Ensituntumat: Nokia Lumia 920 ja 820

Vierailimme keskiviikkona 5. syyskuuta Nokian Helsingissä järjestämässä tilaisuudessa, jossa seurattiin suoraa webcast-lähetystä New Yorkissa järjestetystä lehdistötilaisuudesta. Nokia ja Microsoft esittelivät tilaisuudessa kaksi ensimmäistä Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää käyttävää Lumia-puhelinta, jotka ovat mallinimiltään 920 ja 820.

Webcast-lähetyksen jälkeen suomalaisen lehdistön edustajilla oli mahdollisuus päästä pikaisesti kokeilemaan uusia Lumia 920- ja 820-puhelimia ja niiden lisävarusteita sekä Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää.

 

Lumia 920

Lumia 920 on varustettu 4,5-tuumaisella näytöllä ja puhelin on iso, mutta ei aivan yhtä valtava kuin esimerkiksi Samsungin 4,8-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S III. Muotoilu tuntuu kädessä heti tutulta Nokialta. Uutuudenviehätystä Lumia 920 ei kuitenkaan muotoilullaan enää onnistu tarjoamaan, jos on aikaisemmin käsitellyt N9- tai Lumia 800- ja 900-malleja. Näyttöä suojaa Lumia 800:sta tuttu kaareva lasi, josta sormi liukuu lähes saumattomasti polykarbonaattirungon reunaan. Yhtä kättä käytettäessä koko näytön alaa ei pysty operoimaan peukalolla. Tapahtumassa oli esillä Lumia 920:sta valkoinen, keltainen ja punainen värivaihtoehto, joiden kuorten pinta oli kiiltävä, ei mattapintainen.

Nokia on ottanut opiksi Lumia 900:n kuoren kromatuista osista, jotka naarmuuntuivat erittäin helposti. Lumia 920:ssa runkoon upotetut osat, kuten kameran ympärillä oleva kehys ja kyljen napit on valmistettu naarmuuntumattomasta keraamisesta materiaalista, tarkemmin ottaen zirkoniumista. Laitteen kyljessä on äänenvoimakkuuden säätönapit, näytön herätysnappi, joka toimii myös virtanappina ja kameranäppäin, joka avaa kamerasovelluksen ja toimii laukaisimena.

Ylhäällä päädyssä on keskellä 3,5 mm:n kuulokeliitin ja sen vieressä Micro SIM -korttipaikka, jonka avausmekanismi on sama kuin Lumia 900 -mallissa eli terävällä kärjellä esiin saadaan erillinen kelkka Micro SIM -kortille.

Alhaalla päädyssä on laidoissa kaksi pientä ruuvia, kaiutin ja mikrofoni pienten reikien takana sekä keskellä Micro-USB-liitin latausta ja tiedonsiirtoa varten. Lumia 920 ei tue 808 PureViewistä tuttua Rich Recording -ominaisuutta, mutta ominaisuuslistauksessa on High Volume Capture -ominaisuus yksikanavaisena, josta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Lumia 920:n 4,5-tuumainen näyttö on saanut markkinointinimeksi PureMotion HD+. Kyseessä on 1280×768-resoluutiota tukeva IPS-LCD-näyttö ja käytössä on yhteistyössä Synapticsin kanssa kehitetty kapasitiivinen ClearPad Series 3 -tunnistusteknologia. Super Sensitive Touchiksi nimetty teknologia mahdollistaa näytön käyttämisen esimerkiksi hanskoilla ja kynnellä.

Kun Lumia 920 ja Lumia 820, jossa on 4,3-tuumainen AMOLED-näyttö, asetettiin rinnakkain, voitiin helposti todeta, että Lumia 820:n näyttö on selvästi kirkkaampi ja musta oli mustaa. Molemmista laitteista tarkistettiin, että näytön kirkkaus oli säädetty maksimiarvoon.

Lumia 920:ssa on Carl Zeissin optiikalla varustettu 8,7 megapikselin kamera, jota markkinoidaan PureView-tekniikalla. Sen vieressä on kaksois-LED-salama. Valitettavasti Lumia 920:n kamerassa ei kuitenkaan ole käytössä sama kameramoduuli kuin helmikuussa julkaistussa Nokia 808 PureViewissä. Kuvanlaadussa Nokia 920:n kamera häviää todennäköisesti Nokia 808 PureViewille muissa tilanteissa, paitsi pimeissä ja hämärissä olosuhteissa.

