ylikellotustesteissä P8Z68-V Prolla Core i7-2600K -prosessorin Base Clock -kellotaajuus saatiin nostettua 105,0 MHz:iin ja kokonaiskellotaajuus 4,88 GHz:iin, joten P67-piirisarjallisella Asuksen emolevyllä saavutettiin aiemmissa testeissä hieman parempia tuloksia. Automaattisella ylikellotuksella emolevy asetti prosessorin kellotaajuuden 4,43 GHz:iin ja muistien 824 MHz:iin.

Kaiken kaikkiaan Z68-piirisarja tuntuu hieman väkinäiseltä julkaisulta ja on vaikea kuvitella tilannetta, jossa P67-piirisarjallisen emolevyn omistajan olisi perusteltua päivittää kokoonpanoonsa Z68-emolevy. Käytännössä eroksi jäisi integroidun grafiikkaohjaimen hyödyntäminen, mikä ei ole merkittävä hyöty erillisnäytönohjaimien omistajille, sekä SRT-teknologia. SRT toimi moitteetta ja se paransi latausaikoja huomattavasti, mutta onko se uuden emolevyn ja SSD-aseman hankinnan arvoinen, jää jokaisen kuluttajan itsensä päätettäväksi. Pelkästään uuden emolevyn hinnalla panostuksen voi kohdistaa reilusti kookkaampaan SSD-asemaan, jonka voi ottaa käyttöjärjestelmän ensisijaiseksi asemaksi. Jos kuitenkin tarkoituksena on päivittää vanha tietokone Sandy Bridge -aikakauteen, Z68 on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, sillä hintaero P67-, H67- ja Z68-emolevyjen välillä on erittäin pieni.

Sisältö

  1. Intel Z68 -piirisarja ja Asus P8Z68-V Pro
  2. Asus P8Z68-V Pro
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & Smart Response Technology
  4. Lucidlogix Virtu & ylikellotus
  5. Loppuyhteenveto