Uusimmat

Cooler Master Nepton 240M

27.02.2015 22:47 Muropaketin toimitus

Cooler Masterin Nepton 240M -nestejäähdytys on esitäytetty ja suljettu ja se pohjautuu täysin yrityksen omaan suunnitteluun. Rakenteeltaan Cooler Masterin näkemys on edelleen Asetekeista tuttua peruskauraa muodostuen pumpun ja prosessorin kylmälevyn yhdistävästä blokkiyksiköstä, kennosta ja ne yhdistävistä letkuista.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Cooler Master Nepton 240M:n hintataso Suomessa on alkaen 114 euroa.

Cooler Masterin mustan ja violetin värinen myyntipakkaus on varustettu nestecoolerin teknisillä tiedoilla ja esittelykuvilla. Sisältä paljastuu lähes kaikille valmisnestejäähyille tyypillinen pahvikaukalo, johon osat on pakattu tukevasti.

Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n PWM-ohjattua tuuletinta, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-alustoille, haaroitinjohto kahdelle PWM-tuulettimelle, lämpötahnaa, kumitiiviste kennon ja tuulettimien väliin, pussillinen ruuveja ja muita pientarvikkeita sekä asennusohjeet.

Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011-prosessorikannoille sekä AMD:n Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3-suoritinkannoille.

Nepton 240M:n alumiinikennon ulkomitat ovat 124 x 275 x 30 mm ja siitä löytyy kiinnitysreiät neljälle 120 mm:n tuulettimelle. Keskellä olevien kiinnitysreikien väli on 15 mm.

Kennossa on 14 nestekanavaa ja rivaston tiheys on noin 18 lamellia tuumalle. Ohuen mattamustan maalipinnan alta kuultaa läpi selvä alumiinin sävy.

Nepton 240M on suljettu nestekierto, joten letkuja ei ole tarkoitettu irrotettavaksi. Letkulähtöjen vierestä löytyy tulpattu aukko, jonka avaaminen on kielletty takuun raukeamisen uhalla. Cooler Master on päätynyt käyttämään haitaripintaista FEP-muoviletkua (perfluorieteenipropeeni), jonka ulkoläpimitta on noin 9,5 mm ja pituus noin 30 cm. FEP-muoviletku on ikävän jäykkää verrattuna muihin letkutyyppeihin, mutta sen vahvuuksiin kuuluu olematon nesteen haihtuminen, hyvä paineenkesto ja pieni lämpölaajeneminen.

Nepton 240M:n pumpun ja prosessorin kylmälevyn yhdistävä blokkiyksikkö on Cooler Masterin omaa suunnittelua. Musta blokkiyksikkö on valaistu valkoisella LED-valolla ja Cooler Masterin logolla. Letkunlähdöt ovat käännettävää mallia, mutta ne ovat niin tiukat, että niiden kääntäminen vaatii aivan liikaa voimaa. Pumppu saa virtansa neljäpinnisestä tuuletinliittimestä.

Mukana toimitetaan kaksi Cooler Masterin uutta PWM-ohjattua Silencio FP 120 mm:n tuuletinta, joiden kierrosalueeksi ilmoitetaan 800 – 2400 RPM +/- 10 %. Tuulettimien kehutaan omaavan hyvän paineentuoton ja täten soveltuvan hyvin käytettäväksi nestejäähdytyksen kennoissa. Cooler Master ei ole erityisen tunnettu laadukkaista tuulettimista, mutta Silencio FP 120:t yllättivät positiivisesti niin matalalla melutasollaan kuin miellyttävällä melunlaadullaan. Cooler Master ilmoittaa tuulettimien staattiseksi paineentuotoksi 4,8 mm/H2O, ilmavirraksi 76 CFM ja melutasoksi 27 dBA.

Cooler Masterin asennusohjeet sisältävät suurikokoisia selkeitä kuvia. Kuvatekstien puute ei juurikaan haittaa, sillä asennus sujuu mainiosti pelkkiä kuvia katsomalla.

Tuulettimet kiinnitetään kennoon kahdeksalla pitkällä ruuvilla. Tuulettimien ja kennon väliin asennetaan kuminen tiiviste, joka vähentää tuulettimien tärinän johtumista kennoon ja sitä kautta koteloon. Mukana toimitetaan kiinniketarvikkeet kahdelle lisätuulettimelle. Mukana toimitettavat ruuvit olivat liian lyhyet kennon kiinnittämiseksi Corsairin 750D -kotelon kattoon, koska Corsair on asettanut tuuletinpaikkoihin kumipehmusteet.

Blokkiyksikön pohjan kuparinen kylmälevy ei ole peilaava ja sormella kokeiltaessa siinä tuntuu selvät koneistuksen jäljet. Kylmälevy on kiinnitetty blokkiyksikköön erikoisilla kolmiokantaisilla ruuveilla, joten sen avaaminen ei houkuttele vahingossakaan. Blokkiyksikkö valmistellaan asennettavaksi Intelin prosessorikannoille ruuvaamalla reunojen uriin kaksi kiinnitysrautaa.

Emolevyn taakse asennettava takalevy on yhteinen Intel- ja AMD-alustoille. Takalevyn valmistelu vaatii pientä askartelua, mutta lopputuloksella ei pitäisi olla yhteensopivuusongelmia emolevyjen kanssa.

Takalevyyn ruuvataan kiinni neljä metallista korokepalaa, joista löytyy kierteet blokkiyksikön ruuveille. Prosessorin päälle puristetaan pieni määrä lämpötahnaa ja blokkiyksikkö lasketaan korokepalojen päälle.

Blokkiyksikkö lukitaan paikoilleen neljällä jousikuormitetulla ruuvilla vastakkaisista kulmista vuorotellen kiristäen. Asennus on takalevyn pientä askartelua lukuun ottamatta helppo ja kiinnikkeet ovat erittäin tukevaa tekoa. Prosessorikannan ympärille jää paljon tilaa esimerkiksi korkeille muisteille eikä yhteensopivuusongelmia pitäisi olla Intelin suunnitteluohjeita noudattavien emolevyjen kanssa.

Valmis kokonaisuus on kokonaan musta ja tyylikkään pelkistetty. Kovat haitaripintaiset muoviletkut jakavat varmasti mielipiteitä ulkonäkönsä puolesta, joskin niiden suurin ongelma on jäykkyys, joka tekee asennuksesta hankalaa.

Sisältö

  1. Esitäytetyt nestejäähdytykset prosessorille (240 mm)
  2. Alphacool Eisberg 240
  3. Cooler Master Nepton 240M
  4. Corsair H105
  5. Fractal Design Kelvin S24
  6. Raijintek Triton
  7. Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  8. Loppuyhteenveto