Lumia 920:n PureView-kameran teknisenä perustana ovat uusimman sukupolven BSI-kuvakenno (Back-Side Illuminated), valovoimainen Carl Zeiss -optiikka, kehittynyt optinen kuvanvakain (OIS), uuden sukupolven LED-salama sekä Nokian kuvanparannusalgoritmit. Tarkemmat yksityiskohdat Lumia 920:n PureView-tekniikasta käsitellään TaskuMuron erillisessä uutisessa.

Pääsimme tutustumaan Lumia 920:n kamerasovellukseen, mutta emme valitettavasti saaneet mukaan kameralla otettuja esimerkkikuvia tai -videoita.

Nokian edustaja esitteli Lumia 920:n näytöllä hämärässä otettuja mainoskuvia, joissa pitkällä valotusajalla oli saatu henkilö ja tausta hyvin esiin (yllä). Vertailukohtana näytettiin kilpailijan kamerapuhelimella otettuja kuvia, jotka olivat pimeitä ja tummia eikä niistä erottanut kunnolla kuvattua henkilöä tai taustaa (alla).

Lumia 920:n kuvausominaisuuksista löytyy muun muassa Nokian Smart Shoot -kamerasovellus, joka osaa poistaa kuvasta ei-halutut henkilöt ja objektit sekä ottaa kohteesta sarjan kuvia, joiden joukosta voidaan valita parhaiten onnistunut otos. Smart Shoot perustuu Nokian kesällä ostaman Scaladon kehittämiin tekniikoihin. Esimerkiksi ei-halutut objektit poistetaan ottamalla usean kuvan sarja, analysoidaan kuvissa tapahtunut mahdollinen liikehdintä ja prosessoidaan ei-halutut objektit pois yhdistämällä useista kuvista haluttu lopputulos.

Kamerasovelluksen asetuksista löytyy neljä valintaa, jotka ovat kuvaustila, ISO-herkkyys, valkotasapaino ja kuvasuhde.

Valmiita kuvaustiloja ovat lähikuvaus, yökuvaus, yökuvaus henkilöstä, urheilu ja vastavalo.

ISO- eli valoherkkyyttä voidaan säätää asteikolla 100-800 eli tarjolla ovat keskinopeat herkkyydet.

Valkotasapainoa voidaan säätää valmiiden kuvausympäristöä vastaavien profiilien mukaan, jotka ovat pilvinen ja aurinkoinen keli, loisteputkivalaistus ja hehkulamppu.

Kuvasuhteeksi on valittavissa 16:9 ja 4:3.

 

Lumia 820

Lumia 820:n 4,3-tuumaisen AMOLED-näytön pinta on tasainen ja muotoilultaan Lumia 820 on hyvin yksinkertainen. Laitteen kaikki reunat ja kulmat on pyöristetty. Irrotettava takakuori on valmistettu samasta polykarbonaatista kuin Lumia 920:n runko ja kuoret ovat kiiltävät. Etupuolella on VGA-resoluutiota tukeva kamera videopuheluita varten.

Sisuksissa on sama kahdella 1,5 GHz:n prosessoriytimellä varustettu Qualcommin Snapdragon S4 -järjestelmäpiiri ja yhden gigatavun keskusmuisti kuin Lumia 920:ssa, mutta tallennustilaa on 32 gigatavun sijaan vain kahdeksan gigatavua.

Lumia 820 on millimetrin ohuempi (9,9 mm) kuin Lumia 920 ja myös se istuu hyvin käteen ja tuntuu rakenteeltaan jämäkältä. Lumia 820:n AMOLED-näyttö oli allekirjoittaneen mielestä pikaisella katselmuksella kirkkaampi kuin Lumia 920:n IPS-LCD-näyttö.

Takapuolella on kahdeksan megapikselin kamera Carl Zeissin optiikalla ja kaksois-LED-salama. Lumia 820:n kamerassa ei ole samoja PureView-ominaisuuksia kuin Lumia 920:n kamerassa.

Lumia 820:n takakuorista on kolme versiota, joissa on eri toiminnallisuuksia. Peruskuoret ovat pelkkää muovia, mutta saataville tulee myös langatonta latausta ja NFC:tä tukevat kuoret sekä suojakuoret, joissa takakuori nousee reunoilta hieman näytön päälle.

Takakuoren alla on akku sekä Micro SIM- ja Micro SD -korttipaikat. Korttipaikkoihin pääsee käsiksi vain irrottamalla akku.

Kameramoduulin yläpuolella on liitäntäpinnit takakuoreen integroidulle NFC-ominaisuudelle.

 

Langaton lataus

Lumia 920:ssa on sisäänrakennettuna tuki langattomalle lataukselle, mutta 820-mallissa tuki on irrotettavassa takakuoressa. Latausalustassa tai puhelimessa ei ole erillistä magneettia, joka pitäisi puhelimen paikoillaan, vaan puhelin yksinkertaisesti makaa alustalla.

Esillä oli useita laturivaihtoehtoja langattomaan lataukseen, esimerkiksi Fatboyn pienoiskokoinen säkkituoli, jonka sisällä on johdon päässä laturi sekä Nokian oma pystymallinen telakka yöpöydälle. Langaton laturi tulee molempiin malleihin erikseen lisävarusteena. Käsittelimme Taskumuron uutisessa vaihtoehtoja uusien Lumioiden langattomalle lataukselle.

 

Hinnat ja saatavuus

Nokia sortui peruspaheeseensa eli esitteli laitteet, mutta jätti kertomatta tarkemmat saatavuus- ja hintatiedot. Virallisen vastauksen mukaan Lumia 920- ja 820-mallit tulevat myyntiin valikoiduille markkina-alueille tämän vuoden aikana. Hyvin suurella todennäköisyydellä uudet Lumia eivät tule Suomessa myyntiin ensimmäisten maiden joukossa.

 

Loppusanat

Nokia ei onnistunut estämään etukäteisvuotoja ja molempien laitteiden mallinimet, avainominaisuudet ja kuvat vuotivat nettiin hyvissä ajoin ennen keskiviikon virallista julkaisua. Varsinaisessa julkaisutilaisuudessa täysin uutta tietoa oli tarjolla hyvin vähän, sillä olimme ehtineet uutisoida TaskuMurossa jo oleelliset asiat etukäteen. Myös tärkein eli saatavuus ja hinta jäivät Nokialle tyypilliseen tapaan kertomatta.

Nokia siirtyy Windows Phone 8 -aikakauteen kahden mallin turvin, joiden mallinimet 920 ja 820 ovat siinä mielessä kuvaavat, että kyse on enemmänkin evoluutiosta kuin vallankumouksesta. Lumia 920:n muotoilu tuntui kädessä heti vanhalta tuttavuudelta. Nopealla ensikokeilulla Lumia 920 ja 820 muistuttavat käytössä hyvin paljon nykyisiä Lumia-malleja, vaikka puhelimissa on Windows Phonen 8- eikä 7.5-versio. Uusi aloitusruutu pienillä ja isoilla kuvakkeilla ei herättänyt sen suurempia tunteita, mutta vihdoin koko kuva-ala on saatu käyttöön eikä oikeassa laidassa ole tyhjää hukkatilaa. Käyttöjärjestelmän todelliset uudistukset ja parannukset selviävät vasta pidemmän käyttöjakson aikana, kun saamme puhelimet TaskuMuron testiin.

Lumia 920:n PureView-kamera on ehtinyt synnyttää jo melkoisen sotkun, kun yrityksen YouTubessa julkaisemasta optisen kuvanvakautuksen (OIS) promovideosta havaittiin epäkohtia. Todellisuudessa optista kuvanvakautusta simuloitiin videolla muun muassa kuvaamalla liikkuvasta pakettiautosta käsivaran sijaan ja still-kuvat oli otettu järjestelmäkameralla. Nokia pyysi Conversations-blogissaan anteeksi aiheuttamaansa sekaannusta ja julkaisi perään oikean videon OIS-kuvanvakautuksesta Lumia 920:n prototyypillä.

Lumia 920:n hämäräkuvausta parantava optinen kuvanvakain on tervetullut uudistus älypuhelimien kamerarintamalle, mutta samaan aikaan kaivelemaan jäi jo aiemmin nähty ja koettu Nokia 808 PureViewin tarjoama mahtava kuvanlaatu. Rehellisyyden nimissä Nokia asetti 808 PureViewillä riman niin korkealle, että jäämme kaipaamaan Lumiaa, jossa on yhdistetty 808 PureViewin iso kuvasensori ja Lumia 920:n optinen kuvanvakain, jolloin lopputuloksena on niin käsittämätön kamera puhelimessa, ettei markkinamiesten turhia selittelyjä enää tarvita.

Palaamme asiaan, kunhan Lumia 920 ja 820 saapuvat myyntiin ja saamme TaskuMuroon viralliset testikappaleet.

Sampsa Kurri

Kommentit

2.

Ei pitäisi olla ilonpilaaja mutta kuinka monta puutekohtaa on siitä wp7.5 100kpl puutelistasta korjattu näissä puhelimissa, vai pitääkö odotella wp12:sta ?

Itseäni kiinnostaa eniten:
– kalenterin hälytysäänen vaihtaminen sellaiseksi kuin haluaa, tai vaihtaminen ylipäätään
– etsinappulan (jos sellainen on) toiminnon vaihtaminen tai disabloiminen kokonaan
– selaimessa browse nappi toimimaan
– muusiikkosoitin jossa on pikakelaus eteen ja taakse, sekä scrollbar jolla voi kelata mihin kohtaan mp3:sta haluaa

Vastaa tähän
3.

Pitäiskös näiden uusien Lumioiden tulla nyt lokakuussa myyntiin?

Vastaa tähän
4.

Näin jälkikäteen voisi kysyä, että miltäs nuo Lumiat nyt vaikuttavat kun iP5 on julkaistu? Ja turha kuittailla ettei mikään muutu miksikään, tällä tekniikan saralla kukaan ei pysty loogisesti ennakoimaan massojen käyttäytymistä 😉

Vastaa tähän
5.

Mikä esti hypistellä kesken live streamia puhelimia helsingissä ? kun kirjoititti että vasta julkistuksen jälkeen sai tutkia niitä. kai ne tuotiin sinne ennen lähetystä ja oliko pöydällä ja vartioitu ?

Vastaa tähän
7.

Näemmä auto url lisäsi ton pisteen tohon linkkiin. Poistakaa se piste tosta linkistä niin se toimii.

Vastaa tähän
8.

Engadgetin Myriam pääs ottaa kuvan Lumia 920:lla. Kuva otettu best-case scenario periaatteella eli puhelin oli tuettuna tuolilla kuvaa otettaessa. Kuva: http://twitpic.com/as77xl. Painakaa View Full size.

Vastaa tähän
9.

@33
Kokonaisuudessa on muutakin kuin muisti, megahertsit, tuumat ja ytimet. Voisin veikata, että L920 on huaweihin verrattuna paljon parempi build quality, kamera, oheispalvelut ja lisälaitteet. Myös näyttö lienee monellakin tapaa parempi (clearblack, resoluutio, kosketusherkkyys).

@39
No onhan se rakenteellinen ero varsin selvä kun ottaa käteensä GSIII:sen ja vaikka Lumia 900:sen. Vaikka GSIII on Sampan lippulaiva, niin se on todella muovisen ja halvan oloinen vekotin verrattuna unibody-polycarbonaattiin.

Painoahan se kestävä/laadukkaan tuntuinen rakenne tuo väkisinkin.

Esimerkkinä nyt iPhone 4G painaa enemmän kuin GSIII vaikka on vain 3.6″ näytöllä varustettu.

Henkilökohtaisesti kyllä valitsen mielummin laadukkaan ja kestävän tuntuisen laitteen kuin muovirimpulaa, vaikka se laatu painaisikin taskussa enemmän.

Vastaa tähän
10.

49. Juurikin näin. Itsekkin olen sitä mieltä, että varsin pätevä paketti. Ainoa, mikä nyt tähän hätään vielä voi vaakaa keikauttaa on tuo näyttö. Varmasti ihan hyvä, mutta jos halvemmassa on parempi näyttö niin vähän erikoista se kyllä on. Silloin tulee pakostikkin mieleen, että missä muualla ollaan “oikaistu” termiä lippulaiva. JOS siis tuo näyttö on surkeampi.

Vastaa tähän
11.

Joo eipä tuossa. Eihän tuo nyt ole kuin paras puhelin markkinoilla näiden tietojen perusteella mitä on saatavilla. 4-ytimistä en ostaisi, koska vie enemmän virtaa ja ei tarjoa mitään vrt. 2-ytiminen, kännykässä. Toki voisihan moista tarjota vaihtoehtona, koska se ei puhelimen hintaa nostaisi kuin marginaalisesti. Tosin negatiivista uutista tulisi sitten Androidimaisesta surkeasta akunkestosta.

Vastaa tähän
12.

Kyllä vain! Kyllä tuo uusi Nokialainen speksien puolesta ihan kurantti peli on. Ja saa sillä kilpaileviin malleihin verrattuna ihan verrattomia kuvia ihan oikeastikkin. Ei tosin ihan järkkäritasoa kuitenkaan. Joten on helppo nähdä mihin rahaa on käytetty moniydinhärpäkkeisiin verrattuna. Ei ole pitkä aika, kun yksi/korkeintaan kaksi ytimiset olivat selkeästi paras oston pöytäkonepuolella ja harva softa vieläkään osaa hyödyntää paria softaa lukuunottamatta (siis pöytäkoneessa) joten luulisi kännypuolellakin saavan parhaan hintalaatusuhteen yksi/kaksi ytimisillä vielä kotvan. Tosin ei tilanne onneksi niin paha ole, kuin pöytäkoneilla useampi vuosi sitten.
Kyllä itse ainakin ostaisin tällä hetkellä saman valmistajan laitteista kaksi ytimisen, jos muuten asiat ovat kunnossa.

Vastaa tähän
13.

spekseistä. Tais olla niin että tuo dual core vie noin 30% vähemmän virtaa kun vastaavat quad coret. Että siinä nyt ainakin yksi järkevä syy jättää turhat coret pois jos niillä ei ole niin kovasti käyttöä tuossa käyttiksessä.

Ja joku puhu että Huawei samoilla tai hieman paremmilla spekseillä on halpa. Nojoo 8mpix kameran nyt saa mihi vaa mutta ei se tee kuvista välttämättä hyviä. Huawein on pakko myydä halvalla ku ei kukaa niitä kiinalaisia romuja muuten ostais.

Vastaa tähän
14.

@34, No luulis elintärkeään julkaisuun sen verran panostavan, että laitteet olis valmiita. Mut eipä nuo ole valmiita varmaan myyntiinkään tullessa. Apple julkaisee ensviikolla iphonen ja se ei ole “proto”. Lisäksi voit sen tilata samantien. Mut toivottavasti nokia nyt edes 1-2kk sisällä saa luurit kauppoihin. Paskempi homma, jos on vaa “protoja” tarjolla, ko niitä pitäis keretä alkaa valmistaanki?

Vastaa tähän
15.

Jos nyt kyse on Nokian mokasta, niin ainut moka on, että ovat pestanneet niin paskan mainostoimiston joka ei osaa hommiaan…

Odotan innolla kunhan pääsen käpistelemään fyysistä laitetta itse, tuomioin sitten… (odotan kyllä myös aifounia, mutta sen tuomitsen jo nyt 😉 )

Vastaa tähän
16.

43: Nokialaisessa kaarevuus on lasin reunoilla, kun taas Nexuksessa lasi on kaareva pituussuunnassa. Aivan eri asiasta siis kyse.

Vastaa tähän
17.

@41: Galaxy Nexuksessa oli ainakin kanssa kaareva lasi ja pitikös SGS3:ssakin olla? Siinä tosin taisi olla kaarevuutta vain vähemmän reunoilla vai kuinka? Nuo on ainakin keskenään jokseenkin samanpainoiset.

Vastaa tähän
19.

39. Kaareva lasi ainakin tuo painoa. Varmaan 2x tasaiseen verrattuna. Eipä tuo paino itseäni haittaisi, mutta tuo näytön kaarevuus on taatusti yksi painon nostaja.

Vastaa tähän
20.

Näitä pressikuvia kummempaa tuntumaa näihin nokian uusiin julkaisuihin ole mutta kuvia tulkitessa 820 näyttö on selkeästi parempi kuin 920. Eriasia mitä mainostetaan mutta eihän siinä oikeasti mitään logiikkaa löydä että pikkubroidissa olisi parempi näyttö kun lippulaiva-mallissa. Toivon hartaasti vieläkin olevani väärässä ja jään odottamaan varsinaisia revikoita aiheesta, tai menen kauppaan ja ostan vittu vaikka applen. 🙁

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.